De Pers: FC Groningen – NEC

FC Groningen en NEC vervelen publiek
VI.nl


FC Groningen en NEC hadden nog wat te bewijzen, want in de Holland Casino Eredivisie was het beide ploegen nog niet gelukt te overtuigen. NEC had al drie nederlagen geïncasseerd, Groningen had niet eens gewonnen. In het Oosterpark bleek waarom de resultaten tegenvallen, want de bloedeloze 0-0 sprak boekdelen.


Het was bedroevend wat er in Groningen te zien was. De thuisploeg ontbeerde de lef om vol op de aanval te gaan, NEC kon het niet. Zowel FC Groningen als NEC grossierde in foute passes en balverlies.

Dat alles leverde een weinig boeiende wedstrijd op, waarin de twee ploeterende ploegen er amper in slaagden een kans te creëren. En als er al een kans was, dan nog was de opgave te groot om het net te vinden, zoals Groningers Jack Tuyp en Glen Salmon demonstreerden. Het was dan ook niet vreemd dat er geen doelpunt te zien was. Het fluitconcert na afloop zei voldoende over het gebodene.

‘Ik denk niet dat het vanaf de kant veel aan was’, schatte NEC-verdediger Arjan Ebbinge de kwaliteit van het duel juist in. ‘Ik denk veel strijd en weinig voetbal.’


FC Groningen en NEC verliezen allebei: 0-0
Voetbalonline.nl


Angst is een slechte raadgever, ook in het voetbal. Kennelijk hadden de beide coaches hun team opdracht gegeven vooral niet verliezen. Hierdoor namen beide ploegen nauwelijks initiatieven de wedstrijd naar zich toe te trekken. Een onbegrijpelijk tactiek van Groningen overigens, omdat NEC de ideale tegenstander was om de eerste overwinning van het seizoen te boeken. Gelijke spelen helpt Groningen niet meer, gezien de plaats op de ranglijst. Maar ‘no guts, no glory’ en dus ook geen driepunter.
NEC staat er iets beter voor, maar een overwinning zou de ploeg van de vertrekkende coach Johan Neeskens een flinke sprong op de ranglijst bezorgd. Zelfs neo-international Denneboom deelde in de Nijmeegse malaise. Alles bij elkaar een wedstrijd met slechts één hoogtepunt: het eindsignaal.


FC komt niet tot scoren tegen laf spelend NEC
FCGroningen.nl


FC Groningen heeft vanmiddag in het eigen Oosterpark met 0-0 gelijkgespeeld tegen NEC. De Nijmegenaren hadden vier gele kaarten nodig om het beoogde doel te behalen. FC Groningen kwam niet tot scoren en stijgt naar de 15e plek op de ranglijst.

De uitgangspositie voor de cruciale wedstrijd tegen NEC was duidelijk voor FC Groningen: winnen was de opdracht, maar verliezen zou funest zijn. Op die twee gedachten hinkte de ploeg van Ron Jans, ook al omdat vier dagen geleden in de Amstel Cup al eens tot het gaatje moest worden gegaan tegen NAC. Wel was duidelijk dat FC Groningen met de intentie het veld in was gekomen om de eerste overwinning van het seizoen te behalen. Het eerste kwartier was hoopvol en met schoten van Pinas, Salmon en nogmaals Salmon was duidelijk dat de FC zijn zinnen had gezet op het scoren van een goal.

Negatief
Zonder over de schreef te gaan was NEC de hele wedstrijd alleen maar bezig met het tegenovergestelde: voor het eerst sinds bijna een jaar in een uitwedstrijd de nul houden. De bijbedoeling was het hopen op een concentratiefoutje in de defensie bij FC Groningen. Gedurende de eerste helft werd de ene na de andere potentieel gevaarlijke situaties door één van de grensrechters afgevlagd wegens buitenspel. Zowel Denneboom, Prent als Pinas werden daardoor nauwelijks aangespeeld. Glen Salmon liet voor de pauze wel een aantal zeer behendige acties zien en voelde zich duidelijk in zijn element nu ook Seedorf binnen de lijnen stond.

