De Pers: NAC-NEC

VI.nl
NAC Breda walst over beduusd NEC heen

Afgaande op de uitslag mag het lijken alsof NEC in Breda nog enig weerwerk bood, maar daar was absoluut geen sprake van. Thuisploeg NAC vond het na een wervelende eerste helft wel voldoende, waardoor de Nijmeegse eer nog enigszins werd gered, 5-2.

Veel meegereisde NEC-supporters kregen die twee treffers van hun eigen ploeg trouwens al niet meer mee. Menig Nijmegenaar had het stadion in Breda namelijk al teleurgesteld verlaten, zo weinig had hun ploeg zaterdagavond in Brabant te bieden.

NEC was voor de pauze namelijk volkomen overklast door een ontketend NAC Breda. Voor de ploeg van trainer Johan Neeskens het goed en wel wist stond de ploeg op achterstand, door een treffer van Stefano Seedorf. Tijd om de wonden te likken kreeg de ploeg bovendien nauwelijks, want nog voor de stadionklok een kwartier aanwees hadden Orlando Engelaar en nogmaals Seedorf de stand naar 3-0 getild.

Daarmee was de Bredase doelpuntenhonger van de ploeg van trainer Ton Lokhoff overigens nog niet gestild. Eerst was het andermaal Engelaar die zijn tweede treffer liet noteren, waarna Stefano Seedorf op slag van rust zijn engelse hattrick completeerde, 5-0. NEC stond erbij, keek ernaar en had totaal niets in te brengen.

De tweede helft had eigenlijk best schriftelijk af kunnen worden gedaan. NAC Breda geloofde het verder wel en NEC had eenvoudig z’n avond niet. Op het moment dat het zo flitsend begonnen duel leek uit te gaan als een nachtkaars, redde NEC dan toch nog de eer. Uitgerekend Zico Tumba en René van Rijswijk, twee spelers die na dit seizoen uit de Goffert dienen te vertrekken, zorgden voor de treffers: 5-2.

Voetbal.nl
NAC walst over NEC heen

NAC Breda heeft tegen NEC een ongenadige oorvijg uitgedeeld. In een ouderwets Avondje NAC stormde de thuisclub over de arme bezoekers heen. Toen de stofwolken waren opgetrokken stond er een 5-0 ruststand op het scorebord. Het werd uiteindelijk 5-2, waarmee NAC voor het eerst sinds 24 februari 1996 weer in eigen huis van de Nijmegenaren won.

NAC kwam furieus uit de startblokken tegen de tegenstander waarvan het al zo lang niet kon winnen in Breda. Vanavond was na negen minuten echter duidelijk dat de thuisclub een einde aan die reeks wilde maken. Stefano Seedorf (2′) en Orlando Engelaar (9′) zorgden in die tijdspanne voor een 2-0 tussenstand. Dezelfde twee spelers namen in het restant van de eerste helft de hoofdrollen op zich. Na veertien minuten nam Seedorf met de 3-0 de Brabantse toejuichingen in ontvangst en in de 23ste minuut maakte Engelaar 4-0. Seedorf had tenslotte in de 44ste minuut het slotakkoord: 5-0.

De tweede helft was een formaliteit. NAC liet uiteindelijk de kans liggen om de grootste Eredivisiezege in de clubhistorie te boeken. Twee keer wonnen de Bredanaars een wedstrijd met 6-0. Het was echter NEC dat enigszins het gezicht redde via Zico Tumba en René van Rijswijk, twee spelers die volgend seizoen niet meer voor de roodgroenzwarten actief zijn.

NOS Sport
NAC Breda – NEC 5-2

Als NEC al met goede bedoelingen naar Breda was afgezakt, dan konden die al binnen een kwartier met een grote boog de prullenbak in. Seedorf brak de wedstrijd al in de tweede minuut open door een fraaie solo doeltreffend af te ronden. De geschrokken bezoekers maakten er vervolgens verdedigend een potje van.

De thuisformatie wist wel raad met de geboden ruimte en liep soepeltjes weg van NEC. Hoofdrollen waren er weggelegd voor Seedorf (drie treffers) en Engelaar (twee) die de Brabantse fans op een in de eredivisie zelden vertoonde 5-0 ruststand trakteerden.

Na de pauze nam NAC gas terug, waarvan Tumba en Van Rijskwijk – twee spelers die geen nieuw contract aangeboden hebben gekregen in Nijmegen – profiteerden door iets terug te doen. De NEC-aanhang maakte die bescheiden rehabilitatie niet meer mee; zij waren halverwege het duel al van tribune verdwenen.