AZ blij met tactiek van Johan Neeskens

Johan Neeskens ruilde vlak voor de competitie het vertrouwde concept met twee spitsen in voor een systeem met drie aanvallers. Tegen AZ probeerde NEC het met een tussenvorm. Het werd geen bijster geslaagd experiment: 1-2 verlies.


Het loon van de angst bleek ver boven modaal. Tot genoegen van zijn vakbroeder Co Adriaanse stapte Johan Neeskens zaterdagavond af van het tactische concept dat NEC zo’n florissante seizoenstart had opgeleverd. De NEC-trainer koos ervoor zijn elftal aan te passen aan AZ, de sterker geachte tegenstander. Neeskens keerde pas kort voor de pauze op zijn schreden terug. Te laat, zo bleek uiteindelijk.

De Nijmeegse ploeg speelde zaterdagavond in eerste instantie zonder echte rechterspits. Romano Denneboom, die in de eerste twee duels de rechterflank had bemand, verhuisde naar links, terwijl Andrzei Niedzielan, tot nu toe linksbuiten, in de punt van de aanval moest gaan spelen. Frank Demouge dacht het slachtoffer te worden van Neeskens’ tactische geschuif. Maar doordat Niedzielan in de warming-up met een enkelblessure afhaakte, mocht de Nijmegenaar alsnog opdraven.

Demouge: “De trainer wilde een ander systeem. Ik denk dat hij extra zekerheid wilde inbouwen. Hij bracht Ebbinge in de ploeg. Dat kostte mij m’n plaatsje. Vlak voor de aftrap kreeg ik te horen dat ik toch moest spelen. Dat was best moeilijk.”

“Op zich klopte het tactische verhaal wel”, meende doelman Dennis Gentenaar. “Het probleem was alleen dat wij te veel achteruit zakten. Daardoor kreeg de tegenstander de ruimte om te voetballen. Tsja, en dat blijkt dat AZ een hele goeie ploeg heeft. Zo veel beweging zonder bal, dat was voor ons gewoon niet meer te belopen.”

Achteraf vond de Nijmeegse goalie het jammer dat NEC min of meer vrijwillig het initiatief aan de tegenstander had gelaten. “Wij hebben steeds aangegeven dat we zo lang mogelijk mee willen doen voor Europees voetbal. Als je dat echt wilt, dan moet je tegen een directe concurrent wel de punten pakken, zeker als je thuis speelt. Dat hebben we vanavond verzuimd en dat is zonde na zo’n goede competitiestart.”

NEC kreeg zaterdagavond pas grip op de wedstrijd toen Neeskens in de persoon van Alexander Prent alsnog een rechterspits het veld in stuurde. Gentenaar: “Daarna stond het bij ons een stuk beter. In de eerste helft was elke tweede bal voor AZ, na de rust was ie telkens voor ons. Van daaruit kwamen wij veel meer aan voetballen toe.”

De thuisclub kreeg in het tweede bedrijf zelfs goede kansen om de achterstand weg te werken. Denneboom kreeg er twee, de allergrootste was echter voor Demouge. Bij een vrije trap van Boutahar kwam hij goed voor zijn mannetje, maar van dichtbij kopte hij net over het Alkmaarse doel. “Ik ben een aanvaller die vooral anderen laat scoren. Dat zag je ook weer bij de goal van Denneboom, waarbij ik de bal goed terugkopte. Maar een spits wordt in eerste instantie beoordeeld op de doelpunten die hij zelf maakt. Daarom hik er toch wel een beetje tegenaan dat het telkens net niet lukt. Temeer omdat mijn contract afloopt en ik mezelf in de kijker moet spelen. Een doelpunt zou bevrijdend werken”, aldus Demouge, die daags na het duel problemen kreeg met de rechterknie. “Ik weet niet wat er is gebeurd, kan niet me niet herinneren dat ik ben geraakt, maar hij is heel dik en pijnlijk”, aldus Demouge gisteren. “Het begon meteen na de wedstrijd. Hij werd steeds dikker en ik heb slecht geslapen. Er zit veel vocht. Ik ben naar de dokter geweest en die dacht dat het de meniscus is. Als de knie dinsdag nog zo dik is, wordt er een mri-scan gemaakt. Ik hoop dat het meevalt en dat ik er over twee weken weer gewoon bij kan zijn.”

Ook Björn van der Doelen en Patrick Pothuizen kwamen geblesseerd uit de strijd met AZ. Zij hebben beiden last van spierkneuzingen in het bovenbeen en zijn er waarschijnlijk snel weer bij.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan