Looyen: ‘Fouten NEC niet gezien bij amateurs’

‘Het lijkt Vitesse wel!’ De NAC Breda-fans wilden alleen maar sarren, maar zó raar waren de gezangen niet. De 5-0 ruststand in de uitwedstrijd tegen NAC Breda was exemplarisch voor de staat van het tot voor kort zo trotse NEC. Een zwalkende formatie, een trainer onder druk en het degradatiegevaar dat in de verte aan komt zweven. De Nijmeegse aanhang distantieerde zich verbaal van trainer Johan Neeskens, alvorens halverwege de thuisreis te aanvaarden.


Ook vorige week was het een gedrang van jewelste bij de uitgangen van De Goffert, toen NEC thuis kansloos verloor van AZ. Toen haalde Neeskens uit naar zijn eigen aanhang, een binnenbrandje dat de dagen na de wedstrijd ternauwernood kon worden geblust. Ditmaal nagelde de coach zijn eigen spelers aan de schandpaal: ‘Ik schaam me heel erg voor deze prestaties. het is een grote blamage. Een aantal spelers heeft elkaar laten zakken. We moeten maar eens in conclaaf gaan, want dit is onacceptabel. Dat we een aantal spelers misten vind ik geen excuus. Dat kun je met strijd compenseren en dat heb ik helemaal niet gezien.’

De supporters keren zich op hun beurt meer en meer tegen de trainer. Verdedigend voetbal en winnen was nog wel te accepteren, maar nu wordt met slecht spel verloren en zijn de fans het meer dan zat. Voorzitter Hans van Delft probeert de gemoederen te sussen. De preses ving hoogstpersoonlijk de boze supporters op bij terugkomst in Nijmegen. ‘Het is niet altijd even leuk om voorzitter te zijn’, zegt Van Delft, ‘maar ik ben niet iemand die achter het glas kijkt naar wat er gebeurt. Ik wil voelen en horen wat er leeft. Deze serie had niemand voorzien. Maar het verandert niets aan onze plannen. De begroting en de beleidsplannen voor volgend seizoen liggen al klaar en die gaan we nu echt niet wijzigen.’ Toch wordt de naar boven ingeslagen weg danig gefrustreerd door het lethargische spel van de ploeg. Ondanks de injectie met voetballers zoals Anrzej Niedzielan, Edgar Barreto en Björn van der Doelen zakt de ploeg steeds verder weg in een moeras van desintresse.

Technisch directeur Leen Looyen is er doodziek van: ‘Ik ben eigenlijk al volop bezig met de aankopen voor komend seizoen, maar op deze manier word ik gedwongen op de actuele zaken te letten, Er is een aantal mensen al flink de waarheid gezegd. Er worden tactische fouten gemaakt die je bij de amateurs nog niet ziet. Als we niet oppassen komen we nog in degradatienood.’ NEC speelt nog thuis tegen Willem ll, Ajax en FC Volendam, en moet nog op bezoek bij Roda JC, PSV, Vitesse en ADO Den Haag. Die serie beschouwend is de wedstrijd tegen Willem ll van komende vrijdag nu al van levensbelang voor de Nijmegenaren.


Bron: Voetbal International

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina