Verslag: Supportersavond 9 December

De onderwerpen die deze avond besproken zijn in samenwerking met het supporterscollectief bepaald. Op deze avond waren aanwezig. Jan vd Ven (politie Nijmegen), Jannie Wierda (waarnemend korpschef), Alex Tielbeke (algemeen directeur), Marc Loosen (adjunct directeur), Rob Bloem (commercieel manager), voorzitter Hans van Delft en trainer Johan Neeskens.1. Huldiging
Wat vindt NEC van het onderzoek en de aanbevelingen?
Tielbeke: We zijn niet blij dat er in het rapport staat te lezen dat spelers en technische staf schuld hadden aan de problemen die aan het eind van het feest plaatsvonden dit schept een foutief beeld van de gang van zaken tijdens de huldiging die volgens ons juist uiterst goed verlopen is op het einde na dan.
In de aanbevelingen kan NEC zich grofweg wel vinden alleen vraagt NEC zich wel af bij welke toekomstige evenementen wel/geen alcohol geschonken gaat worden en hoe de gemeente er op wil toezien dat mensen geen drank meenemen van thuis.

Wat vind de korpschef van het onderzoek, met name van de, overigens door supporters zeer beperkt gevonden, kritiek wat betreft de inzet van honden?
Wierda: Het gaat rapport geeft een helder beeld van hoe de avond is verlopen maar gewoon jammer van die laatste twintig minuten. Ook vinden wij het heel vervelend dat er mensen gebeten zijn door honden maar dat was op dat moment voor ons de enige manier om het Kelfkensbos leeg te krijgen! Aangezien we in ons eigen regio geen paarden hebben en het hemelvaartsdag was konden we niet over paarden beschikken.

Hebben de conclusies uit het rapport nog beleidsmatige gevolgen voor de politie? Wordt bijvoorbeeld de inzet van honden bij evenementen herzien?
Wierda: Dit is moeilijk te zeggen gezien dit per evenement overwogen wordt en dus ook per evenement verschillend is.

Zou de korpschef, als zij het over kon doen, dingen anders doen? Zo ja, wat, zo nee, waarom niet?
Wierda: De inzet van paarden had uiteraard moeten gebeuren in deze situatie maar dat had alleen gekund als NEC het thuis tegen Zwolle al had afgemaakt, het was de ‘pech’ dat het net in de laatste minuut in Waalwijk gebeurde.

De politie is zelf ook bezig met een intern onderzoek. Verschillen de (voorlopige) conclusies met die van het onafhankelijke onderzoek? Zo ja, wat zijn deze verschillen?
Wierda: Het interne onderzoek van de politie is veel anders dus dat is moeilijk te beoordelen er wordt bijvoorbeeld gekeken of de politiemensen ter plaatse toentertijd goed gehandeld hebben en wat daar aan veranderd/verbeterd kan worden. De uitslag van dit onderzoek zal ook openbaar gemaakt worden maar uiteraard niet met alle (persoonlijke) details.

Bij de microfoon reageert een HKN-vertegenwoordiger: Ik ben van mening dat er teveel politie aanwezig was op een NEC-feest waar dus ook alleen NEC’ers aanwezig zijn en er had overleg moeten plaatsvinden tussen de politiemensen en vertegenwoordigers van de HKN dan was dit ook nooit gebeurd!

2. Europees Voetbal
Kan NEC het grote prijsverschil verklaren voor de wedstrijd Wisla Krakow-NEC?
Loosen: Er is samen met Wisla naar de capaciteit en faciliteiten gekeken van beide uitvakken en daar is een gemiddelde van genomen en toen is dit bedrag (35 euro per kaartje) eruit gekomen, ook zijn hierin de kosten voor veiligheid (stewards mee naar Polen) en verzekering van de bussen in mee genomen.

Waarom heeft NEC geen stappen ondernomen richting OAD en heeft deze ervaring NEC anders doen denken over mogelijk vervoer naar Europese wedstrijden in de toekomst?
Tielbeke: Ik wil eerst even melden dat OAD van bijna alle Nederlandse clubs de reizen naar het buitenland regelt, vandaar dat NEC bij OAD terecht kwam. OAD heeft ook veel dingen goed gedaan maar de kwaliteit van de bussen (toilet, drank en slaapplaats) was gewoon dramatisch en OAD is hierover ook aangesproken. De supporters worden ook nog tegemoet gekomen door OAD en NEC zodra het voorstel van OAD bij ons binnen is.

