Zico Tumba weet in elk geval waar hij ooit op vakantie zal gaan

ALKMAAR – Het klinkt als de titel van een stripboek: de avonturen van Zico Tumba in China. Maar het was de voorbije week werkelijkheid. De NEC-spits liep stage bij Shan Yang Football Club. “Het land voelde als Afrika.”

Met een bescheiden jetlag in de benen nam Zico Tumba zaterdagavond in de ijskoude Alkmaarderhout plaats op de reservebank van NEC. Zijn met een muts getooide hoofd nog moe van de lange reis en de vele indrukken. De 25-jarige Congolees, die al ruim een jaar mag vertrekken bij NEC, was de avond tevoren teruggekeerd van een proefperiode bij een club uit de hoogste Chinese voetbaldivisie.

“Iedereen lachte wel een beetje toen ik zei dat ik naar China zou gaan, maar het is me honderd procent meegevallen”, aldus Tumba die zaterdag niet in hoefde te vallen. “China is een hartstikke mooi land. En de mensen zijn ontzettend lief. Wat dat betreft voelde het net als Afrika. Heel gemoedelijk. De mensen die ik in China heb ontmoet, spraken nauwelijks Engels, maar kwamen wel steeds naar me toe om contact te zoeken. Prachtig toch?”

Zico Tumba speelde bij Shan Yang twee oefenduels. “Ik heb gescoord en een penalty gemist”, lachte de NEC-spits. “Ik weet niet of de club me ook daadwerkelijk wil hebben. En ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet weet of ik inderdaad in China zou gaan voetballen. Het niveau is me niet tegengevallen. Natuurlijk stelt het vooral tactisch minder voor dan ik gewend ben, maar er liepen zeker aardige voetballers tussen. Mocht ik een contract aangeboden krijgen dan is de meest belangrijke vraag: hoe reageert mijn familie op een eventueel vertrek? Dat is afwachten. Het is toch voor vrouw en kind niet eenvoudig vanuit Nederland helemaal naar China te emigreren.”

Zico Tumba kwam in 2001 over van De Graafschap naar NEC. In Nijmegen is hij sindsdien bijna steevast reservespeler. De spits snakt ernaar weer aan spelen toe te komen. Half februari verwacht Zico Tumba naar eigen zeggen zekerheid te hebben over een eventuele transfer naar China. “Mijn zaakwaarnemer heeft de contacten gelegd tussen mij en de club. Shan Yang is nu in voorbereiding op het nieuwe seizoen dat in maart zal beginnen. De ploeg was, net als vele andere Chinese clubs, voor een trainingskamp in het warme Zuid-China. Het was een leerzame en vooral boeiende ervaring. En mocht een transfer straks alsnog niet doorgaan? Dan weet ik in elk geval in welk land ik snel op vakantie moet gaan.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.