Charme-offensief NEC zet door

Ook na drie duels onder het bewind van coach Cees Lok is NEC nog ongeslagen. De Nijmegenaren kwamen gisteren tegen Utrecht niet verder dan 0-0, maar deden in De Goffert een uur lang aan klantenbinding.


De ene 0- 0 is de andere niet, zo ondervond Lok gistermiddag. Goedbeschouwd had NEC tegen Utrecht zichzelf zwaar te kort gedaan, maar na afloop van de doelpuntloze remise klonk er een uitgebreid applaus van de Nijmeegse achterban. En dat was in een recent verleden wel anders op De Goffert waar een 0-0 doorgaans wordt begroet met afkeurend gejoel.


De enige ‘acteurs’ die gisteren bijkans het stadion werden uitgefloten waren de bandleden die in de pauze optraden en waarvan de toetsenist het bestond om in een geel-zwarte broek ten tonele te verschijnen. Het bleek een typisch geval van ‘de goden verzoeken’. Witte zakdoekjes werden massaal tevoorschijn getoverd. Het was een vorm van afkeuring die zelfs in de nadagen van coach Johan Neeskens nooit was vertoond.


Verder was tevredenheid troef op De Goffert. Sinds Cees Lok half december bij NEC de troon besteeg, had de nieuwe baas slechts één hoofddoel: zijn spelers moesten de steun van het volk zien te herwinnen. Het voorbije jaar was er een soort van kloof ontstaan tussen de door teleurstellingen murw gebeukte supporters en hun favorieten. Lok wilde een brug slaan met als voornaamste bouwsteen: offensief voetbal. De coach vroeg tijd om iets moois op te bouwen, maar heeft die vooralsnog nauwelijks nodig.


Gistermiddag tegen Utrecht ging er, vooral na rust, nog voldoende mis bij NEC, dat onnodig twee punten verspeelde. Toch konden weinigen daar om rouwen. Het charme-offensief dat Lok met zijn ploeg heeft ingezet, kreeg tegen Utrecht opnieuw een uur lang een vervolg. Zestig minuten werd de binnenkort onttroonde bekerwinnaar door de thuisploeg over de knie gelegd en acteerde NEC volgens de visie van de nieuwe leermeester: dwingend en vol initiatief. Geleidelijk begint bij de Nijmeegse spelers het bewustzijn door te dringen dat ook offensief voetbal lonend kan zijn. Al was gisteren tegen Utrecht de buit veel te karig.


Vooral in de eerste helft was NEC gisteren dicht bij een openingsdoelpunt. Al na acht minuten kwam Edgar Barreto een teenlengte tekort en even later zag Romano Denneboom zijn achtste doelpunt van het seizoen wegens buitenspel afgekeurd. Ook een lobje van Muslu Nalbantoglu had een beter lot verdiend. De grootste mogelijkheid was voor de ouderwets sterk acterende voorstopper Peter Wisgerhof, wiens schot door Joost Broerse van de lijn werd gehaald.


Na rust herhaalde Utrecht-verdediger Shew Atjon dat kunstje bij een poging van Denneboom en in de 88ste minuut miste de ingevallen Charles Kazlauskas van dichtbij een uitgelezen kopkans. De gave assist waarvan de jonge Amerikaan niet profiteerde, was afkomstig van Edgar Barreto wiens corners en vrije trappen voor de nodige onrust zorgden in de Utrechtse defensie.


Ook spits Andrzej Niedzielan stichtte veelvuldig gevaar. Een constatering die de sponsors – die het voorbije jaar financieel meer dan ooit hun nek uitstaken op De Goffert – optimistisch moet hebben gestemd. De Pools international was door menigeen al min of meer opgegeven en bijgezet in het rijtje ‘kostbare miskopen’. Maar vorige week tegen AZ scoorde de Pool en gisteren tegen Utrecht toonde Niedzielan zich behalve een raspaard ook een werkpaard.


Aan een gezonde dosis werklust ontbrak het gistermiddag sowieso niet bij NEC. De Nijmeegse formatie verloor het laatste halfuur zijn grip op Utrecht en ging via een kopbal van Cornelisse en een schot – in de slotminuut – van Tanghe nog bijna onderuit.


Lok had er begrip voor: “De wijze waarop wij nu proberen te voetballen, is krachtenverslindend. Het was logisch dat we op een gegeven moment niet meer het overwicht hadden. Helaas is het bij 0-0 gebleven, maar gezien het vertoonde spel kan ik echt niet ontevreden zijn. Ik denk dat het publiek best met een goed gevoel naar huis gaat en dat is ook wat waard.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan