Beste Guusje….

Vandaag kreeg een supporter een mail terug van Guusje Ter Horst. Ik heb deze reactie even uit elkaar geknipt en er een reactie op gegeven:

Guusje: “Verleden jaar is het onderzoeksrapport ‘De bal of de man? Profielen van verdachten van voetbal gerelateerde geweldscriminaliteit’ verschenen. Uit
dit landelijke onderzoek blijkt dat 70 procent van de personen die zijn aangehouden wegens voetbalgeweld onder invloed was van alcohol en 25 procent onder invloed van drugs.”

—–
Maar Guusje, Openbare dronkenschap mag niet, hard-drugs mag ook niet! Dan moet je zorgen dat die supporters het stadion niet binnen komen! Mensen die niet meer op hun benen kunnen staan moet je bij de poort weren! Mensen die strak staan van de pillen, moet je niet het stadion in laten! Wat je nu doet is de goede onder de kwade laten lijden en je komt met een maatregel die aan het probleem voorbij gaat! Die paar evenementenbiertjes zorgen niet voor het probleem, maar de drank vooraf. Als je denkt het probleem op te lossen door het alcoholgebruik en drugsgebruik in het stadion te verbieden, dan ben je wel heel naief bezig.

Guusje: “De voorgestelde maatregel om geen alcohol toe te staan op de tribune heeft te maken met alcoholontmoediging. Als blijkt dat gebruik van alcohol en drugs een belangrijke rol speelt bij de voetbal gerelateerde
geweldscriminaliteit dan vind ik dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen.”


Dus beste Guusje, je gaat nu normen en waarden er tegenaan gooien? Alcoholontmoedigingsbeleid? Nou dan moet je niet alleen het voetbal gaan aanpakken, maar ook de zomerfeesten. Veruit de meeste arrestanten (en dat zijn er in 1 week meer dan alle arrestanten in 3 complete voetbalseizoenen!) zijn onder invloed van alcohol. Dus je gaat nu ook de vierdaagsefeesten aanpakken en daar alcohol verbieden? Lijkt me wel zo eerlijk en volkomen terecht. Of meet je hier weer eens ouderwets met 2 maten?

Guusje: “Met de voorgestelde maatregelen is het nog steeds mogelijk een biertje te drinken. Het is alleen niet mogelijk dit op de tribune te
nuttigen. Dit voorkomt dat individuen of groepen grote hoeveelheden alcohol tot zich nemen tijdens de wedstrijd.”


Beste Guusje, die grote hoeveelheden zijn al lang achterover gewerkt, want van dat evenementenbier is ten eerste veel te duur en tweede wordt je daar echt niet zat van! Door evenementenbier te schenken in plaats van echt bier “ontmoedig” je toch ook al het alcoholgebruik? Waarom je dan Roomser dan de Paus gaan gedragen? Heb je eigenlijk al onderzocht hoeveel bier er in het stadion wordt genuttigd? Heel veel supporters drinken hooguit 2 biertjes, meer niet! Degene die wel veel bier halen zijn vaak ook de supporters die al het nodige ophebben VOOR de wedstrijd. Deze maatregel zorgt er dus alleen maar voor dat de maatregel nauwelijks effect heeft voor de mensen die baat zouden kunnen hebben bij alcoholontmoediging, want die paar evenementenbiertjes meer of minder maken toch geen verschil. Het enige waar deze maatregel voor zorgt is dat je de meeste andere supporters pest door ze te verplichten om hun 1 of 2 biertjes in de gracht te nuttigen.

Guusje: “Het werpen van bekers op het veld, met welke inhoud dan ook, is vervelend, maar nooit een reden voor invoer van deze regels.”


Beste Guusje, let je er wel even op dat Paul Depla dan ook de juiste info naar buiten brengt op TV Gelderland?
En natuurlijk is het geen reden, want het raakt kant nog wal. Het is zeker dat de drankomzet van MR Dug Out naar beneden zal gaan! De prijzen hebben ze al verhoogd om een niet al te groot verlies te krijgen. Maar de oorzaak is niet het drankontmoedigingsbeleid, want de supporters zullen er echt geen minder alcohol door gaan drinken rond voetbalwedstrijden, maar het ontstane ongemak voor supporters. Het geld gaat toch wel op, dan wordt er voor of na de wedstrijd ergens anders wel een biertje extra gedronken.

Guusje: “In het ‘beleidskader bestrijding voetbalvandalisme en voetbalgeweld 2003’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden tolerantiegrenzen voorgesteld. Drooglegging van de tribunes is één van de maatregelen die hierin voorgesteld worden.”


En alle vertegenwoordigende supportersorganen hebben reeds aangegeven dat zo’n drooglegging het probleem voetbalvandalisme echt niet oplost!

Guusje: “Meerdere eredivisieclubs, en vanaf het seizoen 2004-2005 dus ook N.E.C., hanteren deze maatregel.”


Nou Guusje, volgens mij heb je nu toch echt te diep in het glaasje gekeken, want van een drooglegging is dit seizoen toch echt geen sprake dacht ik? In het stadion kan toch bier gedronken worden? En er is GEEN ENKELE club waar het thuispubliek drooggelegd wordt! Doe eerst eens goed onderzoekswerk als je zoiets gaat roepen! In veel stadions wordt zelfs gewoon “echt” bier geschonken en in Groningen kun je zelfs breezers in het stadion krijgen! Verschuil je dus niet achter meerdere clubs, want dat is niet het geval! Geen enkel stadion is namelijk compleet drooggelegd. Er zijn wel meerdere stadions, waaronder in het overdekt sportcentrum van je vriendinnetje Krikke waar je je consumptie niet mag nuttigen op de tribune, maar dat is toch echt heel wat anders! Maar misschien zou je eens kunnen onderzoeken of er in dergelijke stadions minder alcohol wordt genuttigd in vergelijking met andere stadions waar dat wel mag.

Guusje: “Op andere punten wordt in Nijmegen afgeweken van dit beleidskader. Zo wordt daarin voorgesteld dat tijdens hoogrisico-wedstrijden geen alcohol wordt geschonken of verkocht. Daartoe hebben wij niet besloten. Ook tijdens die wedstrijden is het mogelijk in de gracht een biertje te bestellen.”


We praten hier nog steeds over hetzelfde beleidskader wat in geen enkel ander stadion strikt wordt nageleefd?
En moeten we nu op de knietjes dat 95% van de mensen dan toch nog hun evenementenbiertje mogen drinken? Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn!

Guusje: “Samen met de club, het Openbaar Ministerie en de politie probeert de
gemeente zorg te dragen voor een veilige en prettige beleving van een wedstrijd. Dat kan ons inziens prima zonder drugs en met beperkt
alcoholgebruik.”


Volgens mij kan dat ook! Maar dat bereik je niet door deze niets voorkomende pesterijtjes, maar door het aanpakken van mensen die de wet overtreden! Openbare dronkenschap en hard-drugs gebruik is volgens de Nederlandse wet strafbaar. Hanteer gewoon het wetboek en kom die regels na, dat is duidelijk en helder! Iedere supporter weet dat hij strafbaar is als hij coke op zak heeft. Dan valt een weigering van de toegang heel goed uit te leggen. Op het moment dat zwaar dronken supporters het stadion inkomen, maar een supporter van zijn ene biertje op de tribune wil genieten, wat blijft er dan over van het ontmoedigingsbeleid en de aanpak van problemen rond voetbalwedstrijden? Je creeert alleen maar problemen op deze manier! (ble)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan