RBC ideaal medicijn voor vormzoekend NEC

Wat is het beste medicijn voor een ploeg die opzichtig op zoek is naar de juiste vorm en moeizaam scoort? Heel simpel. Een bezoek van RBC. Die formatie werd gisteren voor de tweede maal in tien dagen door NEC vernederd: 3 – 0.

De overwinning, die gezien de krachtsverhoudingen nog bescheiden uitviel, kwam op een ideaal moment voor NEC. De laatste Nijmeegse competitiewinst dateerde alweer van eind augustus. In de maand september won de Goffertclub veelzeggend genoeg slechts eenmaal.

In de tweede ronde van het bekertoernooi werd, jawel, RBC Roosendaal met 4-0 volledig onder de voet gelopen.

De zege van gisteravond betekende een opluchting voor NEC-coach Johan Neeskens die bij een nieuwe teleurstelling de druk op hem en zijn ploeg tot flinke proporties had zien toenemen. Wat de Nijmeegse coach en in zijn slipstream de clubleiding en supporters ook gerust moet hebben gesteld was de wederopstanding van Edgar Barreto. Eindelijk liet de jonge middenvelder ook eens in De Goffert zien waarom hij in zijn geboorteland Paraguay als een ware volksheld wordt vereerd. Uitgerekend op het moment dat de cynici onder de NEC-volgers steeds harder begonnen te klagen over de veelvuldige absentie van de ‘grote jongens’ als Niedzielan en Barreto liet die laatste zien dat de Nijmeegse club met hem zowel sportief als financieel goud in handen heeft.


De voorbije weken zat de Paraguayaans international vooral met zichzelf in de knoop. Barreto was zelfs gedegradeerd tot bankzitter omdat, zoals NEC’s technisch directeur Leen Looyen het omschreef, de middenvelder kampte met ‘een driedubbele jetlag’. Deelname aan de Copa America, een verloren finale op de Olympische Spelen in Athene en een WK-kwalificatie-interland tegen Venezuela hadden hem gesloopt. Gisteravond startte Barreto – overigens puur dankzij de liesblessure van Andrzej Niedzielan – weer in de basis. Exact twaalf minuten had hij nodig om De Goffert voor de eerste maal deze avond een massaal ‘Viva Barreto’ aan te laten heffen. Via het hoofd van Patrick Pothuizen kwam de bal uiteindelijk terecht bij de Paraguayaan die van dichtbij de 1-0 binnenvolleyde. Zijn eerste doelpunt voor NEC bracht Barreto in extase.


Nauwelijks acht minuten later besloot de international van een meter of twintig aan te leggen voor een schot. Via een Roosendaals been vloog de bal opnieuw langs Maikel Aerts: 2-0. Weer acht minuten later kon die RBC-doelman zijn armetierige defensie voor de zoveelste keer de huid volschelden. Ditmaal stuurde Barreto gelegenheidsspits Said Boutahar fijntjes op avontuur die bekeken en vogeltje-vrij voor 3-0 tekende.


De overmacht van NEC was gisteravond zo groot dat Johan Neeskens het zich zelfs kon verloorloven opnieuw een Nijmeegs talent te laten debuteren. Dit seizoen overkwam dat al Alexander Prent en Charles Kazlauskas. Gisteren was het de beurt aan Jong NEC’er Muslu Nalbantoglu die al enige jaren zijn opleiding geniet bij NEC maar ooit deel uitmaakte van de Ajax-opleiding.


Neeskens baalde na afloop dat zijn spelers het na 55 minuten wel geloofden. RBC-coach Jan van Dijk bedankte zelfs de NEC-spelers dat zij na rust opzichtig gas terug hadden genomen. “Ik ben met mijn analyse net zo snel klaar als NEC met de wedstrijd”, zo treurde Van Dijk. “We hebben de eerste helft niet eens méégedaan aan deze wedstrijd. Het was het spel van de kat en de muis. En wij waren de muis. De tweede helft kan ik overslaan. Dat heeft NEC ook gedaan, anders was de uitslag nog veel groter geworden.”


De zorgen voor Van Dijk worden met de week groter. De mythe dat RBC slechts aansprekende resultaten kan boeken onder coach Robert Maaskant is na de afstraffing van gisteren weer een stuk geloofwaardiger geworden. Maar eigenlijk valt Van Dijk nauwelijks iets te verwijten. De trainer, wiens positie in Roosendaal toch voorzichtig ter discussie komt te staan, moet in De Goffert meermalen de tranen in de ogen zijn gesprongen. Niet alleen vanwege het tenenkrommende gestuntel van zijn ploeg, maar ook een blik op de reservebank kan Van Dijk onmogelijk vrolijk hebben gestemd. Naast de coach zaten gisteren slechts drie reserves, waarvan twee nog niet eens een contract hebben ondertekend. Het eerstvolgende competitieduel voor RBC is de uitwedstrijd tegen Den Bosch. Waarschijnlijk wordt dat een ideale mogelijkheid voor de Bossche ploeg om, net als NEC gisteren, lekker aan zijn zelfvertrouwen te werken.


NEC: Gentenaar; Wielaert, Pothuizen (71. Simr), Ebbinge en Leiwakabessy; Heije (84. Nalbantoglu), Van der Doelen (85. Prent), Baretto en Tininho; Denneboom en Boutahar.


RBC Roosendaal: Aerts; Lammens, Molenaar, Viedma en Hesp; Oliseh, Luijten, Hertog en Guijt; Hakansson en Smolders.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan