Wielaert: ”Mijn debuut tegen Vitesse was prachtig”

Na de ochtendtraining van vandaag hadden twee medewerkers van NEC1900.nl een afspraak in de Brasserie met Rob Wielaert voor een interview:Wat is je hoogtepunt in je carriëre tot nu toe?

Dat waren de wedstrijden met PSV uit en thuis tegen Glasgow Rangers als rechtsback.

Op welke positie speel je het liefst?

Het liefste centraal achterin of centraal voor de verdediging.


Wie is de moeilijkste tegenstander in de Holland Casino Eredivisie?

(na lang nadenken…) Dirk Kuijt.

En wie was de moeilijkste tegenstander in de Champions League wedstrijden die jij gespeeld hebt?

Dat was Lopez, destijds Valencia.

Wat vind je van het spel van NEC?

Het spel kan nog stukken beter, zoals we op de training spelen komt er in de wedstrijden lang niet altijd uit. Daar moet dus aan gewerkt worden.

Wie zijn samen met jou de gangmakers in de groep?

Hahaha er zitten zat gangmakers in de groep!
Frank Demouge, Resit Schuurman en Youssouf Hersi kunnen er echt wat van 🙂

Wij als supporters horen vaak dat jullie zo een hechte vriendengroep zijn, hoe zit dat gaan jullie na het voetballen ook nog met elkaar om bijvoorbeeld?

Ja zeker!! Zoals je ziet zitten er hier nog een aantal jongens te kaarten en te eten (Wisgerhof – Zonneveld – Schuurman – Demouge – Hersi – Rossen – Timmer) en we bellen elkaar weleens op om uit te gaan of samen te gaan eten. Voor de jongens die ver weg wonen maakt dat ook niks uit want er kan altijd wel bij iemand gelogeerd worden.


Heb je nog hobby’s naast het voetballen?

mwa een beetje met vrienden uitgaan en bellen.

Voor ons supporters zijn de wedstrijden tegen Vitesse ”speciaal” heb jij nog ”speciale” wedstrijden?

Natuurlijk de wedstrijden tegen Vitesse die zijn prachtig, maar voor mij zijn ook de wedstrijden tegen mijn oude clubs PSV en Den Bosch speciaal net zoals de wedstrijden tegen Willem II omdat ik daar zelf nog even in de jeugd gevoetbalt heb en mijn vader daar nog werkt.

In de wedstrijd van NEC – Den Bosch kreeg NEC in de laatste minuut een penalty waardoor de wedstrijd in een overwinning van NEC eindigde, had je toen geen medelijden met je oude club?

NEE! Wij hadden de punten ook gewoon nodig en Den Bosch is niet alleen door die wedstrijd gedegradeerd.Je debuut voor NEC was tegen Vitesse (1-0), hoe was die ervaring en wist je toen al van de onderlinge fanatieke strijd?


Het was een prachtige wedstrijd en een schitterende sfeer, gelukkig wonnen we de wedstrijd anders had ik geen ruiten meer in me auto zitten denk ik. En natuurlijk wist ik wat er tussen deze twee clubs speelde. Ik kwam op vrijdag voor het eerst bij NEC en zondag was die wedstrijd het eerste wat ik te horen kreeg vanuit de groep was dat we moesten winnen omdat dit voor spelers en supporters superbelangrijk was.


Zaterdag speel je weer tegen je oude club PSV, ga je nog weleens met één van die jongens om?

Nee niet echt, heel af en toe sms’en ik, Vennegoor en Bruggink nog wat met elkaar of als ik iemand toevallig tegenkom maken we even een praatje maar meer ook niet.

Vroeger was je fan van FC Barcelona kan je het verklaren wat daar nu allemaal gaande is?


Moeilijk! Wij met PSV dachten een aantal jaar geleden ook de beste selectie van Nederland te hebben en dan staan we opeens 8e in de competitie dat is niet te verklaren.

Terwijl er in Amerika vreselijke dingen aan de gang waren moesten jullie met PSV gewoon voor de Champions League tegen Nantes spelen (4-1 verloren), hadden jullie wel gehoord wat er gaande was in Amerika en moest die wedstrijd wel gespeeld worden?


Nee, we wisten niet precies wat er allemaal aan de hand was omdat we moesten uitrusten. Toen we gewekt werden gingen we eten en daarbij zetten we de tv aan. Toen was op iedere zender het drama aan de gang, maar omdat we er toch al waren en er consequenties aan verbonden waren als we zouden weigeren om te spelen zijn we toch maar het veld opgegaan. Maar naderhand was het natuurlijk gekkewerk dat de wedstrijd gewoon door moest gaan.


Als één van de weinige in de groep heb je weleens Europees voetbal gespeeld, hebben de jongens je er al wat over gevraagd?

NEE! Wij als groep praten niet met elkaar over Europees voetbal natuurlijk worden er geintjes over gemaakt maar het is nog zover weg. Er kan nog zoveel gebeuren natuurlijk is het haalbaar en daar gaan we echt wel voor, maar het is niet zo dat nu we vierde staan wij wel even Europees voetbal zullen halen.

Wat was je eerste gedachte toen je van de interesse van NEC in jou hoorde?


Er was al eerder interesse van NEC gekomen maar toen ging ik van Den Bosch terug naar PSV. Toen NEC een half jaar later weer aanklopte had ik er meteen een goed gevoel over en na mijn eerste gesprek met Johan Neeskens was alles meteen duidelijk! NEC is een mooie club, als kind ben ik al weleens in De Goffert geweest met me vader. Wat ik er eigenlijk deed weet ik niet meer en waarom nou NEC weet ik ook niet meer, maar het was wel leuk.


Van reservespeler bij PSV tot ”reserve-aanvoerder” bij NEC een verbetering of verslechtering?

Natuurlijk een verbetering. Een hele mooie verbetering zelfs.

Heb je als ”reserve-aanvoerder” nog speciale taken in het veld?

Nee, of ik die band nu wel of niet om heb het coachen en dergelijke doe ik toch wel.Nadat bij Ajax-NEC (6-0) Youssouf Hersi de rode kaart had gekregen kreeg jij ook nog een geel van scheidsrechter Haverkort, hij zou jou uitgescholden hebben? Wat gebeurde daar precies?


Ja ach ik weet het eigenlijk niet eens meer wat er nou gebeurde zoiets speelt zich af in het heetst van de strijd. Wij roepen zoveel tegen de scheidsrechter en hij roept dan af en toe wat terug dat is de frustratie.

Hoe verloopt de communicatie tussen de trainer en (wissel)-spelers?

Duidelijk! Ik heb ook gehoord dat dat in het verleden nogal eens wat over geklaagd werd door de groep. Maar nu is alles duidelijk iedereen weet waar hij aan toe is dat is wel prettig. Er wordt met mij bijvoorbeeld niet meer gesproken dan met een andere (reserve)-speler.


Neeskens is binnen gehaald met het argument dat hij spelers beter zou maken. Op welke punten heeft hij jou dan beter gemaakt? Oftewel maakt Neeskens spelers beter?

Zeker! Johan is een goede trainer en omdat hij ook verdediger is geweest kan hij mij veel bijbrengen. Bijvoorbeeld hoe ik positioneel beter kan gaan staan en dergelijke.

Wat vind jij nou van die financiële malaise bij alle clubs, zou jij bereid zijn om een deel van je salaris/premies in te leveren als de nood aan de man is en NEC dat aan jou zou vragen?


Ja het is natuurlijk niet goed wat er allemaal gaande is en ik snap ook niet hoe zoiets kan gebeuren, als ik zelf wat zou moeten inleveren zou ik dat wel doen ja. Sterker nog ik heb het al een keer gedaan, bij FC Den Bosch ging het slecht toen ik daar speelde en werd er aan de groep gevraagd de premies in te leveren. Dat heb ik toen ook gedaan, niet dat het wat helpt maar je geeft dan toch een beetje het goede voorbeeld.


Heb jij het idee dat NEC daadwerkelijk een sub-topper zou kunnen worden?

Ja, als je ziet wat er allemaal al veranderd is sinds ik hier kwam en nu dat is een hele hoop. Als zich dat zo doorzet kan NEC zeker heel ver komen.

Johan Neeskens zei laatst nog in een interview dat iedereen een kans heeft gehad in deze selectie, vindt jij dat ook?

Ja, je ziet dat er echt een beetje een basisgroep bestaat en die jongens die daar niet bijhoren moeten het op de trainingen maar laten zien wat ze kunnen en in de invalbeurten die ze krijgen.


Maar een Ivo Rossen bijvoorbeeld heeft nog geen één duel mogen invallen en Mike Owusu in zijn tijd bij NEC drie keer een minuut of zeven, zijn dat eerlijke kansen?


Tja….. Jongens zoals Ivo spelen ook wedstrijden in het tweede en als ze daar nu de sterren van de hemel spelen dan kan de basisgroep worden veranderd maar je moet niet bij iedere bal die iemand verkeerd speelt de groep gaan veranderen. Ivo en Mike trainen ook iedere dag mee en hebben dus de kans zich te laten zien en dat is dan de keus van de trainer.


De kaartjes van de uitwedstrijden zijn de laatste tijd zo verschrikkelijk duur waardoor er menige fans gewoon niet mee kunnen gaan omdat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Hoe denk je daar over?

Ja, dat is natuurlijk heel naar voor die supporters en NEC moet er ook alles aan doen om de kaartjes zo laag mogelijk te houden, maar de prijzen zijn in mijn ogen ook zo duur vanwege de beveiliging. NEC heeft heel wat steward’s die iedere wedstrijd meemoeten om het veilig te houden en dat geld zit ook in de kaartjes meegerekend.

Het ziet er naar uit dat Vitesse maar weer 500 kaarten aan NEC-fans wilt geven terwijl we recht hebben op 1200 kaarten.

Dat is natuurlijk heel slecht en het lijkt erop dat de clubs elkaar een beetje proberen te jennen dat is niet goed omdat de fans hier de dupe van worden.

Als Vitesse woord houdt en wij maar 500 kaarten krijgen vindt je dan dat de supporters de wedstrijd moeten boycotten en thuisblijven?

NEE! Ik heb liever 500 man in het uitvak dan geeneen. Maar met 1200 man zou werkelijk fantastisch zijn.


Hoe vindt je de sfeer in De Goffert en bij uitwedstrijden?


De sfeer is zeer positief vergeleken met PSV, de eerste wedstrijd van mij in De Goffert tegen Vitesse was fantastisch!


Tot slot wat verwacht je van de wedstrijden:


PSV – NEC: PSV is niet in goede doen en wij wel, we moeten zo lang mogelijk die nul proberen te houden en dan krijg je vanzelf wel een paar kansjes om te scoren. 0-0 of 0-1

NEC – Feyenoord: Dat ligt een beetje aan het resultaat in Eindhoven maar ik denk een stiekeme 1-0
 
Vitesse – NEC: Als we de kans hebben om te winnen dan is dat wel dit jaar. Een voorspelling durf ik niet te geven maar we hebben zeker een goede kans.

NEC – Ajax: Ik denk weer een stiekeme 1-0

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.