NEC: Babos, Nalbantoglu, Wisgerhof, Olsson (46. Pothuizen), Leiwakabessy, Barreto, Boutahar (85. Worm), Tininho Denneboom (59. Grot), Van den Eede, Niedzielan

FC Utrecht: Grandel, Cornelisse, Keller, Di Tommaso, Braafheid, Tiendalli, Tanghe, De Jong (61. Kruys), Van den Bergh (73. Douglas), Nelisse (68. Somers), Fortuné

NEC-FC Utrecht wel leuk, maar geen goals
VI.nl

NEC en FC Utrecht slaagden er niet in om hun competitieouverture op de luisteren met doelpunten. Toch was het niet vervelend in De Goffert: 0-0.

Beide ploegen lieten bij vlagen goed voetbal zien en kregen ook wel de nodige kansen. Het vizier stond bij geen van beide voorhoedes echter écht op scherp.

FC Utrecht werd de morele winnaar van het treffen, omdat het door een directe rode kaart voor Tim Cornelisse (hij haalde doorgebroken Niedzielan onderuit) een kwart duel met tien man moest spelen.

NEC slaagde er niet 24 minuten lang echter niet in om daar voordeel uit te peuren.

Geen doelpunten bij NEC – FC Utrecht
Nu.nl

NEC en FC Utrecht zijn in De Goffert op herhaling gegaan. Net als vorig seizoen eindigde de confrontatie tussen beide clubs in Nijmegen in 0-0. Ook na de rode kaart van Tim Cornelisse (66′), hij hield de doorgebroken Andrzej Niedzielan vast, kwam NEC niet tot scoren. Romano Denneboom viel na een uur spelen met een blessure uit.

Stefaan Tanghe maakte voor de 150ste keer zijn opwachting bij FC Utrecht, maar ook de Belg slaagde er niet in het nieuwe Utrechtse spitsenkoppel Robin Nelisse/Marc-Antoine Fortuné in stelling te brengen. Bij NEC werd de aangetrokken Zweed Jonas Olsson in de rust gewisseld.

FC Utrecht en NEC in evenwicht
FC-Utrecht.nl

FC Utrecht is de nieuwe competitie gestart met een doelpuntloos gelijkspel bij NEC. FC Utrecht speelde in Nijmegen bijna een half uur met tien man na de uitsluiting van Tim Cornelisse.

FC Utrecht trof op de eerst speeldag een tegenstander die zich dit seizoen ook wil mengen in de strijd om Europees voetbal. NEC was er in eigen stadion alles aan gelegen om die missie tegen een directe concurrent te beginnen met een overwinning. Booy kon dus direct zien waar zijn vernieuwde ploeg na zes weken voorbereiding in het nieuwe seizoen staat.

Het duel kende een weinig enerverende eerste helft. FC Utrecht herstelde zich in de eerste fase na rust, maar wist niet te overtuigen. Slaagde er niet in de goede indruk van de voorbereiding voort te zetten in de in de seizoensouverture. Combinaties kwamen vaak niet aan en goed lopende aanvallen waren schaars.

Veelzeggend was ook dat FC Utrecht alleen al voor rust drie keer geel kreeg (Cornelisse, Braafheid en Van den Bergh). Daar kwamen in de tweede helft nog een gele kaart voor Somers en direct rood voor Cornelisse bij. Booy zag dat zijn team de handen vol had aan NEC en vond dat zijn spelers te veel meegingen in de opportunistische speelwijze van de thuisploeg.

NEC kon de meeste aanspraak maken op een treffer. FC Utrecht-doelman Franck Grandel werd in de eerste helft al een aantal keer op de proef gesteld door kopballen van Niedzielan en Wisgerhof. Van den Eede was namens NEC het dichtst bij een treffer. Hoewel Grandel de bal niet volledig onder controle kreeg, verdween de inzet van de Belgische aanvaller over het doel.

FC Utrecht kon daar in de eerste helft nauwelijks iets tegenover stellen en kwam alleen in de buurt van het NEC-doel via twee vrije trappen van Van den Bergh die ongevaarlijk bleven. Ook werd Tanghe vlak voor rust weggestuurd, maar hij zag Fortuné over het hoofd die er beter voor stond.

FC Utrecht begon voortvarender aan de tweede helft. Het spel golfde in de eerste minuten na rust op en neer. Een goede aanval opgezet door Sander Keller, belandde via Dwight Tiendalli voor de voeten van Stefaan Tanghe, die maar net naast de paal schoot. Zeven minuten later speelde Robin Nelisse zich behendig vrij. Zijn uithaal miste echter scherpte. Daarna verloor FC Utrecht de grip weer.

Dat gebeurde helemaal toen Tim Cornelisse, die al een gele kaart op zak had, direct rood kreeg en FC Utrecht een half uur verder moest met tien man. De verdediger voorkwam dat Niedzielan doorbrak, maar beging daarbij volgens scheidsrechter Van Egmond een overtreding. FC Utrecht beleefde nog enkele hachelijke momenten in de slotfase. NEC kwam echter niet tot scoren, waardoor de ontmoeting net als vorig seizoen zonder doelpunten bleef.

‘We hebben vandaag het maximale resultaat gehaald’, zei Foeke Booy. ‘We moeten dit punt koesteren. Meer zat er vandaag niet in, zeker niet na de rode kaart. Ik ben niet tevreden over de uitvoering, wel over het resultaat. We kunnen en moeten beter. Volgende week spelen we weer een heel andere wedstrijd.’