Fase
Een korte fase van zo’n vijf mintuen waarin NEC het overwicht had, leverde de gasten de eerste twee hoekschoppen van de wedstrijd op. Uit de tweede kopte Ebbinge redelijk ongevaarlijk naast. In de slotfase zetten de Groningen nog weer eens aan. Florén kwam langs Wielaert en leverde een slappe voorzet af, die ondanks dat toch voor de voeten van Pinas terecht kwam. De aanvaller had weinig tijd en schoot over. Ook Van Gessel waagde nog een schot, dat werd geblokt en in de rebound naastgeschoven door Hugo.

Kaart
Van der Doelen was de eerste NEC’er die op de bon ging. Hoewel de oevrtreding op Salmon vrij onschuldig was, werd gedurende de wedstrijd duidelijk dat NEC alle gevaarlijke momenten wilde voorkomen door het spel met een overtreding te onderbreken. Bovendien werden alle mogelijkheden aangepakt om het spel te vertragen. Na de pauze kwamen dezelfde tweeëntwintig spelers binnen de lijnen. Pothuizen moest echter al snel het veld verlaten nadat hij aangeslagen achterbleef na een corner van FC Groningen. Leiwakabessy kwam voor hem in de plaats.

Steun
Net als in het begin van de eerste helft kwam de FC redelijk scherp uit de startblokken. Iets wat aanleiding gaf voor de supporters om de ploeg op sleeptouw te nemen. Tot echt grote kansen kwam FC Groningen echter nog niet. Valencia ging voor de vierde keer in zes duels op de bon. Een overtreding op Salmon betekent voor hem dat hij de volgende wedstrijd zal ontbreken in de NEC-verdediging. De vervanging van Prent door Kazlauskas in de 64e minuut legde NEC geen windeieren. De vervanger maakte met zijn eerste actie al meer indruk dan Prent in het uur daarvoor had gedaan en zo bezorgde Kazlauskas Paul Matthijs nog een pittig laatste halfuur.

Kansen
In het vierde kwart van de wedstrijd begon Groningen wat kansen te krijgen. Door slechte aanname avn achtereenvolgens Seedorf en Salmon, kwamen er echter geen schoten van de voeten van de beide FC´ers. De eerste maal kon Gentenaar de bal van de voet van Seedorf plukken en even later hoefde hij zijn armen slechts uit te strekken naar een bal die ruim twee meter over hem heen vloog. Boutahar was de derde speler van NEC die op de bon ging, toen hij het Hugo onmogelijk maakte om een gevaarlijke tegenstoot te plaatsen.

Wissels
Een dubbele wissel aan de kant van FC Groningen luidde het slotoffensief in. Glen Salmon en Hugo Alves Velame waren op en werden vervangen door de ‘verse’ Jack Tuyp en Mile Krstev. Aan de overzijde waren er twee gevaarlijke momenten. Kazlauskas zette de eerste keer voor op Tininho, die de bal niet vol raakte waardoor Roorda kon redden. Het volgende schot kwam van Kazlauskas die via de voet van Danny Buijs door Bas Roorda uit de linkerkruising moest worden getikt.

Doorheen
Arnold Kruiswijk zat er vervolgens ook nog doorheen en werd afgelost door Antoine van der Linden. De beste kans liet FC Groningen noteren in de 82e minuut. Mile Krstev gaf de bal aan Danny Buijs, die voorzette en zag hoe Jack Tuyp van dichtbij -maar met Gentenaar nog in de baan richting doel- ver over schoot. Daarmee was het gevaar nog niet geweken. Nadat Kazlauskas nog geel kreeg, gaf Florén een diagonale pass op Seedorf, die de bal echter nog goed wist te controleren en zo de bal door Gentenaar geraapt zag worden.

Vlag
In de slotfase eiste Helmstrijd nog een hoofdrol voor zich op. Hij vlagde af voor buitenspel, toen een bal van Van der Linden over de defensie van NEC viel en diverse andere FC Groningen-spelers zich wel in buitenspelpositie bevonden. Seedorf onttrok zich daar echter aan en was razendsnel bij de bal, maar hoorde het fluitsignaal klinken toen hij oog in oog met de NEC-doelman stond. Als voetbal een jurysport was geweest, waarbij het derde punt vergeven zou worden aan de ploeg die het meest fair of het meest aanvallende voetbal had getoond, was de FC er zeker wéér één rijker geweest. Dit is echter niet aan de orde, zodat FC Groningen als ‘kampioen van de gelijke spelen’ maar weinig opschiet… Volgende week zaterdag: PSV-uit.

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.