KNVB beker

Gisteravond werd er geloot voor de derde ronde van de KNVB beker. Er wordt ook wel eens een naam met een verwijzing naar een biermerk gebruikt, hetgeen voor ons NEC-supporters natuurlijk not done is, met name op de tribunes van de Goffert. Naast de vreemde naam heeft het gehele toernooi een grote treurnisfactor. Het schijnt de snelste weg naar europees voetbal te zijn, maar toch zat de Goffert slechts voor een derde vol gisteren, en daarmee was NEC-RBC nog één van de best bezochte wedstrijden ook.
Maar goed, de loting. Het gebeuren is symbolisch voor de manier waarop er in Nederland met dit (belangrijke) toernooi wordt omgegaan. Het begint al met het feit dat de KNVB een zender als SBS toestaat het geheel te regisseren, die vervolgens een clown als Kraaij en een knoeier als Van Cuilenborg er op af sturen. De zender neemt geen halve maatregelen, pakt uit met een topper om de loting te verrichten (ik ben de naam van de Eagles speler even kwijt, maar hij had wel een assist tijdens de 0-4 bij de Graafschap!) en plant het geheel op de commercieel aantrekkelijke tijd van iets na middernacht. Een onbekende KNVB-reserve maakt het geheel officieel en één voor één komen de kokers uit de te kleine vissekom. In de koker zit een opgerold briefje (!!, mensen kijk eens naar de loting in Duitsland of Engeland, er valt echt wel iets van de lootjes te maken!), de KNVB man roept in z’n enthousiasme de naam van de club al voordat iemand het briefje gezien heeft en gooit de koker plus briefje tussen zijn benen door in een opvangbak. Daze laatste beweging konden we gister live volgen omdat SBS vergeten was het kleedje over de tafel te leggen. Het gehele tafereel komt genant knullig over, de loting van de gemiddelde bedrijfscompetitie is normaal gesproken nog professioneler ingericht.
Maar ergens verdient het toernooi ook niet beter. Want hoewel de KNVB jaar in jaar uit het format blijft aanpassen is het er nog steeds niet in geslaagd terug te keren naar de basis. En het is zo simpel. Stuk of 64 (of desnoods 128) clubs in een kom en trekken maar. Topclubs doen gelijk mee, tweede elftallen worden geweerd en amateurclubs spelen uiteraard altijd thuis. Een bekertoernooi zoals een bekertoernooi hoort te zijn. Zonder poulesysteem, plaatsingslijsten, doorloten voor volgende rondes of vrijstellingen. En de loting? Die kan dan mooi weer bij de NOS in de zondagavond uitzending, “straks, na het 8 uur journaal, met Marco van Basten”. Wordt het vast ook weer ouderwets spannend. (pol)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.