Persbericht SOVS

Opvallend stukje van de site van de SOVS:

De SOVS heeft in een brief aan de gemeente Amsterdam haar zorg uitgesproken over het blijkbaar structurele falen van de Amsterdamse overheid en de politie Amsterdam Amstelland. De koepel heeft gevraagd om een spoedig gesprek met burgemeester Cohen om te komen tot een structurele verbetering van de opstelling van de Amsterdamse verantwoordelijken en daarmee van een verbetering van het slechte imago dat “Amsterdam” heeft binnen de voetbalwereld.

Directe aanleiding is het bericht in de landelijke media van zaterdag 25 september jl. dat de Amsterdamse overheid en politie voor de tweede maal een gevoelige tik op de vingers hebben gekregen. Dit naar aanleiding van de gewelddadige manier waarop men op 21 april 2002 is opgetreden tegen supporters van FC Utrecht. Zonder dat deze op de hoogte waren van enig noodbevel en daar zelf enige aanleiding toe hadden gegeven, is de ME het vak ingestormd waarin zij zich bevonden. Daarbij is willekeurig op de meute ingeslagen. Burgemeester Cohen liet weten het rapport grotendeels te onderschrijven en een schadevergoedingsregeling op te starten. Tot woede van de Supportersvereniging FC Utrecht waren excuses voor de gang van zaken aan FC Utrecht en haar supporters echter te veel gevraagd.

Eerder al waren gemeente en politie Amsterdam berispt voor de manier van optreden bij de wedstrijd Ajax – Feyenoord op 3 maart 2002. Na afloop van die wedstrijd moesten de Rotterdamse supporters zonder noodzaak door een cordon ME-ers lopen, die het minste of geringste aangrepen voor hardhandig optreden. De Commissie voor de Politieklachten Amsterdam Amstelland heeft hierover in haar uiteindelijke rapportage aan het begin van dit jaar opgemerkt: “Zonder enige aanleiding sloeg de ME blindelings de supporters de trap naar beneden af en met veel machtsvertoon voerde zij charges uit. Zelfs op supporters die gewond op de grond lagen of ten val waren gekomen werd nog ingeslagen, evenals op supporters die onder de voet gelopen supporters probeerden te helpen en te beschermen. Ouderen, vrouwen en kinderen werden niet gespaard. Diverse supporters liepen min of meer ernstig letsel op”. In dit geval is naast het geven van een schadevergoeding een excuusbrief uitgegaan en is tevens dringend aanbevolen het probleem van niet-identificeerbaarheid van ME-ers aan te pakken. Over de voortgang daarvan is nooit meer wat vernomen.

De SOVS brengt in haar schrijven aan de gemeente Amsterdam onder de aandacht dat diverse andere supportersorganisaties bij de koepel onder de aandacht hebben gebracht, dat men steeds problemen heeft bij het bezoeken van wedstrijden in de Arena. Opvallend vaak is daarbij sprake van excessief optreden van de Amsterdamse ME. Dat geldt daarbij niet alleen de vaste risicowedstrijden die met verplichte combiregelingen dienen te worden gespeeld, maar ook de gewone wedstrijden. Zo is in het vorige seizoen bij zowel de wedstrijd tegen NEC als tegen Vitesse, beide vrij vervoerwedstrijden, zeer hard opgetreden tegen supporters van de bezoekende club. Vaste stramien is daarbij steeds dat deze supporters belaagd worden door Ajax-supporters en zich bij de minste of geringste tegenactie ook nog eens met een hardhandig optreden van de ME geconfronteerd zien.

De SOVS en haar leden wijzen er verder op dat zij er verbaasd en teleurgesteld over zijn dat op alle brieven die door de koepel en supportersclubs worden geschreven aan burgemeester Cohen of Amsterdamse politiek stelselmatig niet gereageerd wordt. De SOVS heeft gevraagd in een gezamenlijk overleg te komen tot een betere werkwijze, waarmee tevens bij vele supporters en supportersclubs het idee kan worden weggenomen dat de gemeente Amsterdam en politie het blijkbaar de normaalste zaak van de wereld vinden met buitensporig geweld op te treden, dat slechts degenen die langdurig tegen de gang van zaken willen procederen een kans hebben op financiële genoegdoening, doch dat op enig begrip of op excuses hoeft niet gerekend te worden.

Gepubliceerd op: 2 oktober 2004
Bron: SOVS

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan