‘We zijn nu even aangeslagen, maar de trein dendert voort’

Bij NEC dacht men het jaar met een tevreden gevoel te kunnen afsluiten. De financiën op orde en een vijfde plaats op de ranglijst, wat wil een club meer? Het plotselinge vertrek van Cees Lok gooide roet in het eten. Algemeen directeur Jacco Swart kijkt terug en blikt vooruit.


Terwijl de meeste medewerkers het stadion verlaten, al of niet met een kerstpakket onder de arm, heeft directeur Jacco Swart op de laatste werkdag voor de kerst nog een klusje te klaren. Na een roerig weekje maakt de algemeen directeur van NEC de balans op van een jaar dat met een enorme knal eindigde.


„2005 was een jaar dat steeds beter verliep. Financieel én sportief. Maar het jaar eindigde door het vertrek van Cees Lok in een geweldige anticlimax. Het cliché dat niemand belangrijker is dan de club, geldt natuurlijk ook voor de trainer. Maar Cees was wel heel belangrijk voor NEC. Niet alleen vanwege zijn functie, ook door zijn verleden bij de club en door zijn persoonlijkheid. Ik had er fiducie in dat we met Cees een mooie tijd tegemoet zouden gaan. Dat vertrouwen is ruw verstoord. We zijn nu even aangeslagen, maar de trein dendert voort.“


Swart ging anderhalf jaar geleden in De Goffert aan de slag, nadat hij eerder bij De Graafschap en Go Ahead Eagles soortgelijke functies vervulde. „Toen ik hier kwam was de financiële situatie verre van rooskleurig. Er zat een gat in de exploitatie van 2 miljoen euro. Het ziet er naar uit dat we dit boekjaar geld gaan verdienen. Je moet daarbij niet denken aan enorme bedragen, dat is ook niet de primaire doelstelling van een voetbalclub. Als er sprake is van winst, dan moet je die op het veld terugzien.


„We hebben de tekorten weggewerkt doordat er meer geld binnenkwam, onder meer door Talpa en Versatel. Aan de andere kant houden we de kosten nu beter in de hand door realistischer te begroten en ook doordat we hebben kunnen besparen op de spelerscontracten. Dat is ook nodig, want het wordt almaar moeilijker om nieuwe inkomsten te genereren. De trucs zijn onderhand opgebruikt. Bijna alle clubs hebben hun stadion verkocht en ze hebben ook allemaal een investeringsfonds. De rek is eruit.“


„In het voorjaar van 2005 hebben we een beleidsplan opgesteld. We zijn begonnen onze sterke en de zwakke punten in kaart te brengen. NEC wil een volksclub zijn, een club waarin mensen uit alle lagen van de bevolking zich thuis voelen. In feite waren club en achterban de laatste jaren uiteen gedreven. Dat uitte zich in een zeer rumoerige supportersavond en in het gesodemieter rondom het ‘foute’ shirt. Ook aan de communicatie schortte het. Wij verzuimden goed uit te leggen waarom de beloofde topspits er maar niet kwam, waarom de prestaties op het veld niet in overeenstemming waren met de geformuleerde ambities.


„We hebben onszelf de vraag gesteld hoe we de supporters meer kunnen betrekken bij de club. Dat begint met maximale openheid en dat kan ertoe leiden dat de aanhang over sommige zaken ook kan meebeslissen. In dat verband is de oprichting van de klankbordgroep belangrijk geweest, een gezelschap van 35 supporters dat met enige regelmaat overlegt over zaken die voor de fans van belang zijn. Daardoor komen wij in gesprek met de supporters. Niet alleen degenen die altijd al vooraan staan, maar de vader die met zijn zoontje naar het stadion komt, is nu ook vertegenwoordigd.“


„De belangrijkste doelstelling voor het komende jaar is op sportief gebied het halen van de play-offs. En dan heb ik het over een plaats bij de eerste negen die eventueel recht geeft op Europees voetbal. De nummers tien tot en met dertien spelen ook een nacompetitie, maar dan voetbal je voor een blikken plak of in het beste geval om een plaats in de Intertoto. Ook het seizoen erop mikken we op de play-offs. Daartoe zullen wij moeten proberen de selectie minimaal op peil te houden en als het even kan te versterken.


„Op commercieel gebied willen we natuurlijk doorgroeien. Het aantal leden van de OSRN was de afgelopen jaren iets gedaald, maar de businessclub is nu bijna weer op peil.


„Verder moeten in 2006 de plannen de verdere ontwikkeling van het stadion vorm krijgen. Op de korte termijn moeten we de problemen met De Gaanderij oplossen, zodat we na de wedstrijd alle sponsors kunnen binnenlaten. Maar we gaan ook aan de slag met de plannen voor uitbreiding van het stadion. Dat zal niet op korte termijn gebeuren. Zolang De Goffert niet elke wedstrijd uitverkocht is, heeft het geen zin om de capaciteit te vergroten. Maar als we ook tegen RBC ramvol zitten, is er sprake van schaarste en wordt uitbreiding interessant. Dan moeten we ook meteen kunnen beginnen. Daarbij dienen de supporters wel te beseffen dat we zullen beginnen met de business-tribune. Want dáár valt voor NEC het grote geld te verdienen. Meer dan de helft van onze inkomsten is afkomstig uit sponsoring, de recettes beslaan slechts 12,5 a 15 procent .


„Het meest urgent op dit moment is de aanstelling van een nieuwe trainer. Tussen kerst en de jaarwisseling wordt er een profielschets opgesteld. Wanneer de vacature wordt ingevuld, kan ik nu niet precies aangeven. Je moet zulke belangrijke beslissingen niet overhaasten. Maar gevoelsmatig zeg ik dat er een nieuwe trainer voor de groep zal staan als we half januari aan de tweede helft van het seizoen beginnen.“

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan