Youssouf Hersi concentreert zich op NEC

?Ooit word ik de nummer 10 van Ajax?, sprak NEC-middenvelder Youssouf Hersi (20) anderhalf jaar geleden vastbesloten. Het voormalige grootste talent van Nederland kiest tegenwoordig voor de nuance, maar gelooft nog steeds in zijn droom.


Eigenzinnigheid heeft charme. Youssouf Hersi bewijst het, want de jonge voetballer heeft altijd een mening. Over alles en en tegenover iedereen. Zelfs als hij eigenlijk niet zo goed weet wat hij moet vinden. ?Wat ik als voormalig vluchteling vind van de immigratieproblematiek? Tsja. Mensen die niets te eten hebben, moet je dáár helpen door geld te geven. Maar als het in een land oorlog is, mogen ze van mij hiernaartoe komen. Dat is de oplossing, vind ik.?


Hersi is een hartstochtelijk liefhebber van de discussie om de discussie. Het woord klakkeloos bestaat niet in de beleving van de kleine middenvelder, door NEC gehuurd van Ajax. Het maakt hem tot een vermakelijke gesprekspartner, maar zijn houding stuit ook op weerstand (zie onder). ?Ik neem nooit zomaar iets aan?, kent de jongen zichzelf. ?Iedereen heeft recht op een mening, vind ik. Die moet je ook uitspreken, daar leer je van. Thuis bij mijn familie heb ik ook altijd discussies. Over of we nou wel of geen breedbeeldtelevisie moeten kopen bijvoorbeeld. Ik vraag altijd naar het waarom, neem geen genoegen met een stelling zonder uitleg. Als ik drie stappen naar rechts moet, wil ik weten wat daar de gedachte achter is. Dat is toch normaal? Mensen noemen dat eigenwijs, maar ik sta best open voor de ideeën van anderen. Als het maar onderbouwd overkomt.?


‘Ajax is geen obsessie meer’


De karakterbotsing met NAC-trainer Henk ten Cate was afgelopen seizoen dan ook nauwelijks verrassend. Hersi werd door Ajax een jaar uitgeleend aan de Bredase club, maar veroverde geen basisplaats. De Braziliaan Sergio was de eerste keus op 10, Hersi speelde veelal aan de rechterkant. Tot frustratie van de jeugdinternational, die jarenlang werd geknuffeld als het grootste talent van Nederland. De woordenwisselingen op het trainingsveld waren ontelbaar. Hersi: ?Ten Cate verwacht dat iedereen altijd braaf doet wat hij zegt, maar ik wilde soms een discussie. Dan vond hij me te brutaal, terwijl ik gewoon over dingen wilde praten. Communicatie is niet zijn sterkste punt, vind ik. Als je niet speelt, tel je niet mee en een week later ben je opeens zijn beste vriend. Al is hij een erg goede trainer. Ik heb veel van hem geleerd en zelf ben ik ook wat wijzer geworden. Nu praat ik vaak na een training met medespelers of trainer Johan Neeskens. Bij NAC was ik soms opgefokt omdat ik niet speelde en uitte dat verkeerd. Dan roep je weleens verkeerde dingen. Ik had er moete mee dat ik tweede keus was achter Sergio, want ik kwam immers van Ajax. Nu snap ik dat het niet zo werkt.?


De band met Ajax, de club die hem op jonge leeftijd uit de jeugd van SCD uit Dedemsvaart plukte, is nog immer sterk, maar de afstand is groter. Letterlijk en figuurlijk. ?Vorig jaar was ik nog veel dichter bij Ajax, het lag heel gevoelig allemaal. In gedachten was ik vaak nog in Amsterdam, tenslotte had ik er zeven jaar rondgelopen. Nu kan ik me helemaal op NEC concentreren. Ik kijk er wat realistischer tegenaan allemaal, Ajax is geen obsessie meer. Ze hebben Van der Vaart, Litmanen en Pienaar voor mijn positie, de concurrentie is groot. Ik zie het wel.?


Een contrast met het nabije verleden, waarin hersi afrekende met iedereen die aan hem twijfelde. ?Ajax heeft me in de maling genomen?, zei hij toen nog. Hersi nu: ?Ik heb geen idee wat Ajax met me wil. Met Ronald Koeman heb ik nog nooit gesproken, ik neem aan dat ze me nauwlettend in de gaten houden. Als ze me nog een jaar willen verhuren, valt daarover te praten. Over een verkoop ook. Als ik erop terugkijk heb ik spijt dat ik wat verkeerde dingen heb gezegd over Co Adriaanse. Ik was ongeduldig omdat ik niet meer kansen van hem kreeg, maar daar kijk ik nu anders tegenaan. Hij heeft me tenslotte toch een beetje gebracht.?


