NEC-NAC: Ontluistering compleet

NEC-NAC (0-2) 0-3
 4. Seedorf 0-1
 7. Elmander 0-2
64. Engelaar (pen.) 0-3

 Rien Koopman
 12.000 (150 NAC-supporters)
 Slot & Elmander (NAC)

NEC
Dennis Gentenaar, Peter Wisgerhof, Rob Wielaert, Arjan Ebbinge, Jeffrey Leiwakabessy (65. Frank Demouge), Resit Schuurman, Youssouf Hersi, Dejan Govedarica, Mike Zonneveld, Dennis de Nooijer, Zico Tumba (50. Fabian de Freitas)

NAC
Gino Coutinho, Pieter Collen, Rob Penders, Mark Schenning, Nebojsa Gudelj (49. Adnan Barakat), Stefano Seedorf (89. Henk Vos), Orlando Engelaar, Arne Slot, Ronnie Stam, Johan Elmander, Nourdin Boukhari (78. Ali Boussaboun)

Hepudanouook?


 


Dat na de dramatische uitschakeling tegen Wisla al te voorvoelen was, dat de reeks nederlagen nog wel even aan zou houden? Vandaag kon inmiddels thuisnederlaag nummer drie worden bijgeschreven. De manier waarop was demonstratief voor de totale ontmaskering van de NEC-selectie en toonde het volledige failliet van de technische staf en het door Neeskens gehanteerde systeem aan.

Langs de lijn is iedereen er al twee seizoenen rotsvast van overtuigd dat een belangrijke zwakke plek achterin de rechtsbackplaats is. Wisgerhof toonde dat vanmiddag nog maar weer eens aan. Zowel verdedigend als opbouwend was het complete bagger wat hij liet zien. Aan de andere kant wordt Leiwa door de tegenstander veelvuldig vrij gelaten om de opbouw te verzorgen. Niet voor niets natuurlijk, want van fatsoenlijk opbouwen heeft hij helemaal geen kaas gegeten. Verdedigend gaat het wel wat beter met hem, maar ook op de linkerflank heb je een zwakke plek in je elftal.


 


Wielaert zou de man van de pass moeten zijn, maar hij heeft het waarschijnlijk te druk met het aansturen van zijn falende collega verdedigers om hem heen, een taak die prima door Hesp werd vervuld, zodat hij zelf niet meer aan goed voetbal toekomt.


De opbouw van achteruit ligt dus volledig lam.

Op het middenveld speelt Neeskens met een ruit. In die ruit zijn de tekenen van verval inmiddels ook al duidelijk zichtbaar. Gova zwalkt voor de achterhoede maar wat in het rond en moet steeds verder naar achteren om een bal op te halen, die Ebbinge niet kan spelen en moet inleveren bij Gova. Dat kost tijd en kracht, maar bovendien geeft het de tegenstander ruimschoots de gelegenheid zich te hergroeperen.


Aan de zijkanten zouden Schuurman en Zonneveld moeten staan. Met de nadruk op zouden moeten, want ze staan er nooit. Zonneveld trekt steeds maar weer naar binnen. Hij ambieert een functie centraal in het elftal, waarin hij dan de speler is die zorgt voor de omschakeling. Hij toont echter keer op keer aan, die rol niet aan te kunnen. Zijn goede wedstrijden na zijn blessure zijn op de vingers van één hand te tellen, maar hij voelt zich toch te groot voor NEC. Vanmiddag deed hij in ieder geval goed zijn best om zijn toekomstige broodheer niet teveel problemen te bezorgen.


Hersi is dan de voorste speler in de punt, maar ook hij moet ver naar achter om de bal te gaan ophalen. Vervolgens kan hij hem aan niemand kwijt, want aan de zijkanten staat niemand. Alles in de trechter pompen dus maar, danwel via een solo door het midden bij de goal komen. Beiden zijn kansloze missies.


In de spits gaat er ook al niets goed. Iedere tegenstander weet dat de hoge bal op De Nooijer komt. Die hoeft alleen weggekopt te worden en iemand moet voor de voeten van Hersi lopen. Dat is alles wat nodig is om het spel van NEC te ontregelen.


Neeskens is als trainer niet bij machte om een ander systeem te bedenken. Het huidige systeem is namelijk volledig failliet. Veel erger is nog wel, dat hij de spelers die hij dit kansloze spelletje laat spelen zelf heeft aangetrokken. Daardoor moet hij ze wel in bescherming nemen en kan hij ze niet afvallen, want dan lijdt hij zelf gezichtsverlies. En verlies zal zich de komende weken nog wel vaker aandienen. Een elftal in deze verregaande staat van ontbinding is kanonnenvoer voor willekeurig welke tegenstander. Heerenveen kan zijn geluk nu al niet op tegen NEC te mogen ballen. Ook RBC zal zich verheugen op een potje kat en muis met het stuurloze elftal van NEC.
Stiekem hadden we misschien de illusie dat NEC inmiddels zover zou zijn, dat er niet meer naar beneden gekeken hoefde te worden. Na vandaag is het helaas weer zover, dat we die onderste plekken wel in de gaten moeten gaan houden. De technische staf zal een enorme klus krijgen dit elftal van de onderste regionen in de eredivisie weg te houden. Omdat het allemaal goedkoop moest, werden er ook goedkope krachten aangetrokken. Te hopen valt dat goedkoop geen duurkoop zal blijken te zijn. Neeskens zal snel iets moeten verzinnen, want met Koevermans en Calderwood was het na 9 verliespartijen ook afgelopen. Voorlopig staat hij al op vijf-op-een-rij. De resultaten blijven uit, het voetbal is niet om aan te zien en het niveau zakt weg van kwaad naar erger. Inmiddels verlang ik naarstig naar het moment, dat de samenwerking met Neeskens zal worden beëindigd.


 


Hepudanouook?


Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.