De kogel kwam niet van de investeerders

De schokgolf die Cees Lok begin deze week met zijn plotselinge vertrek als trainer van NEC teweegbracht, is nog altijd niet uitgewerkt. Een poging tot analyse.


Voor de meeste betrokkenen kwam Loks stap als een complete verrassing. Het was ook een unieke beslissing, alleen al omdat hij zelf zijn biezen pakte. Zelfs gearriveerde trainers, die hun schaapjes allang op het droge hebben, verzekeren zich van een mooie afkoopsom voor zij hun werkgever de rug toekeren. Zij sturen aan op een onwerkbare situatie, waardoor de clubleiding zich gedwongen voelt de coach aan de kant te zetten. Lok, vader van een jong gezin en financieel zeker niet onafhankelijk, zag af van een truc die hem een gouden handdruk kon opleveren en nam zelfs een boete wegens contractbreuk op de koop toe.


Onmiddellijk nadat Lok was opgestapt begon het grote speculeren over zijn beweegredenen. Temeer omdat de ontslagbrief op het eerste gezicht erg cryptisch was geformuleerd.


Er resteerde weinig anders dan gokken en gissen. Lok zou ruzie hebben gehad met voorzitter Hans van Delft, met technisch directeur Leen Looyen, met de invloedrijke investeerders. Studio Sport meldde dinsdag dat Lok was opgestapt om assistent te worden van Mark Wotte bij Southampton. Omdat niemand iets bevestigde of ontkende, werden de verhalen almaar wilder. Lok zou een zenuwinzinking hebben gehad, er werd zelfs gefluisterd dat hij zou zijn bedreigd. En gisteravond beweerde TV Gelderland het raadsel te hebben ontsluierd: Lok zou zijn opgestapt omdat hij niets te maken zou willen hebben met Hans Kraay sr, adviseur van supersponsor Marcel Boekhoorn. Een simpel telefoontje naar de oude voetbalprofessor was genoeg om die canard te verdrinken.


Vooral het verhaal over een conflict met het investeringsfonds ging er de afgelopen dagen in als koek. Acht rijke supporters, onder wie Boekhoorn, Frans Hendriks en Harold Bons, hebben de laatste jaren regelmatig de knip getrokken om spelers aan te trekken die de club nooit uit eigen middelen zou kunnen bekostigen. Zo kwamen onder meer Niedzielan, Barreto en Olsson naar De Goffert.


‘ Betrouwbare bronnen’ wisten deze week te melden dat Lok was opgestapt vanwege de almaar groeiende invloed van de miljonairs. Ze zouden geprobeerd hebben transfers tegen te houden of juist door te drukken. En het meest hardnekkig was het verhaal dat een van de investeerders – al of niet beschonken -­ de coach ter verantwoording zouden hebben geroepen omdat hij het bestaan had om Barreto, de prijsstier van het fonds, tegen Groningen op de bank te zetten. Navraag leert evenwel dat er zondag geen enkele investeerder aanwezig was in het Oosterpark. Ook Van Delft niet, die met griep op bed lag.


De ‘ investeerderstheorie’ lijkt sowieso onhoudbaar. Lok heeft helemaal geen ruzie met de beleggers. Hij zou wel gek zijn. De jonge coach weet als geen ander dat NEC zonder externe geldbronnen een plek in de subtop gevoeglijk kan vergeten.


Doordat iedereen zich op de investeerders focuste, zag niemand wat er werkelijk speelde. Wie Loks verklaring goed leest, komt tot andere conclusies. 1. Er is geen sprake van een impulsieve stap na een ordinaire ruzie. Lok begint zijn brief immers met de woorden ‘ na lang beraad’. 2. Lok zegt in zijn communiqué dat het bij NEC ontbreekt aan een heldere structuur en een duidelijke visie om de club op een hoger niveau te brengen. Dáár ligt dus het probleem, niet bij de geldschieters. Lok is kennelijk stukgelopen op de structuren binnen de club.


NEC is de afgelopen jaren een steeds ingewikkelder organisatie geworden. Met een directie, een raad van commissarissen en allerlei andere organen.


Ook op technisch gebied zijn er tal van gremia in het leven geroepen. De jongste loot aan de praatboom was het technisch platform, waarin Lok niet alleen moest overleggen met Looyen, maar ook met hoofdscout Leo van Veen, de commissarissen Sije Visser en Carlos Aalbers en zelfs met hoofd opleidingen Iddo Roscher. Er wordt heel wat afgeluld in dat kransje, alleen wordt de besluitvorming met zoveel stemmen in het kapittel wel erg stroperig. Een en ander blijkt bijvoorbeeld uit de trage ontwikkelingen rondom de contractverlengingen van Leiwakabessy en Tininho.


Nadat hij een jaar lang had meegedraaid in het vergadercircuit, gaf Lok er begin deze week de brui aan. Hij gaat nu op zoek naar een club waar geen knopen worden gelegd, maar worden doorgehakt.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.