NEC vervalt tegen Groningen in oude fouten

De verwachtingen zijn hooggespannen nu NEC zich de voorbije periode met twee topaankopen versterkte. Gisteren verviel het vernieuwe NEC tegen Groningen echter in aloude fouten: 2-0.

Kritiek op Johan Neeskens is in voetbalminnend Nederland zoiets als vloeken in de kerk. In Nijmegen ligt dat inmiddels iets genuanceerder. Het respect voor de prestaties die De Nees de voorbije jaren in De Goffert heeft neergezet, is volkomen terecht en nog altijd alom aanwezig. Maar geleidelijk ontstaat er ook kritiek op de coach nu het voetbal vaak slecht is en goede resultaten uitblijven. Vijf dagen na de bekerblamage tegen Sparta verloor NEC met gistermiddag 2-0 in Groningen. Enigszins geflatteerd, maar dat maakt de naakte feiten er in De Goffert niet minder pijnlijk om. De Nijmegenaren staan slechts veertiende. Een positie die niet thuishoort bij de ambities die de club de voorbije periode nadrukkelijk uitsprak.

Het duel in Groningen maakte gistermiddag duidelijk wat dit seizoen al meermalen bleek: NEC zit momenteel sportief op een dood spoor. Te veel spelers staan stil in hun ontwikkeling. Het aanvalsspel is voorspelbaar en nogal eenvoudig te ontregelen. Na afloop dankten Edgar Barreto, Rob Wielaert en Arjan Ebbinge – gistermiddag met afstand de beste NEC’ers – het meegereisde publiek. De wegwerpgebaren die hen ten deel vielen, waren niet persoonlijk bedoeld, maar wel veelzeggend.


Na afloop reageerde Johan Neeskens, de voorbije jaren in Nijmegen vooral gewend geraakt aan complimenten, uiterst geÏrriteerd over de langzaam groeiende kritiek aan zijn adres dat zijn ploeg op slot zit en met veel te weinig durf en zelfbewustzijn acteert.

“Het is echt niet zo dat ik de jongens het veld instuur met de opdracht dat ze altijd verdedigend moeten spelen”, zei Neeskens fel. “Onzin. De jongens hebben vandaag gevochten en in de eerste helft te veel kansen gemist. Het zag er lang naar uit dat we niet zouden verliezen. Maar we scoren momenteel moeilijk. Dát is de reden waarom we nu hebben verloren.” Al was er volgens Neeskens nóg een mogelijke verklaring voor de ronduit tegenvallende resultaten: “Misschien is het een kwestie van kwaliteit.”

Die constatering zou zeker juist kunnen zijn, al wijst Neeskens daarmee ook naar zichzelf. Het elftal dat gisteren in Groningen op het veld stond, werd de voorbije drieënhalf seizoenen mede door hem gevormd.

Gistermiddag speelde NEC in Groningen opnieuw een aardige eerste helft. De steeds belangrijker wordende Arjan Ebbinge kopte al in de eerste minuut net naast het doel van Roy Beukenkamp. Ook Jarda Simr, die fraai de diepte in werd gestuurd door de hoopvol debuterende Edgar Barreto, miste oog-in-oog met de Groningen-doelman. Ook Andrzej Niedzielan en Frank Demouge waren dichtbij een Nijmeegse treffer.

In de tweede helft daalde het peil en werden kansen schaars. Toch slaagde oud-Graafschapper Arvid Smit er na 60 minuten van dichtbij in de 1-0 binnen te schieten. Zoals zovaak dit seizoen betekende een tegentreffer de doodssteek voor NEC dat aanzette voor een offensief maar Groningen nauwelijks kon verontrusten. De thuisploeg leunde geduldig achterover en wachtte op de counter die uiteindelijk in de 89ste minuut door invaller Chris de Witte eenvoudig werd benut.

De 2-0 betekende een gigantische opluchting voor Groningen-trainer Ron Jans die afgelopen week zelfs een gesprek had met supporters die hun buik vol hadden van de tegenvallende resultaten. Het gesprek, en belangrijker, de zege van gistermiddag haalde de kou uit de lucht.

Bij NEC kan nu voorzichtig de blik weer naar beneden worden gericht. Nijmeegs lichtpuntje was de Paraguayaanse jeuginternational Edgar Barreto die prima debuteerde. Het is misschien veelgevraagd voor een 19-jarig talent, maar misschien is hij de man die zijn ploeg uit de wurggreep van voorzichtigheid kan verlossen.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.