Dennis Gentenaar schrijft geschiedenis

NIJMEGEN – NEC sluipt geleidelijk omhoog in de eredivisie. Toch was er na de 2-0 zege op NAC geen mens die repte over de ranglijst. De Goffert was gisteren in de ban van Gentenaar. De doelman is al zes wedstrijden niet gepasseerd. Een clubrecord.


Wat Johan Neeskens betreft mag Dennis Gentenaar definitief een nieuwe achternaam aannemen. “Inmiddels is Dennis Geweldenaar voor onze keeper een stuk toepasselijker geworden”, zo sprak de NEC-trainer gisteren die daarmee de waarheid geen moment geweld aandeed.


Want eerlijk is eerlijk. Op de vaderlandse velden is er momenteel nauwelijks een betere keeper te vinden dan Dennis Gentenaar. Ook gisteren bij de 2-0 overwinning op NAC was zijn bijdrage cruciaal. En passant is de Nijmegenaar met zijn zoveelste glansrol van het seizoen op jacht naar stokoude NEC-records.


Gentenaar hield gistermiddag voor de zesde keer op rij zijn doel schoon. Dat is, in wedstrijden gerekend, een evenaring van de clubrecords uit 1969 en 1976. Weet de Nijmegenaar zondag bij FC Twente die prestatie nog een helft te rekken dan verpulvert hij ook in minuten gemeten NEC’s beste prestatie ooit.


Of dat nu lukt of niet, het wordt sowieso tijd om de Nijmeegse geschiedenisboeken enigszins te herschrijven. Tot twee jaar geleden bestond er over de vraag ‘wie is de beste NEC-doelman ooit?’ geen enkele discussie. De nummer één allertijden luisterde naar de naam Nico de Bree. De casanova alias topkeeper werd op gepaste afstand gevolgd door Harry Schellekens. Die laatste was in de zeventiger en tachtiger jaren dusdanig belangrijk voor NEC dat hem de verloren bekerfinale van 1973, waarin hij een cruciale ketser maakte, werd vergeven.


Anno 2003 is het tijd om een nieuwe alltime favorite aan te wijzen: Dennis Gentenaar, alhoewel de Nijmegenaar zelf ook gisteren weer opmerkelijk nuchter bleef onder het overschot aan loftuitingen. Kom bij Gentenaar bijvoorbeeld niet aan met suggesties over het Nederlands elftal. “Daar denk ik helemaal niet aan.” En schenk hem ook niet te veel credits voor de zesde ‘nul’ op rij. “Dit is heerlijk, het record houdt me zeker bezig, maar ik heb dit ook te danken aan de jongens die voor me staan.”


Ondanks de topprestatie van Gentenaar zou het inderdaad onterecht zijn om de 2-0 volledig op zijn conto te schrijven. NEC was gisteren in voetballend opzicht niet minder dan de Bredanaars. Het doorslaggevende verschil: de Nijmegenaren kregen minder kansen, maar gingen daar aanzienlijk zuiniger mee om.


Extra pijnlijk voor NAC-trainer Henk ten Cate was dat uitgerekend een van zijn voormalige pupillen bij NEC een sleutelrol vertolkte. Youssouf Hersi beleefde gisteren zijn beste wedstrijd in Nijmeegse dienst en het was geen toeval dat juist hij aan de basis stond van NEC’s 1-0.


Na 46 minuten leverde de Ethiopiër vier ‘scharen’ af, legde slim af op Jarda Simr wiens voorzet via het hoofd van Frank Demouge terecht kwam bij Mike Zonneveld. Zijn 1-0 brak de mini-klassieker – tot de rust een oerdegelijke maar saaie partij met een chronisch tekort aan kansen – volledig open. NAC ging fanatiek op jacht naar de gelijkmaker maar Slot (driemaal), Engelaar en Van den Eede liepen zich keer op keer stuk op de klasse van Gentenaar.


Eenmaal moest zelfs de NEC-keeper zich gewonnen geven, maar op de lijn bracht de toegesnelde Danny Hesp alsnog redding. Aan de overzijde waren het Hersi, Ax en Demouge die Gábor Babos dwongen tot heuse Gentenaar-imitaties.


Het moet Johan Neeskens goed hebben gedaan dat behalve Hersi ook de tandem Ax-Demouge de NAC-defensie op z’n tijd hoofdpijn bezorgde. In de winterstop experimenteerde De Nees, onverwacht, voor het eerst met dat spitsenkoppel. Zijn bedenksel pakte in de oefencampagne aardig uit, maar bij de hervatting van het echte werk waren de twee vooral onzichtbaar.


De Nees had voor aanvang van NEC-NAC al gezegd niet na één tegenvallend duel te willen oordelen over ’t duo, dat gisteren revanche nam en ’n puike samenwerking bekroonde met NEC’s tweede doelpunt. Ax ging na 69 minuten op avontuur en legde af op Demouge die zijn tweede van het seizoen binnenschoot.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.