Debuut Barreto: Een ‘kippenboer’ in korte mouwen

Niet eens zo lang geleden stond Edgar Barreto regelmatig om vier uur ’s ochtends naast zijn bed. Dan moest de Paraguayaan, voor hij naar school ging, werken op de kippenboerderij van zijn vader. Dus zeuren over kou of eenzaamheid doet de nieuwste aanwinst van NEC niet.
 
Edgar Barreto is een godsvruchtig mens. Vlak voor de aftrap van FC Groningen – NEC (2-0) gooit de middenvelder zijn hoofd in de nek en gaan zijn armen richting hemel. Er volgen nog twee kruisjes, kusjes op ketting en pols en een vragende blik omhoog. Het helpt niet op deze kille wintermiddag. NEC verliest in een slechte wedstrijd van Groningen. Barreto is wel de beste man op het middenveld, al zegt dat deze middag ook veel over zijn medespelers.
 
 Tien minuten lang loopt Barreto als een kip zonder kop over het veld. Hij zoekt naar zijn plek in een hem onbekend systeem. Bij balbezit staat de middenvelder in de dekking, bij Groningse aanvalsgolven bevindt hij zich in een niemandsland. Tot overmaat van ramp verdwijnt een voorzet van Kurt Elshot bijna via zijn been in het eigen doel. De bal gaat voorlangs en aanvoerder Rob Wielaert schreeuwt en wijst zich een ongeluk om de pas 19-jarige nieuwkomer op zijn plaats te zetten. Dat lukt wonderbaarlijk snel. 
 
“In het begin van de wedstrijd was ik zoekende, maar later ging het beter”, vertaalt Groningen-speler Hugo in één zin een lang betoog van de Spaanstalige Barreto. Met de minuut staat de middenvelder beter en na een kwartiertje laat hij voor het eerst zijn offensieve kwaliteiten zien, maar een goede pass op Frank Demouge levert niets op.
 
Drie minuten later is Barreto betrokken bij de mooiste aanval van de middag. Andrzej Niedzielan kaatst een strakke inspeelpass net zo hard en zuiver terug, waarna Barreto met zijn sterke rechterbeen Jarda Simr perfect de diepte instuurt. Volledig vrij speelt de Tsjech de bal te ver voor zich uit, waardoor NEC niet op de dat moment verdiende voorsprong komt.
 
Twee keer schiet Barreto zelf op doel. Met zijn eerste, gevaarlijk lijkende pegel raakt hij Demouge en later in de wedstrijd zeilt zijn schot van 35 meter ruim over. Maar NEC heeft tenminste weer een speler die uit de tweede lijn durft te schieten.
 
De snel verworven status van Barreto komt nog het best naar voren als NEC, nadat Resit Schuurman is gewisseld, een vrije trap krijgt bij de zijlijn. 
 
Pascal Heije posteert zich achter de bal, maar doet een stapje terug als een aantal NEC-spelers Barreto opdraagt de vrije trap te nemen. 
 
Na afloop is de nieuweling redelijk tevreden over zijn debuut. “Het was een erg zwaar veld en dat maakte het moeilijk om te voetballen. Ik heb nog nooit op zo’n veld gespeeld. In Paraguay heb je niet zulke temperaturen en is het meestal droog. We kregen een paar kansen en speelden redelijk. Het is jammer dat we verloren hebben.” Barreto -spelend in korte mouwtjes – had weinig last van de kou. 
 
“Ik wist dat ik dit kon tegenkomen en had me er daarom al op voorbereid. Dan is het ook niet erg. Het bevalt me goed in Nederland. Het is rustig. Mijn vader zit hier, maar die gaat 17 februari terug naar Paraguay. Dat vind ik niet erg. Ik moet het ook alleen kunnen redden en werk nu eenmaal hier.”
 
En dat werk is een stuk minder zwaar dan vroeger. “Toen werkte ik samen met mijn broer (keeper bij Cerro Porteño, de oude club van Edgar, red.) op de kippenboerderij van mijn vader. Dan moesten we om vier uur op. Dit leven is een stuk beter.” Lachend: “Ik kan nu ook veel meer slapen.” 
 
Ondanks het zwakke NEC-optreden in Groningen heeft Barreto vertrouwen in de toekomst. “We moeten zo snel mogelijk zorgen dat we goed op elkaar ingespeeld raken, want het moet beter. We moeten goals gaan maken. Het spel hier is totaal anders dan dat van mijn oude club. Het is hier veel sneller.” Daar komt bij dat Barreto nog met een taalprobleem zit. Hij spreekt alleen Spaans. “Maar volgende week begin ik met Nederlandse les.” 
 


Misschien kan de katholieke Barreto dan straks ook naar de kerk. “Ik wil graag gaan, maar doe dat nu nog niet. Ik begrijp er toch niets van. Voorlopig bedank ik god alleen thuis en op het veld.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan