‘Beste verdediger uit Poolse liga’ hoopt op NEC

Ivica Krizanac (24) is volgens Poolse voetbalkenners de beste verdediger van hun competitie. De Kroaat is ook nog eens de boezemvriend van Andrzej Niedzielan. Mede daarom zou hij liever naar NEC dan Feyenoord, Olympique Marseille of Vfl Bochum gaan.


Tweebenig, sterk in de een-tegen-een, iemand die goed kan meevoetballen en een sterke speler in de omschakeling. Poolse voetbalkenners zijn lyrisch als de naam ‘Krizanac’ valt. De Kroatische verdediger van Groclin (de oude club van Andrzej Niedzielan) wordt door iedereen geroemd als het beste dat de Poolse competitie momenteel te bieden heeft.

“Velen zeggen dat ik de beste verdediger in de Poolse competitie ben, dus dat zal dan wel zo zijn”, zegt Krizanac zelf. De 24-jarige Kroaat heeft na goede optredens in de UEFA Cup-wedstrijden tegen Hertha BSC en Manchester City een nieuw sterk verbeterd driejarig contract getekend bij Groclin. Daardoor bedraagt zijn vastgelegde afkoopsom 650.000 euro.

Zijn goede optredens op het Europese podium – Groclin is inmiddels uitgeschakeld door Girondins Bordeaux – hebben van Krizanac een populaire speler gemaakt. Ook Feyenoord zou belangstelling voor hem hebben, net als Olympique Marseille en Vfl Bochum. “Maar hij gaat niet naar die clubs als NEC hem wil hebben”, zegt zijn manager Karol Clomb.“Ik wil nog niet naar een grote club”, vertelt Krizanac. “Ik heb eerder bij Sparta Praag gevoetbald en dat is mij niet goed bevallen. Het is erg moeilijk om daar aan spelen toe te komen. Ik ga liever eerst naar een wat kleinere club en daarna naar een grotere.”

NEC zou dan de aangewezen club zijn, alleen al omdat zijn beste vriend Andzej Niedzielan er speelt. De twee zijn zo close dat de Poolse spits zelfs een stuk grond heeft gekocht in de Kroatisch plaats waar Krizanac een huis heeft. De twee willen daar later als buren gaan wonen aan de Adriatische Zee.

“Andrzej is mijn beste vriend en we spreken vaak over NEC”, zegt Krizanac. “Hij is goed over de club te spreken. Andrzej is erg positief over de competitie, de club en de trainer. Het lijkt me goed voor mij om daar te spelen. Ik weet dat er belangstelling is van NEC, maar ik heb nog niemand van de club gesproken.”

Leen Looyen, die volgens een ingewijde twee weken geleden in Polen was om Krizanac te bekijken, ontkent dat NEC de Poolse verdediger gaat halen. “Ik ken hem en hij zal niet komen. Je denkt toch niet dat wij een niet-EU-salaris gaan betalen voor een verdediger. Die jongen is nooit im frage geweest.”

Een andere naam die met NEC in verband wordt gebracht, is die van de 26-jarige Poolse spits Marcin Kuzba. Deze international speelde vorig jaar nog bij Wisla Kraków – dit seizoen de tegenstander van NEC in het UEFA Cup-toernooi – en staat nu op de loonlijst van het Griekse Olympiakos Pireus. Daar mag hij na een seizoen waarin hij, mede door een knieblessure, weinig aan spelen toekwam transfervrij vertrekken.

Kuzuba verdiende zijn transfer naar de Griekse topclub ondermeer door zijn doelpunten voor Wisla Kraków in het UEFA Cup-toernooi. Hij scoorde bijvoorbeeld tegen Lazio Roma en Schalke 04.

Ook over Kuzuba wil Looyen ook weinig kwijt. “Hij speelt niet en een speler die niet speelt, kun je ook niet bekijken.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.