Degradatie voor NEC A1 in de laatste seconde

In een bizarre slotronde is het A1 – team van NEC letterlijk in de laatste seconde uit de eredivisie gedegradeerd. De Nijmeegse junioren konden bij winst in de thuiswedstrijd tegen Excelsior een beslissingsduel om deelname aan de nacompetitie bereiken.

Daar zag het op de drukbezochte Eendracht gisteravond lang naar uit, want tot diep in blessuretijd leidden de Nijmegenaren met 1 – 0, totdat een omstreden strafschop voor Excelsior de fatale gelijkmaker inluidde en het doek voor NEC alsnog viel.

Het scenario verliep lange tijd in het voordeel van de Goffertploeg. Concurrent RKC stond in de rust met 1-0 achter bij Feyenoord, dat nog een theoretische kans op de titel had. Ook NEC leidde na de eerste helft met 1-0.

In de openingfase waren de Nijmegenaren nog goed weggekomen met een bal tegen de onderkant van de lat, maar een fraaie goal van Melvin Kolf in de tiende minuut gaf de thuisclub al snel hoop op een goede afloop.

In de tweede helft nam de druk van Excelsior gaandeweg toe. Korf had het duel een kwartier voor tijd bij een counter definitief kunnen beslissen, maar zijn lobje was te zacht om de Rotterdamse keeper te verrassen. Toen al bekend was dat RKC in Rotterdam met 2-1 had verloren, ontsnapte NEC in de vier minuten blessuretijd een paar keer met kunst- en vliegwerk aan de gelijkmaker. Totdat scheidsrechter Goossens een ongelukkige handsbal van een NEC-speler in het strafschopgebied bestrafte. Luigi Bruins voltrok het vonnis: 1-1.

De situatie dreigde te escaleren toen de Excelsior-spelers op provocerende wijze brullend en gebarend langs de Nijmeegse dugout trokken. Bij de aftrap ontstond een opstootje waarna Goossens onmiddellijk affloot. Nadat de gemoederen waren bedaard, verdwenen de meeste NEC-spelers huilend richting kleedkamer.

Trainer Anton Janssen stond wezenloos voor zich uit te staren. “In mijn ogen was de penalty volledig onterecht”, kon hij nog wel uitbrengen. “Er stonden een hoop spelers bij elkaar en het was bijna niet te zien of het aangeschoten was, als het al hands was. Ik heb niet gezien wie het was, maar dat doet er ook niet meer toe.”

Enkele Rotterdamse spelers beschuldigden NEC er nog van dat er gespuwd zou zijn. Voor elftalleider Ernest Gentenaar was Excelsior-trainer Marco van Lochem de gebeten hond. “Je zit de boel de hele tijd op te ruien”, snauwde hij de coach in het voorbijgaan toe.

Bron: De Gelderlander