?Bij NEC leer ik langzaam rustiger te voetballen. In de jeugd was ik alleen maar bezig met de actie en dat kón ook in het systeem van Ajax. Ik moet nu mijn momenten leren kiezen, de balans bewaken en gáán als daar gelegenheid toe is. Jongens zoals Danny Hesp en Dennis de Nooijer sturen me daar in. ?Rustig Youssouf?, klinkt het dan. Ik kijk veel naar Jari Litmanen, naar zijn aanname, zijn passing. Hij staat altijd zo dat hij nooit iemand hoeft uit te spelen. Dat wil ik ook leren. Van zijn en mijn kwaliteiten de ideale voetballer te creëren. Hij mist wat ik heb en andersom, eigenlijk.?


Als Hersi praat, dansen zijn glimmende mini-krullen. Hij filosofeert driftig over voetbal, maar heeft ook een bijzondere kijk op het thema vriendschap. ?Als je iets wilt bereiken, moet je dat toch in je eentje doen?, vindt hij. ?Vrienden komen en gaan, vaak geven ze alleen problemen. Iedereen staat op zijn eigen benen, voor mij telt alleen mijn familie. Uit mijn jaren in Dedemsvaart heb ik één vriend overgehouden, verder ga ik eigenlijk alleen met voetballers om. Pas als ik bereikt heb wat ik voor ogen heb, kijk ik verder. Ik wil dat mijn ouders zich nergens meer zorgen over hoeven maken, tot die tijd telt er niets anders. Vrienden heb ik daar niet bij nodig.?


 Paspoort
Diredawa (Eth), 20 augustus 1982


Youssouf Hersi kwam op jonge leeftijd als Ethiopische vluchteling naar Nederland. Na een kort vebrlijf in een asielzoekerscentrum in Slagharen, belandde de familie Hersi in Dedemsvaart. Bij amateurclub SCD groeide het jonge voetballertje uit tot een fenomeen, voor wie vrijwel alle grote clubs in de rij stonden. Hersi koos voor Ajax, omdat die club een huis voor zijn ouders regelde.


?Ik ga heel anders met mijn familie om dan veel Nederlandse jongens doen. Onze band is enorm hecht. In dit land geven kinderen hun ouders cadeautjes met kerst en op een verjaardah, dat was het wel. Voor mij is dat obestaanbaar. Alles wat ik heb, deel ik met mijn familie. Het is niet van mij, maar van ons. Na alles wat wij hebben meegemaakt, vind ik dat ook niet meer dan normaal. De eerste jaren in Nederland had mijn vader mimimaal twee baantjes om ons te kunnen onderhouden. Hij verdient het om terugbetaald te krijgen. Dat is vanaf nu mijn enige doel. Met of zonder Ajax.?


?Hij heeft niet leren knokken?


?Youssouf Hersi heeft zijn titel van grootste talent vooral te danken aan zijn tijd bij het Nederlands Elftal voor spelers onder achttien jaar?, weet Mark Wotte, destijds bondscoach. ?In de A1-lichting en het tweede elftal van Ajax was hij geweldig. We wonnen destijds interlands tegen Frankrijk en Duitsland, voor een groot deel dankzij Youssouf. Met Rafael van der Vaart was hij de absolute uitblinker. Inmiddels is hij ingehaald door Van der Vaart en Steven Pienaar, die op dit moment duidelijk verder zijn in hun ontwikkeling. Youssouf heeft wat meer tijd nodig, vooral omdat hij fysiek beperkt is. Het is heel moeilijk te zeggen of hij de absolute top haalt, maar ik verwacht dat hij daar minimaal nog één of twee jaar voor nodig heeft. Hij is waardevol voor NEC, nog niet beslissend. Maar welke speler van twintig jaar is dat wel? Alleen Van der Vaart kan dat, maar dan heb je het over absolute top.?


?Youssouf wekte bij NAC soms de indruk te denken dat hij de beste van het land was?, zegt trainer Henk ten Cate. ?Ik denk dat hij in de jeugd altijd ontzettend hoog op het paard is gezet, waardoor hij niet echt heeft leren knokken. Tegenslag was nieuw voor hem. Ik moest kiezen tussen Sergio en Hersi en koos puur voor kwaliteit, want ik vond Sergio gewoon beter. Ik ben blij dat Youssouf nu inziet dat hij niet zomaar alles kan zeggen, dat vind ik een groot pluspunt. Hij heeft weleens in een interview geroepen dat hij binnen twee jaar in Oranje moet staan of zo. Met dat soort dingen heeft hij het zichzelf moeilijk gemaakt.


Binnen de spelersgroep was hij bovendien niet zo populair met zijn gedrag, je kon duidelijk zien dat hij altijd de wind mee had gehad. Het lijkt er gelukkig op dat hij ervan geleerd heeft. Ik hoop dat hij de belofte alsnog waar kan maken, want natuurlijk heeft hij mogelijkheden.?


LOOPBAAN ALS SPELER
SEIZOEN CLUB DUELS GOALS
2000/2001 Ajax 9 0
2001/2002 NAC 33 3
2002/2003 NEC 14 5
Totaal   56 8

Bron: Voetbal International

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.