Oorlogsverklaring en miscommunicatie

Het was feest bij de supportersvereniging, maar het werd bijna oorlog toen Hans de microfoon pakte op de feestavond. Hans was boos omdat de supportersvereniging had meegedaan met de actie “ter nagedachtenis aan de volksclub NEC” en riep zelfs tegen het aanwezige publiek: “Als jullie een beter bestuur weten zeg het dan, dan gaan we weg!”

Jacco Swart, de algemeen directeur had eerder al een pamflet aangepakt en zei erbij: “Geef mij maar zo’n papier van die belachelijke actie van jullie!”, zo vertelde ons een supporter die pamfletten uitdeelde. Sije Visser bleef zelfs uit protest helemaal weg op de feestavond.

Deze reacties zorgen er juist voor dat het gevoel dat bij supporters leeft alleen maar wordt versterkt. Er is totaal geen respect voor de aktie bij een groot deel van het bestuur en daarmee is er ook geen respect voor de gevoelens van supporters, want de actie stond namelijk bol van gevoelens, zoals die nu bij veel NEC-fans leven.

Als het NEC-bestuur de actie onterecht vind, dan moet het NEC-bestuur niet de actie afdoen als iets schandaligs en dreigen met aftreden, maar dan moet je juist in gesprek gaan en met goede argumenten de gevoelens die bij supporters leven proberen te ontkrachten!

Want hadden de supporters met de voor hun beschikbare informatie gelijk om met deze actie te komen? Ja wel degelijk!

Neem nu de supporters die van vak C, D, en E af zijn getrapt. Hebben die ooit van NEC een goed verhaal gekregen waarom zij weg moesten? Nee! Er werd alleen gezegd dat er vakken kwamen voor relaties en gezinnen, meer niet. Welke andere conclusie dan “NEC wil alleen gezinnen en daar moeten wij voor wijken” kunnen supporters dan trekken? Is er wél een goede reden waarom dit gedaan is, communiceer die reden dan goed naar je achterban denk ik dan! Nu voelen die mensen die van hun vak af moeten zich genaaid door NEC, wat weer leidt tot onvrede en acties! Met een goede communicatie had NEC het misschien goed uit kunnen leggen. Nu dit niet is gedaan zijn ze verbaasd en kwaad over de kritiek, maar door die slechte communicatie heeft NEC dit over zichzelf afgeroepen.

En dan over de topspits en topverdediger. Hans roept al maanden dat die spits er komt en over die topverdediger hoor je Hans nu zelfs niet meer. (Los van het feit of Potje nu wel of niet een topper is in het veld, dé topverdediger kan hij toch nooit zijn?). Supporters voelen zich aan het lijntje gehouden. Eerst zou die topspits voor het begin van het seizoen komen en daarna was het misschien niet bij het begin van het seizoen maar iets later en nu is het waarschijnlijk, na het sluiten van de internationale transfermarkt, op z’n vroegst in de winterstop. Zeg dan niets en beloof dan niets, want zo creeer je alleen maar valse hoop bij de supporters! En misschien zijn de redenen wel heel logisch en verklaarbaar waarom er nog steeds geen topspits is, maar wanneer supporters die redenen niet kennen is het toch ook heel logisch en verklaarbaar dat ze het gevoel hebben dat er valse beloften worden gemaakt?

Over het bier en drugsbeleid kwam een statement op internet, waarin NEC alleen schreef wat er ging gebeuren en wie bij de totstandkoming betrokken waren. Over het hoe, maar vooral een logische reden voor het waarom werden geen echte mededelingen gedaan of ze bleven wat vaag, waardoor supporters met veel vragen bleven zitten. Met de voor de supporters beschikbaar gekomen informatie zijn het dus NEC, de gemeente en politie/justitie geweest die tot deze maatregel gekomen zijn. Dan is het toch logisch dat NEC door de supporters wordt gezien als één van de initiatiefnemers en dat het bestuur wordt verweten dat ze de supporters het biertje willen afpakken? Pas gisteren vertelde Hans dat NEC toch nog een soort deal heeft kunnen sluiten met de gemeente, omdat de gemeente het hele stadion eigenlijk alcoholvrij wilde maken. Maar als supporters niet over deze informatie beschikken dan is het toch niet meer dan logisch dat ze, mede gezien het statement op NEC’s internetsite, NEC als “medeschuldige” zien? Wederom een knap staaltje van miscommunicatie naar de achterban! En dit zijn slecht drie zaken van al die gevoelens die bij de supporters leefden (en leven).

Al deze onwetendheid bij supporters stapelt zich zo op, tot dat er uiteindelijk zo’n berg ontstaat, dat het voor de supporters een keer genoeg is en er een actie komt.

En in plaats van meteen op de teentjes te zijn getrapt, met woorden terug te slaan, een mening van supporters afdoen als “belachelijk” en zelfs dreigen met aftreden, moet NEC eens een keer snappen dat supporters van (de voormalige) volksclub NEC deze ludieke actie niet hebben gedaan om het bestuur figuurlijk neer te sabelen. Nee deze actie was er alleen maar omdat veel supporters vinden dat door al die maatregelen hun dagje voetbal kapot wordt gemaakt! En omdat ze, zoals eerder gezegd, niet beschikken over alle (juiste) informatie, vinden ze dat het bestuur er schuldig aan is en/of er te weinig aan doet!

Tegen de supporters zou ik willen zeggen: Kom 18 oktober naar de supportersavond en luister naar de redenen van NEC en naar de uitleg waarom er voor een bepaald beleid is gekozen. Je kunt dan zelf beslissen, met de nieuw verkregen informatie, of je met die uitleg kunt leven of niet.

Tot slot wil ik het bestuur één wijze les meegeven: Het wordt tijd om eens voortaan beter te communiceren met de achterban in plaats van alles persoonlijk op te vatten en een oorlogsverklaring af te geven, want dat laatste lost namelijk helemaal niets op! (ble)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan