Youssouf Hersi: gretig en ongrijpbaar

NIJMEGEN – Eerder dit seizoen was Youssouf Hersi al op en top gemotiveerd. Tegen zijn oude club hoopte hij te schitteren. Het duel tegen Ajax eindigde echter in mineur. Gisteren speelde de middenvelder tegen een andere voormalig werkgever. Nu werd de gretigheid wel beloond. Met een sterke Hersi pakte NEC de volle winst op NAC: 2-0.


Een beter moment had Bart Latuheru niet kunnen kiezen. De middenvelder die vorig seizoen nog sierlijk over het NEC-middenveld dartelde, kwam gisteren poolshoogte nemen in De Goffert. De oudgediende zag zijn troonopvolger aan het werk en moest erkennen dat supportersacties, die eind vorig seizoen een langer verblijf van Latuheru in Nijmegen moesten bewerkstelligen, nu definitief tot het verleden behoren.


Tegenwoordig heet de animator op het rood-groen-zwarte middenveld Youssouf Hersi. De titel ‘animator’ maakte de Jong Oranjeklant, gisteren althans, volkomen waar. De lichtvoetige opvolger van Latuheru toonde het publiek tegen NAC zijn beste kunsten. Dat hij over een formidabele techniek beschikt, is reeds enige tijd bekend. Dat Hersi ook enorm ijverig over het veld kan sleuren, bewees de fragiele spelmaker tegen zijn vorige werkgever.


Die combinatie van inzet en voetballend vermogen, maakt Hersi tot een waardig spelbepaler van de Nijmegenaren. Tegen NAC stond de twintigjarige bij beide treffers aan de basis. Behalve die twee momenten, drukte Hersi de gehele wedstrijd een duidelijk stempel op het aanvallende spel van NEC. Iets dat dit seizoen tot dusver lang niet altijd lukte.


“Het ging wel redelijk, ja”, zo keek de middenvelder terug op het treffen met NAC. De uitspraak ging gepaard met een lach van oor tot oor. Het gedol binnen de lijnen met de Bredanaars, zette Hersi buiten het veld nog even voort.


“Ik voel me momenteel heel erg lekker. Tot nu toe speelde ik vaak met allerlei pijntjes. Die zijn nu weg, waardoor ik lekker fris kan spelen. Daarnaast heb ik natuurlijk al een poosje naar deze wedstrijd uitgekeken. Vooral deze week was het duel tegen mijn oude club het enige waar ik aan dacht. Ik wilde gewoon sterk spelen en een lange neus maken naar NAC.”


Want trainer Henk ten Cate van de Brabanders begreep de jongeling vorig seizoen niet. “We konden niet communiceren, met Johan Neeskens gaat dat wel. Hij geeft mij enorm veel vertrouwen, ook wanneer het slecht gaat.”


Eerder dit seizoen hoopte Hersi al een briljante pot voetbal te spelen tegen een andere groep oude bekenden. Ajax, nog steeds de rechtmatige ‘eigenaar’ van de aanvallende middenvelder, moest eraan geloven. In de Arena hoopte Hersi op te vallen. Dat lukte ook, alleen compleet anders dan de huurling had gedroomd . NEC werd met een 6-0 nederlaag huiswaarts gestuurd en Hersi kon vroegtijdig z’n biezen pakken met een rode kaart op zak.


Misschien is het dat specifieke voorval, misschien is het een realistische kijk op de mogelijkheden die Ajax wat betreft middenvelders heeft, maar inmiddels zegt Hersi minder te dromen over een toekomst als nummer tien van de Amsterdammers.


“Ik hoef niet meer zo nodig terug. Over een paar jaar bij een topclub spelen, dat is mijn doel. NEC is dan een mooie club. Ik wil heel graag ook volgend seizoen hier blijven”, aldus Hersi die in elk geval tot 1 juli door NEC van Ajax wordt gehuurd.


Mocht de Jong Oranjeklant de huidige vorm weten vast te houden, dan lijkt de topscorer van de Nijmegenaren ook echt van waarde voor NEC. Maar is hij wel betaalbaar? De frêle spelverdeler heeft reeds een fraaie oplossing voor handen. “Nóg een seizoen op huurbasis bij NEC spelen, zou voor mij perfect zijn.”


Voorlopig moet Youssouf Hersi geduld hebben en wachten op een telefoontje van Ronald Koeman. Voor 1 maart moet de Ajax-coach laten weten of Hersi nog gewenst is in de hoofdstad. “Ajax heeft veel goede middenvelders. Jong ook, met de meesten heb ik nog samengespeeld. Maar ik ga niet naar Ajax om op de bank te zitten. Dan blijf ik liever bij NEC, want hier speel ik wekelijks op een mooie positie. Hier krijg ik het vertrouwen om mijn acties te maken”, aldus de middenvelder.


Zoals gistermiddag tegen NAC, twee minuten na rust. Met een heerlijke actie aan de rechterkant, inclusief een dubbele schaar, leidde de twintigjarige huurling de openingstreffer van NEC in. Mike Zonneveld had de bal voor het intikken, maar de loftuitingen vielen Hersi ten deel. Ook aandachtig toeschouwer Bart Latuheru kon het niet laten zijn handen op elkaar te slaan. Hij kon weer rustig naar huis rijden. NEC heeft een fatsoenlijke opvolger in huis.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.