Tielbeke gaf ook toe dat NEC het eigenlijk niet zelf had moeten doen maar meer hadden moeten kijken om alles samen met de supportersverenigingen te organiseren en Alex betreurde het ook dat de reis niet goed was verlopen want daar gingen ze gewoon vanuit gezien de ervaring van OAD.

Na het betoog van Alex Tielbeke komen er behoorlijk wat frustraties van supporters tot uiting, de bussen zouden te weinig gestopt hebben, klachten werden niet serieus genomen, te laat vertrokken, veel te late aankomst in Krakow en op de terugweg was er net drie kwartier de tijd om snel iets te eten. Ook werd duidelijk dat een merendeel van de supporters nooit meer met OAD zouden reizen als NEC nog eens Europees voetbal zou halen.

Na een vraag van een supporter werd duidelijk dat NEC nog niet heeft nagedacht over het verdelen van een eventuele vergoeding van OAD maar zeker is wel dat de gedupeerde supporters een tegemoetkoming zullen krijgen, de namen van deze supporters zijn bij NEC ook bekend!

Kan NEC verklaren waarom de UEFA-artikelen zo laat geleverd werden?
Bloem: Een aantal artikelen waren al op de open dag te koop maar bij de meeste artikelen wilden wij wachten totdat de tegenstander bekend was. Het shirtprobleem had mede te maken dat het shirt eerst goedgekeurd moest worden door de UEFA en dat gebeurde vier weken voor het eerste treffen met Wisla Krakow. Toen hadden we met FILA afgesproken dat ze 400 shirts zouden leveren voor die eerste wedstrijd maar toen werden er uiteindelijk maar 100 geleverd door FILA en die konden opgehaald worden door de supporters die naar Polen gingen. Daarna volgde een probleem in de tweede zending, een zwarte veeg door de bedrukking en die shirts moesten dus ook weer terug. Op dit moment worden de laatste shirts geleverd die toendertijd besteld zijn.

De vorige supportersavond zijn er verbeteringen beloofd op het gebied van de merchandising. Welke verbeteringen heeft NEC voor de supporters in petto en op welke termijn?
Bloem: Er is nu al een aantal keren overleg met een aantal leden van het supporterscollectief geweest na de vorige supportersavond en het blijkt wel heel moeilijk om het iedereen naar de zin te maken. Aangezien artikelen vaak pas (prijskwaliteit) interessant worden als NEC er 1000-2000 af kan zetten aan supporters daardoor zit je met een aantal beperkingen. Er zijn inmiddels wel een aantal verbeteringen aan gebracht en op korte termijn komt er een forse uitbreiding van het assortiment.

Vanaf medio Januari/Februari zullen er via de officiële site sieraden van NEC te bestellen zijn en ook komt er binnenkort een ontwerpwedstrijd voor een nieuw fanshirt dat dan door de supporters gekozen gaat worden en wat dan ergens in april in de schappen moet liggen! Ook is NEC bezig om de betaalmogelijkheden voor de internetshop uit te breiden en zijn we nog steeds druk op zoek naar meerdere verkooppunten in de stad. Ook zal de Setpoint NEC-casual lijn aangepast/uitgebreid worden aan de hand van de verkoopcijfers en dan zal er ook spoedig dameskleding te koop zijn.

Waarom voert de politie sinds NEC-Wisla dit strenge beleid ten opzichte van alle NEC-supporters, bijvoorbeeld door het controleren van identiteitsbewijzen en wat denkt de korpschef met dit beleid te bereiken?
vd Ven: We zijn erg geschrokken van het geweld tijdens/na NEC-Wisla Krakow wat tegen de ‘vaste’ politiemensen gebruikt is en daar is een onderzoek voor gestart om de daders te pakken te krijgen maar het is absoluut niet de bedoeling om dit op een agressieve manier te doen. We willen goed contact met de supporters houden maar anderzijds zijn supporters die kwaadwillend zijn het haasje! (ondertussen raakt Jan twee keer de draad kwijt en weet hij zelf niet meer waar hij het over heeft en wat de vragen nou waren…)Hoelang denkt de politie hiermee door te gaan?
vd Ven: De controle op ID’s zal blijven doorgaan maar tegen NAC hebben we gewoon een verkeerde inschatting gemaakt en hiervoor ook onze excuses maar tegen PSV en FC Groningen is dit veel beter verlopen en kwam iedereen ook op tijd in het stadion, ik wil de supporters dan ook verzoeken op tijd aanwezig te zijn bij wedstrijden! Ook zal je als supporter een process verbaal aan je broek krijgen zodra je geen ID bij je het als we er om vragen.

