Rutger Worm brengt Vitesse doodsteek toe

Alles stond klaar voor een daverend feest in De Goffert. Alleen Vitesse kon nog roet in het eten gooien bij de duizendste eredivisiewedstrijd van NEC. Zo ver kwam het niet. De thuisclub zette de derby overtuigend naar zijn hand en zegevierde door een doelpunt van jongeling Rutger Worm: 1 – 0.


De eeuwig jonge Gelderse kraker was door de stand op de ranglijst ditmaal extra saillant. Beide ploegen kenden een bijzonder moeizame seizoenstart, maar half oktober begon zowel voor NEC als Vitesse de ommekeer.


De ploeg van trainer Edward Sturing stond op dat moment op een teleurstellende vijftiende plek, het keurkorps van zijn collega Cees Lok zelfs nóg twee plaatsen lager. Daarna zetten ze allebei een knappe ongeslagen reeks neer. Die bracht de Arnhemmers halverwege de vorige week op een fraaie vierde plaats. Die moesten zij gisteren echter inleveren bij de grote concurrent. Vitesse staat nu, op een puntje achterstand, vijfde.


Bij Vitesse hebben ze het – in het klatergoudtijdperk van Karel Aalbers – al eens meegemaakt, voor NEC is een zo hoge positie na veertien speelronden ongehoord. Het Nijmeegse succes is gestoeld op een bijzonder hechte organisatie. Sinds NEC anderhalve maand geleden overstapte op 4-4-2, heeft de ploeg geen doelpunt meer tegen gekregen. De maagdelijke serie van doelman Babos (585 minuten) komt in de buurt van de recordreeks (644 minuten) die zijn voorganger Gentenaar in het seizoen 2002/2003 neerzette.


Destijds loodste de Nijmeegse goalie zijn ploeg naar Europees voetbal. Of het ook ditmaal zover komt, staat nog te bezien. De Nijmeegse ploeg loopt niet over van scorend vermogen. Met zestien treffers in veertien duels heeft de Nijmeegse ploeg in het linkerrijtje niet veel te zoeken. Maar van de andere kant: als je achterin de nul houdt, hoef je er elke week maar één te maken om spekkoper te zijn.


Het maken van doelpunten gaat Vitesse dit seizoen een stuk beter af. Opvallend is dat met name Amoah en Hersi de laatste tijd goed op schot zijn. Beide spelers waren in het begin van het seizoen nog tweede keus, maar hun doelpunten (allebei zeven) hebben trainer Edward Sturing op zijn schreden doen terugkeren. Gistermiddag kwam het gevaarlijke duo echter totaal niet uit de verf. Amoah legde anderhalf uur lang het loodje tegen Olsson. Hersi, ooit een publiekslieveling in De Goffert maar ditmaal hartstochtelijk uitgefloten, moest voor rust zijn meerdere erkennen in Leiwakabessy. Nadat hij halverwege van flank wisselde, kwam hij er ook tegen Wielaert niet aan te pas.


Sturing legde de oorzaak van de nederlaag niet alleen bij zijn falende spitsen. “NEC was veel scherper, op alle fronten. Ze gaven ons geen moment de kans om ons normale positiespel te spelen. Ook in de duels waren wij de onderliggende partij. We hebben terecht verloren.”


Bij Vitesse raken ze er onderhand aan gewend dat er in Nijmegen weinig te halen is. De laatste keer dat de Arnhemmers in het hol van de leeuw het potje uithaalden was in november 1997. Overigens is het omgekeerde evenzeer waar. De Nijmegenaren wachten nog altijd op hun eerste zege in Gelredome.


Hoewel de eindstand iets anders suggereert, was de derby gistermiddag een eenzijdige exercitie. NEC was heer en meester, gaf geen enkele kans weg en kreeg er meer dan genoeg om zijn karige moyenne wat op te krikken. De Vitesse-defensie had het – zonder de geschorste ijzervreter Vreven – vooral moeilijk met de uitblinkende Denneboom. De eindelijk weer eens scherp en fit ogende aanvaller was een ware plaag voor het onzekere duo Knol-Dingsdag, maar moest de winnende treffer overlaten aan ploeggenoot Worm. De jonge aanvaller ontsnapte in de 37ste minuut aan zijn uitglijdende bewaker Knol en schoof de bal beheerst langs doelman Wapenaar: 1-0.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan