De Pers: NEC – FC Utrecht

Voetbalkrant
Snel rood De Jong kost Utrecht de kop

NEC won eenvoudig van FC Utrecht, dat al na 22 minuten met tien man verder moest: Jean-Paul de Jong had toen al twee keer geel gezien. De thuisploeg had vervolgens niets meer te vrezen. De Poolse aanwinst Andrzej Niedzielan scoorde twee keer.

Routinier Jean-Paul de Jong, meestal het geroutineerde fundament van de Utrechtse ploeg, stond toen het uitduel met NEC goed en wel op gang was gekomen al onder de douche. Arbiter Fred Sterk toonde de middenvelder al na 22 minuten zijn tweede gele kaart, waardoor Utrecht met tien man verder moest. “Die eerste kaart was onnodig”, verweet Booij zijn aanvoerder De Jong. “Maar die tweede was een aanfluiting, als je niet eens meer iets tegen de scheidsrechter mag zeggen…”

De Nijmeegse Pool Andrzej Niedzielan had de thuisclub eerder al fraai op voorsprong gezet en toen Jarda Simr na 35 minuten eveneens het net achter René Ponk vond, had het treffen weinig meer om het lijf. NEC stelde fans, door de score nog naar 4-0 uit te breiden, eindelijk weer eens tevreden.

Voetbal.nl
Niedzielan wijst NEC de weg

NEC – FC Utrecht was vanwege Andrzej Niedzielan in Polen live op televisie te zien en de Poolse spits stelde zijn landgenoten niet teleur. Met twee doelpunten en één assist was hij zondag de absolute smaakmaker in De Goffert. Mede hierdoor walste NEC met 4-0 over tien Utrechtenaren heen. Jean-Paul de Jong kreeg al in de 22ste minuut rood.

Utrecht was op basis van de statistieken vol goede moed naar Nijmegen afgereisd. De Domstedelingen wonnen in competitieverband namelijk al tien maal uit bij NEC. De laatste thuiszege van de Nijmegenaren op Utrecht dateerde alweer van 3 mei 1998 (1-0) en NEC is dit seizoen thuis met pas drie zeges nog altijd niet op dreef. Niedzielan schoot met de 1-0 in de dertiende minuut de eerste deuk in het Utrechtse zelfvertrouwen, dat met de tweede gele en dus rode kaart voor De Jong in de 22ste minuut een tweede tik kreeg. Jarda Simr hielp het rood-zwart-groen nog voor rust met de 2-0 aan een veilige marge. In de tweede helft gaf Niedzielan de 3-0 op een presenteerblaadje aan Björn van der Doelen (62′) en twaalf minuten later zette de Pool zelf de eindstand op het scorebord.

VI.nl
Utrecht kansloos tegen NEC en Niedzielan

Voor het eerst sinds 3 mei 1998 lukte het NEC om in De Goffert te winnen van FC Utrecht. De ploeg van coach Johan Neeskens klopte vrij moeiteloos de Utrechters. Andrzej Niedzielan maakte indruk.

Na die 1-0 overwinning in 1998 volgden vier nederlagen en een gelijkspel. Maar het huidige FC Utrecht bleek niet in staat het huidige NEC te kloppen. Al na een dik half uur was het duel gespeeld.

Niedzielan bracht de Nijmegenaren na veertien minuten op voorsprong. Tien minuten later stond Utrecht nog mar met tien spelers op het veld, omdat Jean-Paul de Jong vanwege commentaar en het weggooien van de bal tegen zijn tweede gele kaart op was gelopen.

In de 34ste minuut besliste Jarda Simr het duel. Hij pikte een afgeslagen voorzet van Jeffrey Leiwakebessy op en zag vervolgens zijn schot via een Utrechter achter doelman René Ponk verdwijnen.

FC Utrecht stelde daar bijna niets tegenover. De bezoekers speelden dan wel aggressief, maar voetballend hield het niet over. Zeker niet met tien spelers tegen het goed georganiseerde NEC.

Zo bouwde de sterk spelende thuisploeg na rust de voorsprong nog verder uit. In de 67ste minuut dribbelde Niedzielan net zolang met de bal, totdat hij Björn van der Doelen in scoringspositie vond: 3-0. En niet veel later tekende Niedzielan zelf voor zijn tweede en NEC’s vierde goal.

Coach Johan Neeskens veroorloofde zich zelfs applauswissels voor zijn uitblinkers Niedzielan, Van der Doelen en Edgar Barreto.