De Goffert snakt naar goed nieuws

NEC snakt naar sportief succes, maar gisteren op de Open Dag kwam de Nijmeegse ploeg opnieuw niet tot winst. Tegen het beperkte Hapoel Tel Aviv deed NEC te weinig met een groot overwicht: 0 – 0.


De jaarlijkse Open Dag van NEC is – zoals bij elke betaald voetbalclub in Nederland – doorgaans een ‘grote goed nieuwsshow’. Maar dit seizoen liggen de zaken op De Goffert toch wezenlijk anders. Onder een groot deel van de Nijmeegse aanhang is na een teleurstellend voetbaljaar vooral een sfeertje van ‘eerst zien, dan geloven’ ontstaan.

De magere resultaten in de lopende voorbereiding, de keuze voor het nieuwe thuisshirt, de reeks ‘onbegrijpelijke’ topaankopen van aartsrivaal Vitesse én het wachten op een nieuwe topspits hebben het enthousiasme dat traditiegetrouw aan de voetbalmaand augustus kleeft in Nijmegen voorlopig getemperd.

NEC-voorzitter Hans van Delft voelde dat gisteren feilloos aan toen hij het podium op het stadionplein betrad voor zijn jaarlijkse speech. De illusionist die even tevoren uit alle hoeken en gaten duiven tevoorschijn toverde, wilde dolgraag de voorzitter uit een grote doos laten verschijnen, maar Van Delft zag zo’n act niet zitten. De preses besefte dat dit niet het moment was om op De Goffert met een kwinkslag aan de realiteit te ontsnappen.

“Zes jaar lang ben ik mijn verhaal op deze Open Dag begonnen met de zin: ‘Het gaat goed met NEC’, maar velen zullen zich inmiddels afvragen: ‘Gaat het eigenlijk wel zo goed met NEC?”

Vervolgens liet de preses voor het opnieuw massaal opgekomen publiek alle onderwerpen waar de voorbije maanden veel kritiek op was, de revue passeren. Als vanzelfsprekend was Van Delfts slotsom: ‘Het gaat goed met NEC’, maar tussendoor bood de voorzitter nogmaals zijn excuses aan over het ‘verkeerde’ shirt en gaf hij opnieuw uitleg over het nieuwe drugsbeleid. “We willen de overlast gewoon zoveel mogelijk beperken, al zal niet iedereen dat hier even leuk vinden.”

Van Delft had dolgraag gezien dat de illusionist gistermiddag een nieuwe topspits uit een doos had getoverd, maar die truc bleef uit. Van Delft: “Maar ik beloof jullie: hij komt eraan.”

Het grootste kritiekpunt van de NEC-achterban was de voorbije maanden de ronduit teleurstellende prestaties. Van Delft riep gistermiddag opnieuw dat NEC Europees voetbal nastreeft. “Niets meer en niets minder.”

Reëel of niet, coach Johan Neeskens weet in elk geval dat het komend seizoen voor hem erop of eronder wordt. Een nieuw rampjaar zal – ondanks zijn eerdere successen op De Goffert – niet meer worden geaccepteerd. Niet door de supporters en niet van hogerhand.

Het seizoen moet voor NEC nog beginnen, maar de club snakt overduidelijk in al zijn geledingen naar een stevige portie ‘goed nieuws’. Een klinkende overwinning op Hapoel Tel Aviv had daaraan bij kunnen dragen, maar gistermiddag kwam NEC niet verder dan 0-0. Toch moet gezegd dat het Nijmeegse spel, althans in de eerste helft, beter was dan deze voorbereiding tot nu toe het geval was.

Mogelijk had dat te maken met de aanwezigheid van zowel Niedzielan als Boutahar. Gistermiddag kon het NEC-publiek – tot de rust – voor het eerst kennismaken met de Nederlands-Poolse tandem waarvan veel wordt verwacht.

Tachtig procent van de tijd koesterde NEC tegen Hapoel balbezit, maar zoals vaker deze voorbereiding deed de ploeg daar te weinig mee. Ook toen in de 46ste minuut Domb na een opstootje met Pascal Heije rood kreeg, kon NEC niet doordrukken.

Doelman Dennis Gentenaar hoefde niet een keer serieus in te grijpen, terwijl aan de overzijde Denneboom – die bij vlagen heel aardig acteerde – Demouge, Tininho, Van der Doelen, Wisgerhof en Niedzielan dichtbij een doelpunt waren.

Een aangename verrassing was de invalbeurt van de jonge Alexander Prent. De aanvaller, die na 64 minuten Van der Doelen afloste, was voortdurend dreigend. Eerder op de Open Dag had Prent ook al een goede beurt gemaakt toen hem bij de officiële teampresentatie werd gevraagd hoe hoog NEC komend seizoen zal eindigen. “Boven Vitesse.”

NEC – Hapoel Tel Aviv 0-0

Opstelling NEC: Gentenaar; Heije, Pothuizen, Wisgerhof, Valencia; Van der Doelen (64. Prent), Wielaert, Boutahar (46. Ebbinge) , Tininho; Denneboom, Niedzielan (56. Demouge) .

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan