NEC: kampioen voor rust, laatste na rust

‘Misschien moeten we voortaan beginnen met de tweede helft en eindigen met de eerste helft.’ Johan Neeskens maakte er onlangs nog een grap over toen hij werd geconfronteerd met het grote onvermogen van NEC: de Nijmegenaren slagen er maar niet in een voor rust genomen voorsprong vast te houden.

De cijfers zijn schokkend. Zaterdag gebeurde het weer, ditmaal tegen RBC Roosendaal. NEC leidde met
1-0 dankzij een goal van Mike Zonneveld, maar na rust zorgden Robert Molenaar en Björn Daelemans voor een nieuwe NEC-deceptie: 1-2. Het was de zevende keer dit seizoen dat de ploeg van Neeskens een eerste helft afsloot met een voorsprong en uiteindelijk toch de wedstrijd verloor. En het was de twaalfde keer deze competitie dat NEC na rust een of drie punten verspeelde.

NEC in helften

1e helft: 24-48   14-6-4   20-7
2e helft: 24-12   2-6-16   9-32
90 min: 24-25   8-1-15   29-39

Het verschil tussen de eerste en tweede helften van NEC is extreem groot. Op de ranglijst van de eerste 45 minuten neemt NEC de eerste plaats in (met liefst 48 punten), op de stand van de tweede periode is de club laatste (met 12 punten). Op de echte ranglijst van de eredivisie staat NEC veertiende met 25 punten.

NEC blijkt voor rust ijzersterk. Slechts vier eerste helften gingen verloren en de laatste nederlaag dateert zelfs van 19 oktober 2003, toen NAC Breda met een 2-0 voorsprong ging rusten (en later met 3-0 won). Dat is bijna vijf maanden geleden.

Sindsdien is NEC liefst zestien eerste helften op rij ongeslagen, waarvan elf periodes een voorsprong opleverden. En doelman Dennis Gentenaar heeft vanaf 22 november 2003 nog geen tegendoelpunt geïncasseerd in de eerste 45 minuten: twaalf duels op rij.

Na rust presteert NEC dramatisch. Van alle tweede helften won de ploeg van Neeskens er twee, zestien gingen er verloren. In de laatste tien wedstrijden scoorde NEC twee keer na rust, en die goals maakte de ploeg allebei tegen FC Utrecht, dat al op een 2-0 achterstand stond en al sinds de eerste helft met tien man speelde.

Slechts één keer lukte het NEC om na rust een achterstand om te buigen in een voorsprong: op 14 september 2003 keek de ploeg op eigen veld tegen een 1-0 achterstand aan in het duel met FC Twente. Maar na rust zorgden Fabian de Freitas en Dennis de Nooijer ervoor dat NEC met 2-1 ging winnen. Een unicum, zo bewijzen de statistieken.