Daarna komt er nog een vraag of het klopt dat stewards van NEC onder druk worden gezet om namen van supporters te noemen die betrokken zijn geweest bij de rellen tijdens/na NEC-Wisla Krakow. En Jan reageert: Net zoals bij elk ander misdrijf worden er getuigen opgeroepen en dus ook bij deze rellen worden de stewards dus als getuige ondervraagd maar er wordt zover ik weet niemand onder druk gezet.

3. Financiële huishouding
Hoe groot was de noodzaak voor deze verkoop en waarom ging alles zo snel?
Van Delft: Voor de buitenwereld leek het een snelle deal maar bij NEC waren we hier al sinds eind 2001 mee bezig toen de transfermarkt in elkaar stortte. De selectie was opgebouwd en daaraan was een bepaald transferbedrag verbonden en dat viel compleet in duigen toen de transfermarkt instortte. Op dat moment zagen we in dat er iets moest gebeuren anders waren we nu in dezelfde situatie beland zoals in Arnhem, Utrecht en Breda.

We hadden eigenlijk drie keuzes om de financiële problemen op te lossen.
1. Private investeerders
2. Het stadion verkopen aan derden (vastgoed bedrijven) en dan het stadion huren (met rente).
3. Verkoop aan de gemeente

Door de verkoop van het stadion maakte we ongeveer 3-4 miljoen euro boekwinst en daarmee hebben we de schulden afbetaald, NEC heeft dus geen bankschulden meer! Vanaf juni 2002 hebben we besloten om het stadion te verkopen en daarna hebben we zeven maanden lang onderhandeld en een dag voor de persconferentie lekte het bij de gemeente uit en dat is op zich erg netjes dat het zo lang geheim is gebleven!

Heeft NEC (nog steeds) tekorten op de lopende begroting?
Van Delft: Nee, het tekort is afgedekt door private investeerders en we zijn financieel dus gezond. Het huidige tekort was 6-7% van de begroting maar dit is door keihard werken inmiddels teruggebracht tot 4-5% van de begroting. Volgend jaar (dit is ook beloofd aan de gemeente) zullen we gaan werken met een sluitende begroting.

Is NEC alweer financieel gezond? Zo nee, wanneer denkt de club, dat wel weer te zijn?
Van Delft: Ja, dus!

Heeft NEC nog schulden of zijn die door de verkoop van het stadion volledig verdwenen?
Van Delft: De schulden zijn volledig afgelost er lopen alleen nog een aantal leningen bij een brouwerij en private investeerders van NEC maar geen zorgen!

Supporters verwachten altijd aankopen die het huidige team nog beter maken. Is deze wens wel haalbaar, kijkend naar de financiële stand van zaken bij de club?
Van Delft: We blijven altijd onze ogen open houden voor versterkingen, Bjorn vd Doelen was de eerste maar zeker niet de laatste versterking. In de tweede seizoenshelft willen we ons wederom versterken en als het rond komt met de speler die we op het oog hebben dan is iedereen tevreden!

4. Van alles wat
Supporters die op de bovenste rijen zitten, merken niets van de verwarming in het stadion. Is het probleem bij NEC bekend en zo ja, gaat NEC hier iets aan doen?
Tielbeke: Dit is een groot probleem voor een groot deel van het stadion, we dachten bij de bouw dat de huidige verwarming genoeg warmte zou afstoten maar dit is dus niet het geval. De oplossing zou zijn om een tweede ring van verwarmingen te plaatsen maar ik zal eerlijk zijn die investering is te duur en komt er dus voorlopig ook niet! Dit is een enorm grote investering die op het moment gewoon niet haalbaar is, het is hopen op een rustige winter.

