‘Racistische’ NEC-aanhang woedend

Johan Neeskens is stevig in aanvaring gekomen met de NEC-achterban. Na het 2-0 verlies tegen AZ nam de coach ‘het publiek’ met grote woorden en zonder nuance kwalijk dat spits De Freitas racistisch zou zijn bejegend. Veel fans eisen nu uitleg. “Iedereen wordt over één kam geschoren.”


Johan Neeskens wond zich dit seizoen al vaker op over de volgens hem te negatieve houding van de NEC-supporters, maar zaterdag na het 2-0 verlies tegen AZ ontplofte hij bijna. “Ik weet dat het publiek ontevreden is over ons spel, nou, ik ben heel ontevreden over ons publiek. Een van mijn spelers vroeg in de rust zelfs om een wissel. Hij zei dat hij de racistische taal beu was. Als zoiets gebeurt, heeft ’t voor mij echt geen zin meer. Ik heb veel meegemaakt in mijn carrière, maar dit is een schande.”

Met ‘een speler’ doelde de NEC- trainer op spits Fabian de Freitas die tot gisteren niet wilde zeggen wat hem exact zou zijn toegeworpen. En dat was doodzonde, want nu bleef volkomen onduidelijk wat hij nu eigenlijk had gehoord. Sterker nog: mocht Neeskens niet in woede zijn ontstoken, dan had zaterdagavond geen mens in De Goffert iets geweten over enig racisme. Van spreekkoren was geenszins sprake.

Voor de NEC-supporters, van wie een deel ruim voor tijd De Goffert teleurgesteld verliet, had Neeskens even geen goed woord over. Hij klaagde over een gebrek aan steun. “Ik heb het publiek dit seizoen al 100.000 keer gevraagd om ons meer te steunen als we het moeilijk hebben. Nou, ik heb daar geen kloten van teruggezien. Veel spelers staan tijdens de wedstrijd onder stroom. Daar gaan ze echt niet beter van voetballen. Het is toch erg als er spelers zijn die tegenwoordig liever uit spelen dan thuis.”

Het waren ongekend harde woorden van een trainer die in al zijn emoties voortdurend sprak over ‘het publiek’. Hij vergat de nuance. En daarin schuilt een groot risico. Want wie is ‘het publiek’? Enkele onverlaten die De Freitas discrimineren? Of de vele duizenden die zaterdagavond zowel in de rust als na afloop hun helden op een fluitconcert trakteerden omdat NEC opnieuw in eigen huis had gefaald? Op diverse internetforums en de site van supportersvereniging HKN kreeg Neeskens gisteren alvast onder uit de zak. Excuses worden geëist door vele honderden NEC-fans die zich onterecht aangesproken voelen. Rob Schevers, voorzitter van de officiële supportersvereniging: “Racisme kan absoluut niet, maar we moeten niet over één kam worden geschoren. We willen graag opheldering.”

Het is overigens de tweede keer dit seizoen dat een NEC-speler klaagt over racisme. Eerder gaf Zico Tumba enkele fans die hem voor aap uitmaakten ‘de vinger’. Een reactie waarvoor vele NEC- supporters begrip toonden.

Voorzitter Hans van Delft vond het gisteren nog te vroeg voor een duidelijk statement over de nieuwe affaire. “Al lijkt het vrij ernstig wat De Freitas zou zijn toegeroepen”, aldus de preses die vandaag meer helderheid verwacht over ‘welke hoek’ verantwoordelijk is. “Na afloop van een duel zeg ik ook wel eens emotionele dingen. Maar voor zover ik het nu kan inschatten, betreft het zeker niet ‘het publiek’ maar vijf of hooguit tien supporters.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.