Neeskens stoort zich aan eigen publiek

De Gelderlander
Neeskens stoort zich aan eigen publiek
NEC-trainer Johan Neeskens heeft zich zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen AZ (0-2) hevig gestoord aan het eigen publiek wegens racistische uitlatingen jegens Fabian de Freitas.,,In de eerste helft kwam een speler naar me toe, die zich beklaagde over racistische uitlatingen van het publiek”, zei Neeskens zonder de naam van de desbetreffende speler te noemen. De trainer van NEC sprak schande van het gedrag van het NEC-publiek,

dat zich volgens de trainer achter zijn ploeg had moeten opstellen. ,,Ik vind het heel erg dat supporters zich zo uitlaten over een eigen speler.”

AZ heeft zaterdagavond meer moeite met NEC gehad dan de overwinning van 2-0 in de winderige Goffert doet vermoeden. Vlak voor rust opende Nelisse de score, waarna Opdam in de tweede helft de zege veiligstelde. ,,Een nuttige overwinning,” vond AZ-trainer Adriaanse. ,,Een mooie opsteker.”

In het uiterst povere treffen kreeg NEC nog de meeste kansen. De beste waren echter voor AZ. Al in de tweede minuut had Meerdink de openingstreffer op zijn schoen. De schuiver van de rechterspits van AZ gleed evenwel voorlangs. Govedarica was ook dicht bij de 1-0, maar zijn kopbal na een vrije trap van Schuurman verdween in de handen van doelman Timmer.

Het was gezien het spelbeeld van de eerste helft verdiend dat AZ vlak voor rust alsnog aan de leiding kwam. Op aangeven van Lindenbergh kon de verder falende Nelisse van nabij de 0-1 over doelman Gentenaar liften.

AZ, zonder zijn productieve spitsen Elkhattabi (ziek) en Perez (geschorst), moest na rust ver terug tegen het agressievere NEC. In de counter bleek AZ echter gevaarlijker dan de Nijmegenaren, die na de 0-2 van Buskermolen uit een vrije trap van Van Galen nog fanatieker in de aanval gingen.

Al eerder had Buskermolen het treffen definitief op slot kunnen gooien, maar alleen voor doelman Gentenaar schoot hij knullig naast. AZ liet zich daarna nog bijna verrassen door afstandsschoten van Zonneveld en een goed doorzettende Govedarica, maar doelman Timmer hield met assistentie op de doellijn van De Cler met moeite stand.

,,Na rust zijn we nog in de problemen gekomen,” moest Adriaanse erkennen. ,,Dat kwam mede door de lastige wind, die we toen tegen hadden. Maar in de counter kregen wij ook nog een aantal goede mogelijkheden.”


Algemeen Dagblad
De Freitas met racistische opmerkingen weggepest
Fabian de Freitas geloofde zaterdagavond de wereld niet meer. De 31-jarige aanvaller van NEC werd tijdens de thuiswedstrijd tegen AZ door een aantal van zijn eigen supporters overgoten met racistische opmerkingen. ,,Ik was het liefst gelijk van het veld gestapt, want ik kon mezelf nauwelijks meer motiveren”, zegt hij.

De Freitas kijkt nauwelijks meer op van discriminerende uitingen, zegt hij. In zijn dertienjarige loopbaan als betaald voetballer is hij zo vaak het doelwit geweest van verbaal racisme door supporters van de tegenpartij, dat hij er welhaast immuun voor is geworden. ,,Als allochtoon heb je daar nu eenmaal mee te maken, zo is het leven in de maatschappij kennelijk”, zegt hij op haast berustende toon. ,,Waarbij ze in Engeland weer wat directer zijn dan in Spanje.”

Nooit eerder werd hij echter geconfronteerd met racisme door zijn eigen supporters. Tot zaterdagavond, in de thuiswedstrijd van NEC tegen AZ. ,,Aanvankelijk riepen ze ‘gewone’ scheldwoorden tegen me, later kreeg het een racistisch karakter. Wat ze zeiden? Dat zal ik maar niet herhalen, straks krijgen we volgende week spandoeken. Hoeveel mensen het waren? Een groepje, geloof ik.”

Na de beledigingen liep De Freitas als verdoofd over het veld. In de rust stelde hij trainer Johan Neeskens op de hoogte. ,,Aanvankelijk wilde ik stoppen, maar daar zijn dat soort figuren juist op uit. Ze doen het ook vaak in groepsverband. Als je ze alleen tegenkomt, durven ze niets te zeggen. Ik heb maar geprobeerd de knop om te zetten, want het is toch mijn werk.” De Freitas snapt de supporters niet. ,,Op deze manier werk je de prestaties van je eigen ploeg tegen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.”

Johan Neeskens haalde hard uit naar de NEC-supporters. ,,Racisme hoort niet thuis op een voetbalveld”, foeterde de trainer. ,,Niet ten opzichte van mijn spelers en ook niet ten opzichte van spelers van de tegenpartij. Het is een regelrechte schande. De Freitas wilde zijn schoenen en shirt al uitdoen, hij viel nauwelijks nog op te peppen. Ja, ik ben zeer teleurgesteld in mijn eigen publiek. Als het minder gaat, zouden ze zich achter de ploeg moeten opstellen. Maar door dit gedrag komt het erop neer dat NEC liever uit dan thuis speelt.”

De aanhangers hekelden op hun beurt de opmerkingen van Neeskens. Op het internetforum van de club regende het gisteren reacties. De teneur: Neeskens moet de supporters niet allemaal over één kam scheren. Er werd zelfs opgeroepen tot actie tegen de trainer, die zijn contract met NEC onlangs verlengde.


Voetbal.nl
Neeskens maakt vuist tegen racisme
Johan Neeskens heeft voor de NOS-camera’s uitgehaald naar de supporters van NEC. De trainer van de rood-zwart-groene combinatie was na de 0-2 nederlaag tegen AZ gefrustreerd over racistische uitlatingen van de NEC-aanhang tegen spelers van hun eigen club. “Het gaat erop lijken dat spelers liever uit spelen dan thuis”, brieste de oefenmeester.
 
In de rust van de wedstrijd had Fabian de Freitas zich bij de trainer beklaagd over racistische uitlatingen van de eigen aanhang. “Als een speler om wat voor reden dan ook niet goed presteert, wordt het alleen maar slechter als hij door de eigen aanhang zo bejegend wordt”, aldus Neeskens, die De Freitas in de 58ste minuut uit zijn lijden verloste door hem te wisselen. “Ik vind het al niet kunnen als spelers van de tegenstander racistisch worden bejegend, dus als spelers zo worden behandeld door hun eigen aanhang kan dat al helemaal niet. Ik vind het een schande en ik ben er ongelooflijk gefrustreerd over.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.