Johan Neeskens begrijpt felle reacties

Johan Neeskens verwacht niet dat zijn uitspraken na NEC-AZ hem door het publiek lang nagedragen zullen worden. En zelfs al mocht dat zo zijn, de trainer zal niet wijken voor negatieve reacties.


Voor Johan Neeskens op deze maandagochtend kan beginnen met de training krijgt hij eerst met een paar boze supporters te maken. Ze zijn nog steeds kwaad dat de trainer van hun NEC het zaterdagavond in zijn woede had over ‘het publiek’. “Ik voel me aangesproken en ik heb niets gedaan”, zegt Marcel Bosmans uit Nijmegen. “Iedere keer krijgt het publiek de schuld. Tuurlijk moeten wij de twaalfde man zijn, maar dan moet je wel wat te zien krijgen. Ik heb geprobeerd of ik het resterende bedrag voor mijn seizoenkaart terug kon krijgen, maar dat was niet mogelijk.”

Bosmans zat zaterdag in vak C, maar had geen racistische geluiden gehoord. “Daar is niets geroepen en ook andere supporters die ik ken weten van niets. Maar die uitspraken van Neeskens hebben wel invloed. Gisteren (zondag, red.) liep ik in Nijmegen in een NEC-jas en met een NEC-petje en meerdere mensen vroegen of ik gek was.”

Een vriend van Bosmans, die niet met zijn naam in de krant wil, had dezelfde ervaringen. “Ik heb allemaal NEC-spullen in mijn auto hangen. Zondag reed ik op de snelweg en deed iedereen zo (tikt met de vinger op zijn voorhoofd, red.). Dat heb ik nooit eerder meegemaakt.” Een chauffeur die anoniem wil blijven en voor NEC jeugdspelers rondrijdt, moest zondag naar Alkmaar voor de wedstrijd van de jeugdploeg tegen AZ. “Daar begonnen ze ook meteen te roepen dat we racisten waren.”

“De zaak is uit zijn verband getrokken en daar heb ik zelf ook schuld aan”, zegt Neeskens, die op de internetsite van NEC ook met een officieel statement komt, wat later op de dag. “Maar het gaat te ver als mensen nu gaan doen alsof ik het hele Nijmeegse publiek racistisch vind. Ik heb begrip voor de felle reacties van supporters op mijn uitlating, maar mag ik ook mijn emotionele kanten hebben.”

Neeskens wilde het publiek duidelijk maken dat NEC van een kritische houding minder gaat voetballen. “Er lopen spelers met angst in het veld en die durven minder verantwoording te nemen. Ik begrijp de teleurstelling en de frustraties van het publiek wel, die heb ik ook, maar ik moet vertrouwen aan de groep geven. Het is mijn taak om spelers te verdedigen.”

En als dat betekent dat een deel van het publiek Neeskens op zijn uitspraken gaat afrekenen, neemt hij dat voor lief. “Ik heb nu excuses aangeboden en als dat niet genoeg is, is dat jammer. Ik doe mijn best om het zo goed mogelijk voor de club te doen en ik loop nergens voor weg. Ik heb net een contract getekend en dat ga ik gewoon uitdienen.”

Binnen de spelersgroep doet iedereen er verder het zwijgen toe. “We hebben afgesproken alles via Leen Looyen te laten lopen”, zegt De Freitas. “Ik wil me gewoon weer op het voetballen richten. Ja, ik ben wat schelden betreft wel wat gewend. Waarom ik dan nu zo van slag was? Ik geloof dat ik weg moet.”

De enige die duidelijke taal spreekt is Zico Tumba en zijn verhaal, hoe summier ook, is schokkend. “Ik vond het heel vervelend voor Fabian en ik ben dan ook blij dat mijn contract afloopt. Ja, het is een belangrijke reden voor mij om met voetbal te stoppen.”

Met ‘het’ doelt Tumba op racistische uitspraken vanuit het publiek. De Congolese aanvaller stak vijf maanden geleden zijn middelvinger op naar een ‘supporter’ die hem uitschold voor aap. “Maar ook daarna is het gewoon doorgegaan.”

Tumba voetbalde eerder bij De Graafschap in Doetinchem en FC Metz en Mulhouse in Frankrijk. Op de vraag of de racistische opmerkingen in Nijmegen erger zijn dan bij die clubs is de aanvaller duidelijk. “Ik wil er eigenlijk niets over zeggen, maar: ja dat is zo.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan