‘Echt, het stond als een huis’

Peter Wisgerhof is bezig aan zijn vijfde seizoen bij NEC. De aanvoerder mag gerust de architect worden genoemd van de robuuste vesting die voor steeds meer ploegen onneembaar blijkt.


“Echt, het stond vandaag als een huis. Het was onze verdienste dat Vitesse niet aan voetballen toekwam.”


Voor de deur van de kleedkamer van de Arnhemmers bezingt aanvoeerder Wisgerhof de eenheid van zijn ploeg.


Dan draait de deur op een kier en verschijnt een grimassende Theo Janssen in de deuropening met een flesje Spa. “Nee niet doen, Theo”, roept Wisgerhof die al weet wat de Vitessenaar van plan is.


De twee kennen elkaar van haver tot gort uit de tijd dat Wisgerhof nog het geel-zwart droeg. Daar wil de Wageninger niet elke dag aan herinnerd worden, zeker niet temidden van de Nijmeegse euforie. Vitesse verslaan en daarmee dan ook nog eens de vierde plaats van de Arnhemmers afsnoepen; het is bijna te mooi om waar te zijn.


Maar volkomen verdiend, vindt Wisgerhof: “Geen kans weggegeven op een paar vrije trappen na. Dat waren de gevaarlijkste momenten van Vitesse. En als je weet hoe gemakkelijk die ploeg de afgelopen weken scoorde, dan kun je niet anders constateren dat we het heel goed hebben gedaan. Ik denk dat ze niet één keer het gevoel hebben gehad dat ze bij ons iets konden weghalen.”


De Gelderse derby was een confronatie van uiteenlopende speelstijlen. Qua kwaliteit ontlopen de ploegen elkaar niet veel, de benadering is compleet anders.


NEC scoorde elf keer minder dan Vitesse, maar kreeg zeven tegentreffers minder. En de laatste weken hebben de Nijmegenaren de ophaalbrug over de slotgracht helemaal opgehaald.


Binnen dat hechte collectief groeien de individuele spelers naar steeds grotere hoogten. ook daarin gaat Wisgerhof voorop. Er is geen spits die hij niet aan banden weet te leggen. “Dat gevoel heb ik ook. Ik sta met zoveel plezier op het veld omdat we ons zo sterk voelen. Met Jonas, Jeffrey en Rob en Björn daar weer voor. We voelen elkaar fantastisch aan. En dan staat er nog een wereldkeeper achter. Maar ik moet ook de spitsen een compliment maken. Die hebben enorm hard gewerkt. Er is chemie in deze ploeg en het steekt steeds beter in elkaar.”


Vitesse viel Wisgerhof tegen. “Ik had vandaag een hele moeilijke wedstrijd verwacht. Vooral omdat zij zulke goede spelers hebben. Maar dat kwam er helemaal niet uit.”


NEC nam door de zege de vierde plaats over van Vitesse. Leeft NEC enigszins boven zijn stand?


“Misschien op dit moment wel. Maar als je zo’n serie neerzet, is het misschien ook wel weer erg verdiend. Dat heeft niks met geluk te maken, maar met een goede organisatie en goed voetbal. We zien wel hoe lang dit aanhoudt en hoe lang we op deze plek blijven staan. Voorlopig hebben we de punten binnen.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan