Beter voetbal, niet veel meer punten

NEC staat komende zondag voor de zestiende keer onder leiding van Cees Lok. Zijn voorganger Johan Neeskens werd na zestien wedstrijden ontslagen. Wat heeft de trainerswissel opgeleverd?

DE PUNTEN

NEC kende de beste seizoensstart sinds 1977. Thuis werd Willem II met goed voetbal verslagen, uit met veel geluk gewonnen van ADO Den Haag. Daarna won trainer Johan Neeskens nog één competitiewedstrijd met zijn ploeg, thuis tegen RBC. Uit zijn laatste veertien wedstrijden haalde Neeskens acht(!) punten. De dalende lijn speelde duidelijk mee in zijn ontslag. Was NEC zwak begonnen en punten gaan pakken richting winterstop had hij er wellicht nog gezeten.

Cees Lok maakte met een overwinning tegen Heerenveen een prima debuut als hoofdverantwoordelijke. Na de winterstop leek het aanstellen van het NEC- boegbeeld helemaal een gouden zet te zijn geweest toen AZ, op dat moment koploper voor PSV, in Alkmaar knap op 1-1 werd gehouden. Maar de opleving bleek van korte duur. Uit de vier wedstrijden die volgden werden twee punten gehaald. Omdat er daarna een paar keer werd gewonnen, scoort Lok toch beter dan Neeskens. Zelfs als hij zondag verliest van Feyenoord heeft hij drie punten meer gehaald dan zijn voorganger.

Opvallend: tegen de drie ploegen waar Neeskens van won, haalde Lok één punt.

HET VOETBAL

Lok riep bij zijn aanstelling dat hij de mensen weer naar stadion De Goffert wilde lokken. De jonge trainer wil aantrekkelijk en aanvallend voetbal spelen. Twee weken geleden begon het FC Twente-publiek al na dertien minuten ‘anti-voetbal’ te zingen. Waarschijnlijk is dat Neeskens nooit zo snel gelukt.

Omdat er te weinig punten werden gehaald, greep Lok na zes wedstrijden terug naar een defensiever systeem. Hij moest wel, in de strijd tegen nacompetitie waren punten even belangrijker dan mooi voetbal. Nu dat gevaar is afgewend probeert de trainer verschillende systemen uit, al weet hij al precies hoe hij volgend seizoen wil gaan spelen. Met drie spitsen, waarbij de flankspelers een meter of vijftien inzakken wanneer NEC een sterke tegenstander treft.

Ondanks uitglijders als in de eerste helft tegen FC Twente voetbalt NEC een stuk beter onder de nieuwe trainer. Alleen PSV en afgelopen vrijdag Roda JC, waren duidelijk te sterk. In de andere dertien wedstrijden heeft NEC winstkansen gehad. Dat er maar vier keer daadwerkelijk werd gewonnen, komt omdat de ploeg nog steeds een onvolwassen wisselvalligheid laat zien. Omdat Edgar Barreto dit seizoen niet echt is doorgegroeid en Patrick Pothuizen tegenvalt ontbreekt een echte leider op het veld. Bovendien hebben jaren van betonvoetbal onder Neeskens de ploeg geen goed gedaan. Ook dit seizoen greep de ontslagen coach weer naar het defensieve concept, waarmee hij toch ook veel succes heeft gehad. Maar omdat Dennis Gentenaar dit jaar minder briljant keept dan de voorgaande seizoenen en de verdediging zelden de nul houdt, werd de ergernis over het vervelende voetbal dit seizoen niet weggenomen door een pak met punten.

DE TRAINER

Trainer Neeskens en trainer Lok zijn totaal verschillend. Gelukkig maar, want een voortzetting van het oude trainingsbeleid zou rampzalig zijn voor NEC. Onder Neeskens werd niet hard en vooral ongericht gewerkt. De trainingen leken meer op bezigheidstherapie dan op een poging individuele spelers en het team beter te maken. Dat (jonge) spelers niet groeiden onder zijn bewind, lag volgens Neeskens nooit aan hem. Het waren de voetballers zelf die tijdens en na de training te weinig deden om beter te worden.

Onder Lok blijven de spelers ook zelden na afloop van de training hangen. Maar dat is ook niet nodig. Alles waar een voetballer aan moet werken, komt al voorbij in de trainingen zelf. Er zit een duidelijk idee achter en de spelers vinden dat heerlijk. Ze praten veel meer over voetbal dan een paar maanden geleden. Lok besteedt ook veel aandacht aan dode spelmomenten. In de openingswedstrijd tegen Willem II leverde een door hem bedachte ingestuurde vrije trap een doelpunt op. Daarna nooit meer, maar hij blijft er wel mee bezig.

Lok besloot ook dat Andrzej Niedzielan de vrije trappen van de rechterkant moet nemen. Daardoor zijn ze nu gevaarlijker dan ooit. Het ziet er dus goed uit, maar of de trainingen van Lok spelers inderdaad beter maken en het team doen groeien, moet komend seizoen blijken. De periode dat hij nu voor de groep staat is te kort om daar een serieus oordeel over te vellen.

DE COACH

Beginnende coaches maken fouten en daarin is Lok geen uitzondering. Het begon er al mee dat hij bij zijn aanstelling riep dat hij aanvallend ging voetballen. Toen hij daar later (tijdelijk) op terug moest komen, werd hij afgemaakt door de Nederlandse voetbalpers. Zijn startopstelling in de wedstrijd tegen FC Twente was in dat licht onbegrijpelijk. Het praktisch veilige NEC begon in Enschede extreem defensief. Ook het wisselbeleid is soms niet logisch. Coach Lok heeft het verschil nog niet kunnen maken.

Toch heeft hij al belangrijke winst geboekt. Topaankoop Niedzielan is onder de nieuwe trainer helemaal opgebloeid. De Poolse spits is onder Lok zelfs bereid op links te spelen. En dat is ook de plek waar de trainer hem volgend seizoen wil zetten. Een grote spits – waarschijnlijk Bart van den Eede – moet de centrale spitspositie gaan vervullen.

Neeskens coacht zoals hij speelt: defensief. Hij wacht bijna altijd lang met wisselen en basisspelers krijgen een grenzeloos vertrouwen van hem. Dat werkte lange tijd heel goed. Omdat spelers wisten dat het ze niet meteen hun plek zou kosten, waren ze niet bang een foutje te maken. Maar vorig seizoen was al te zien dat bij sommigen de scherpte eraf was.

Neeskens gebruikte blessures als excuus. Daarmee overdreef hij. De meeste gekwetsten werden weinig door hem gebruikt. Door blessures van Frank Demouge en Niedzielan moest Neeskens het wel vier wedstrijden zonder echt spits doen. Zijn beste beslissing van het seizoen nam Neeskens als gevolg van fysieke malheur. Hij zette Muslu Nalbantoglu rechtsback, waardoor Peter Wisgerhof weer in het centrum kwam te staan. Een grote verbetering.

DE CONCLUSIE

Dat Lok een goede trainer is, zal niemand ontkennen. Maar als coach heeft hij nog alles te bewijzen. NEC kreeg na de winterstop zeker vijf punten te weinig, maar feit is dat onder Lok slechts drie punten meer zijn gehaald dan onder Neeskens.

Toch was de beslissing Neeskens te ontslaan onafwendbaar. Zelfs zijn grootste fans binnen NEC geven inmiddels toe dat ze te lang met hem zijn doorgegaan. Met de keuze voor Lok nam de club een gecalculeerde gok. Door zijn verleden binnen de club is precies bekend wat hij kan. Maar of dat ook werkt op het hoogste niveau is altijd maar de vraag. Volgend seizoen volgt het antwoord.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan