Feyenoord keert terug in topdrie

Feyenoord is terug op de derde plaats. De Rotterdammers kwamen zelf ongeschonden uit de lastige strijd bij NEC in Nijmegen (1-2), terwijl AZ in eigen huis punten verspeelde tegen Willem II.
 
 Net als het merendeel van de eredivisieclubs bivakkeerden NEC en Feyenoord tijdens de voorbije winterstop in Turkije. Op een paar slechte dagen na bood dat land ideale omstandigheden. Lekker temperatuurtje, flauw zonnetje, groene en sappige velden. Ideaal om je voor te bereiden op een tweede seizoenshelft. Maar amper in Nederland teruggekeerd wachtte hen een heus sneeuwduel, met zo’n fraaie oer-Hollandse oranje wedstrijdbal. 
 
Het Nijmeegse speelveld was bij de aftrap nog enigszins groen, maar luttele minuten na de aftrap raasde de sneeuwstorm ook over het oosten van Nederland. Binnen een mum van tijd waanden de voetballers zich op de Noordpool. 
 
Lekker voelden de heren die in eigen land gewoon zijn geraakt bij vorst te trainen op kunstgras zich overduidelijk niet op de alpenpiste. Ze voerden een parodie op een voetbalwedstrijd op: de bal deed van alles, maar in de regel niet wat de spelers wilden. 
 
Uiteindelijk had Feyenoord het meeste voordeel van de omstandigheden. De Nijmeegse verdedigers zijn onder normale omstandigheden al niet de meest wendbare, onder de condities van gisteren straalde de onzekerheid er aan alle kanten van af. Feyenoord won dus, zij het zonder enige overtuiging, met 1-2. 
 
Het was voor de Rotterdammers anno het seizoen 2003-2004 welbeschouwd een uitstekend resultaat. Het was tenslotte pas de derde zege in tien uitbeurten. Eerder wisten alleen de degradatiekandidaten FC Zwolle en FC Volendam geen enkel punt te peuren uit het bezoek van Feyenoord. 
 
Bert van Marwijk had dan ook alle reden om tevreden te zijn over het resultaat. Over het spel kon hij dat niet zijn. Natuurlijk waren de omstandigheden een geldig excuus, maar de vraag blijft of de nukken van de natuur alleen verantwoordelijk waren. Immers, ook tegen FC Utrecht was het spel van Feyenoord gedurende minstens een helft niet om aan te zien.
 
Zondag in De Kuip was Feyenoord in de eerste 45 minuten belabberd. Die lijn werd in Nijmegen probleemloos doorgetrokken. NEC was aanvankelijk de betere ploeg op de witte piste. Het is dat de Nijmegenaren nog niet gewend zijn aan de aanwezigheid van de snelle Pool Niedzielan in hun gelederen, anders had de Rotterdamse achterstand veel hoger groter kunnen zijn dan de 1-0 die bij rust op het bord prijkte. Niedzielan werd na 22 minuten eindelijk eens goed weggestuurd door Resit Schuurman en verschalkte Lodewijks meteen met een fraaie boogbal waar de klasse van afdroop: 1-0.
 
Helaas voor het thuispubliek kan de plaatselijke trots tegenwoordig geen voorsprong meer vasthouden. Ter illustratie: tegen zowel PSV, FC Groningen en ADO Den Haag werd in eigen huis een voorsprong weggegeven waarna een nederlaag volgde. Gisteren was het al niet anders. De meeste toeschouwers zaten na de pauze nog niet eens op hun plaats of het was al 1-1. Robin van Persie deed eens iets goeds en Dirk Kuijt (ook zeer slecht op dreef) leverde zowaar ook een positieve bijdrage door de bal in het doel te beuken.
 
NEC was meteen daarna de kluts volledig kwijt. Zeker achterin. Voor zo’n defensief elftal hebben de Nijmegenaren ook opvallend weinig goede verdedigers. Zeker omdat Peter Wisgerhof al na vijf minuten zijn eigen linksback Leiwakabesy de wedstrijd uit schopte (!) werd de laatste linie een wankel bastion. Rechtsback Pascal Heije moest naar links verhuizen, bankzitter Govedarica werd centrumverdediger en de ook al trage Wisgerhof rechtsback. NEC eindigde het duels zelfs met drie middenvelders in de laatste linie. 
 
Het was welbeschouwd een wonder dat Feyenoord uiteindelijk maar met 1-2 won. Alleen Tomas Buffel kon in de 57ste minuut nog een keer (heel fraai) scoren.
 
Bij Feyenoord maalde niemand verder over het spel, want het eerste doel dat in de winterstop werd gesteld – de derde plaats heroveren – werd gisteren al gehaald. AZ werd naar de vierde plaats verdrongen. Ook frappant natuurlijk, de Alkmaarse ploeg bleef als enige eredivisieclub tijdens de winterstop in eigen land en heeft in twee duels slechts één puntje gehaald.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan