NEC heeft nog veel werk te verzetten

NEC heeft tot de seizoensopening op 14 augustus sportief nog een berg werk te verzetten. In de derde serieuze testcase scoorde de club opnieuw op vele fronten een onvoldoende. Het onbeschoft harde Hapoel Bnei Sakhnin, hield ondanks drie rode kaarten eenvoudig stand: 1 – 1.


Het is maar te hopen voor NEC dat de vooralsnog zeer moeizaam verlopen voorbereiding geen voorbode is van het nieuwe voetbalseizoen. Nog voor er deze oefencampagne één bal werd getrapt, was er al boosheid bij NEC- supporters over het nieuwe thuisshirt waarvoor een veel te fletse kleur groen is gebruikt. Daarna volgde de beschamende, en veel erger, verdiende uitschakeling in het Intertoto-toernooi tegen de Ierse zwoegers van Cork City. Vervolgens zorgde een Belgische stortbui ervoor dat het ingelaste oefenduel tegen Westerlo weer werd afgelast en tot overmaat van ramp belde de Bulgaarse sparringpartner Litex Lovech af. In allerijl werd met Hapoel Bnei Sakhnin een vervanger gevonden, maar daar kan NEC onmogelijk vrolijk van zijn geworden. Het was gisteren tegen de Israelische bekerwinnaar voor de Nijmeegse spelers vooral een kwestie van de benen heel proberen te houden.

“Bijna elke tackle was een doodschop”, zo constateerde ook NEC-coach Johan Neeskens.
Na 44 minuten viel de eerste rode kaart ten deel aan Snalata na een spijkerharde charge. Later kon ook Edri inrukken en in de 83ste minuut maakte Morambadaro het donkerrode trio compleet.

Natuurlijk is het lastig voetballen tegen een uiterst defensieve schopploeg, maar dat mocht geen excuus zijn voor de wijze waarop NEC gisteren de Israeliërs partij bood. De Nijmeegse ploeg gaf nauwelijks kansen weg maar creëerde – ook met één, twee, en zelfs drie spelers meer op het veld – zelden noemenswaardige mogelijkheden. Pothuizen neutraliseerde na achttien minuten met het hoofd de 0-1 van Hapoel-spits Olimixede. De Nijmeegse mogelijkheden waren daarna veelzeggend genoeg op de vingers van een hand te tellen.

Bovendien lieten de trage, voorspelbare opbouw en het tekort aan Nijmeegs combinatievoetbal gisteravond de gedachten veelvuldig afdwalen naar het voorbije voetbalseizoen waaraan geen enkele NEC’er prettige herinneringen bewaart.

Coach Johan Neeskens vraagt vooralsnog om geduld.
Het duurt nog tweeënhalve week voor zijn ploeg het in De Goffert moet opnemen tegen Willem II. “We hebben nog tijd, maar ik geef toe dat je – helemaal met een man meer op het veld – het baltempo veel hoger moet houden. Dat deden we niet. Je zag ook dat we vooral een creatieve speler misten die met één slim passje collega’s vrij kan zetten.”

Neeskens doelde daarmee op de bijna herstelde Saïd Boutahar, het beoogde creatieve brein van het nieuwe NEC, een ploeg waarin vooralsnog weinig lijn te ontdekken is. Zondag is Boutahar er vermoedelijk bij als NEC een andere, technisch vaardiger Israëlische opponent treft met Hapoel Tel Aviv.

Het is maar zeer de vraag of proefspeler Ivan Boskovic dat duel op de Open Dag nog mee mag maken. De Montenegrijn kon zowel in het 4-4-2 als 4-3-3 systeem geen enkele pot breken en zal zeker niet door NEC worden gecontracteerd.

Gelukkig voor de Nijmeegse ploeg kende een teleurstellende avond nog één zeer voornaam lichtpunt: de rentree van spits Andrzej Niedzielan. De Pool, die na 63 minuten Boskovic afloste, moet komend seizoen samen met aangever Boutahar het verschil gaan maken op De Goffert. Het was in elk geval een verademing om de Pool, van wie de doelgerichtheid afdruipt, na maandenlang blessureleed weer te zien ronddartelen. 

NEC – Hapoel Bnei Sakhnin 1-1 (1-1)
Scoreverloop: 18. Olimexede 0-1, 19. Pothuizen 1-1.

Opstelling NEC: Gentenaar; Wielaert (46. Denneboom), Pothuizen, Ebbinge, Valencia; Van der Doelen (76. Wisgerhof) , Heije, Simr ( 67. Prent), Tininho; Boskovic (63. Niedzielan), Demouge.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.