Kan NEC vaker statements over bepaalde zaken geven op de intersite?
Bloem: Iedereen moet begrijpen dat wij alleen maar statements kunnen plaatsen die voor de volle 100% waarheid zijn maar we hebben geen geheimen dus alles wat naar buiten kan/mag komen, komt ook naar buiten! Hiervoor maken we zoveel mogelijk gebruik van het internet.

NEC zou kijken naar mogelijkheden om de prijzen voor uitwedstrijden te verlagen, bijvoorbeeld door mee te helpen zoeken naar sponsors voor uitwedstrijden. Heeft NEC op dit gebied al vorderingen gemaakt?
Tielbeke: We hebben sinds het begin van dit seizoen Novio als sponsor gestrikt (6.000 euro per jaar) en daarbij nog twee bedrijven die samen 4.000 euro ophoesten om de kosten voor uitwedstrijden te verlagen, maar als er sponsors zijn of iemand suggesties heeft zijn die altijd welkom!

Daarna kreeg Tielbeke een vraag van een supporter of NEC op de hoogte was van de plannen van de SOVS (een vaste prijs club) en Tielbeke antwoorde dat ze bij NEC hier zeker van op de hoogte zijn en dat NEC zich hier zeker bij zal aansluiten als het zover komt om vaste prijzen te krijgen!

Daarna volgde ook nog een tweede vraag, over de beelden die Yeahronimo uitzendt of daar geen jaarabonnement op genomen kan worden, Tielbeke antwoordde dat Yeahronimo altijd eerst met Canal+ moet overleggen (aangezien die de rechten hebben) over een uitzending en dat Canal+ het niet toelaat dat Yeahronimo jaarabonnementen gaat afsluiten.

Bestaat de stadionklok nog en zo ja heeft NEC al plannen om de klok weer terug in het stadion te hangen?
Loosen: De klok ligt opgeslagen bij een leverancier waar die ook gerestaureerd wordt en de klok komt zeker terug in de Goffert! Mogelijkheden zijn boven de Hazenkamppoort of boven op de toren maar wat zeker is is dat de klok nog dit seizoen zal terugkeren!

Is het mogelijk dat NEC een wat soepeler beleid gaat hanteren op dit gebied, aangezien dit de sfeer ten goede komt?
Loosen: Op zich staat NEC open voor alle ideetjes en suggesties wat betreft sfeerverhogende acties in het stadion en zijn er reeds een aantal regelingen met supporters die wel grotere vlaggen mee naar binnen mogen nemen. Iedereen kan zich hiervoor bij NEC melden en er zal serieus naar gekeken worden.

Hoe denkt NEC over het herinvoeren van een staanplaatsenvak in de Goffert?
Loosen: Wij hebben een eerste instantie de pilot van de KNVB hiervoor afgewezen aangezien het zicht van supporters in andere vakken minder zal zijn als het vak ernaast gaat staan. Ook veiligheid is een reden en dus willen we op korte termijn nog geen stap terug doen door naar staanplaatsen terug te gaan.

5. Technisch beleid
Daarna ging Neeskens wat vertellen over de matige prestaties maar dat hij wel verwacht dat er betere tijden komen en dat hij niet snel in paniek raakt en de rest van zijn standaard verhaaltje uiteraard. Hij gaf ook nog even de garantie dat ze na zondag beter gaan voetballen en dat het na de winterstop met een beetje geluk nog helemaal goed komt. Daarna werden er wat vragen aan Neeskens gesteld maar daar gaan we hier niet over uitwijden aangezien dit meer een ?toetje? van de supportersavond is en geen primair onderdeel van de avond.

6. Rondvraag
In de rondvraag kwam alleen Jeffrey (lid van het supporterscollectief) nog met een vraag voor Jan van de Ven, het bleek namelijk dat er in Polen een lijst van stadionverboden was ?uitgedeeld? aan de Poolse politie. Van de Ven kwam met een warrig (en ongeloofwaardig) verhaal dat hij de lijst bij het CIV had opgehaald (voor zichzelf) en toen had doorgestuurd naar een collega en die had het ?per ongeluk? doorgestuurd naar Polen. Jaaajaaa het was waarschijnlijk wat aan de late kant voor Jan nadat hij de laatste tijd veel te vroeg was opgestaan om ?s ochtends in alle vroegte supporters van het bed te hebben gelicht!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan