21 NEC-fans vervolgd voor geweldpleging

21 fans van NEC worden vervolgd wegens openlijke geweldpleging. 85 supporters krijgen een boete wegens het verstoren van de openbare orde. De Amsterdamse politie meldt dat naar aanleiding van de arrestaties afgelopen zondag van een grote groep NEC-supporters.


Advocaat Struijcken staat 22 fans bij en spreekt schande van het politie-optreden. Hij adviseert zijn cliënten de boete niet te betalen, maar een schadeclaim in te dienen. “Ze zijn belaagd door een overmacht van Ajacieden die met stenen en flessen gooiden. Maar in plaats van daar iets aan te doen, koos de politie voor de gemakkelijkste weg: een groep die geen kant op kon volledig oppakken. Al mijn cliënten hadden netjes identiteitspapieren en tickets voor de wedstrijd bij zich. Wie over het spoor liep, deed dat om te vluchten.”

De supportersvereniging HKN heeft ook een advocaat in de arm genomen om met zoveel mogelijk mensen een schadevergoeding te eisen. En om te voorkomen dat de namen van de gearresteerden worden doorgegeven aan de KNVB.

Commissaris Hogervorst van de Amsterdamse politie schetst een ander beeld van de situatie. Hij was zondag algemeen commandant. “Van de begeleidende agenten kregen wij te horen dat een rumoerige groep van zo’n honderd NEC-supporters op weg was naar Amsterdam. Daar zouden bekende gezichten uit de harde kern bij zitten en de groep zou opvallend veel paraplu’s bij zich hebben.”

De ME is daarop naar station Duivendrecht gegaan om de groep te controleren op identiteitsbewijzen, aldus Hogervorst. “Een deel probeerde zich daaraan te onttrekken door het spoor op te rennen. Die jongens hebben wij teruggestuurd naar het perron. We hebben stanleymessen gevonden, schroevendraaiers en bewerkte paraplu’s.”

De sfeer was rustig, beaamt de commissaris, tot ongeveer 200 Ajacieden optrokken richting station. “Een deel van de NEC’ers brak toen door het cordon heen om de Ajax-aanhang te lijf te gaan. Toen is besloten de hele groep aan te houden. Ons vermoeden is dat de supporters van Ajax en NEC onderling contact hebben gehad om elkaar op Duivendrecht te treffen.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan