Voor NEC dreigt een loodzwaar seizoen

Zelfs de meest doorgewinterde NEC’ers hielden er deze zomer rekening mee dat hun club een loodzwaar jaar tegemoet zou gaan. Na het schrikbarend slechte optreden van gistermiddag tegen NAC (0-3) lijkt ’t officieel: dit seizoen zullen de Nijmegenaren andere besognes krijgen dan Europese.


Johan Neeskens sprak na de tumultueuze Europa Cup-uitschakeling van woensdagavond tegen Wisla Kraków duidelijke taal: “We hebben tegen NAC veel goodwill te herwinnen.” Hoe anders liep het gistermiddag in De Goffert. De mini-klassieker NEC – NAC was na welgeteld negen minuten, twee Nijmeegse momenten van onoplettendheid en evenzoveel Bredase doelpunten alweer voorbij.

Het krediet dat NEC dit kalenderjaar zo zorgvuldig opbouwde, raakt razendsnel in verval. Veelzeggend was dat gistermiddag een kwartier voor tijd De Goffert – onder muzikale begeleiding van de meegereisde NAC-supporters – al leegstroomde. ‘We doen het licht wel uit’, zo klonk de treiterende Bredase meezinger.

NEC incasseert momenteel dreun op dreun. De Europese uitschakeling ging gepaard met drie rode kaarten, supportersrellen en straks een forse UEFA-boete. Gisteren hoopte de ploeg op eerherstel, maar bleek NEC volstrekt machteloos tegen een gehavend NAC dat deze jaargang nog geen uitduel had gewonnen. De Nijmegenaren zijn na de derde nederlaag op rij, en alweer de zesde van het seizoen, bezig aan een heuse vrije val.

“Het is toch ongelooflijk hoe slap wij beginnen”, zo was Johan Neeskens na afloop één brok onbegrip. “Ik zeg het honderdduizend keer: start scherp, wees agressief in de duels. Maar wat gebeurt er? Binnen tien minuten had het met gemak 0-3 kunnen staan. Spelers lopen veel te eenvoudig uit de organisatie. Hoe dat kan? Vraag het de jongens? Misschien weten zij een antwoord. Het was allemaal half-half.”

Er is óf iets mis met de overtuigingskracht van Johan Neeskens óf zijn tips zijn in de NEC-kleedkamer aan dovemansoren gericht. De kritische teksten die de coach bezigde, zijn allerminst nieuw. Dit seizoen vielen ze in elk geval al vele malen op te tekenen en ook vorig jaar was er een periode waarin diezelfde taal gesproken werd.

Destijds, in november 2002, doolde NEC eveneens een aantal weken zonder zelfvertrouwen door de eredivisie en reeg de ploeg de nederlagen aaneen. Uiteindelijk was er een zege op Vitesse nodig om de weg omhoog, en zelf richting Europa, te vinden.

Deze competitie lijken de problemen waar NEC mee kampt meer van structurele dan van tijdelijke aard. Vorig seizoen was de basis van het onverwachte succes helder: zeventien keer de nul houden. Deze jaargang lukte dat NEC welgeteld eenmaal. De defensie is wankel, het middenveld laat zich te eenvoudig overlopen en aanvallend heeft de ploeg al moeite genoeg om kansen te creëren.

“Er zijn veel jongens stukken minder in vorm dan vorig seizoen”, weet Neeskens “Maar misschien heeft dit ook gewoon met kwaliteit te maken en moeten we langzaamaan toegeven dat sommige jongens aan hun plafond zitten.”

Toch was Neeskens er zelf bij toen NEC – dat financieel nauwelijks speelruimte heeft – deze zomer met de huidige selectie het seizoen aanving. “Natuurlijk. Maar ik heb deze zomer ook al aangegeven bij de clubleiding dat de selectie wel erg krap is.”

En dat kan straks – als zich bij NEC blessures en schorsingen aandienen – voor serieuze problemen zorgen. Goedbeschouwd wreekte de smalle selectie zich tegen NAC al. Zo speelde Zico Tumba – tegen Wisla al teleurstellend – in de basis omdat De Freitas en Demouge na hun afwezigheid nog geen complete wedstrijd kunnen volhouden. En hoe zwak de Nijmeegse defensie er bij de snelle 0-1 van Seedorf en de 0-2 van Elmander ook uitzag, alternatieven waren niet voorhanden. Op de reservebank zat niet één verdediger. Na 64 minuten viel Ebbinge ongelukkig met zijn hand op de bal, waarna Engelaar vanaf de stip de 0-3 binnenknalde. Het betekende de passende afsluiting van een voor NEC zeer vervelende week. Neeskens: “Er zullen er nog wel meer volgen, vrees ik.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.