Spits Fabian de Freitas is terug van weggeweest

Fabian de Freitas begon afgelopen seizoen aan een studie psychologie. Na de zomer wilde hij switchen naar bouwkunde. Het komt er niet van. Na een jaar zonder club gaat de aanvaller Europa in. Met NEC.


Fabian de Freitas ziet er goed uit. Sterk. Fit. “Hij is lichter dan toen hij bij FC Den Bosch speelde”, zegt Leen Looyen later. De technisch directeur van NEC heeft iedereen verrast met het aantrekken van de aanvaller. Fabian de Freitas, over drie dagen wordt hij 31 jaar, is ineens geen vergeten voetballer meer.

Eind vorig seizoen moest De Freitas weg bij FC Den Bosch. Te duur. Hij vond geen nieuwe club, dus begon hij aan zijn tweede leven. “Ik ging psychologie studeren, maar daar ben ik mee gestopt. Na de zomer wilde ik overstappen naar bouwkunde, maar veel van wat ik geleerd heb op het VWO was vervaagd. Dus was ik de afgelopen maanden bijvoorbeeld mijn kennis van natuurkunde aan het opfrissen.”

Tot ineens de telefoon ging. NEC had belangstelling. “Daar reken je niet meer op”, zegt De Freitas. “Ik weet wat ik kan, maar ben ook realistisch. Zoiets had je kunnen verwachten toen ik vertrok bij Den Bosch. Maar nu… Er hadden wel meer clubs belangstelling getoond. In binnen- en buitenland, maar dat was toch van een ander niveau. NEC is een prachtige club.”

“Wij hebben De Freitas al drie jaar op het oog”, zegt Looyen. “Het is een sterke jongen, met snelheid en diepte. Hij heeft een mooie voetballeeftijd en heeft bij goede clubs gespeeld. De hele technische staf wilde hem graag hebben, maar we hadden geen geld. Mensen die anoniem willen blijven, hebben ons geholpen. We hebben veel moeite voor hem gedaan.”

Niet dat De Freitas een dure jongen is. “Helemaal niet, maar ik ben ook niet gratis. Het was kantje boord of het door zou gaan. Daaraan zie je hoe het nu gaat in de voetballerij. Er is weinig geld.”

Terwijl de Nijmeegse supporters praten over Arnold Bruggink, komt NEC met een spits die eigenlijk was gestopt. “Ik word er moe van”, zegt Looyen als de naam Bruggink valt. “We kunnen hem helemaal niet halen. Bovendien wil die jongen helemaal niet bij ons spelen.”

Dus moeten de toeschouwers het doen met iemand die voetbalde in Engeland (Bolton Wanderers en West Bromwich Albion), Spanje (Osasuna), Portugal (Boavista) en Nederland (FC Volendam, Cambuur Leeuwarden en FC Den Bosch).

“Ik ben geen spits die constant in de zestien hangt”, zegt de speler zelf. “Ik pik mijn doelpuntjes mee, maar creĆ«er ook veel. Nee, over het algemeen schiet ik er geen twintig in per seizoen.”

Gisteren trainde De Freitas alleen met assistent-trainer Ron de Groot. “Ik was nog een beetje roestig, omdat je toch een tijdje niet gespeeld heb. Maar het ging al snel beter, ik ben fit. Ik heb veel voor mezelf gewerkt en in de zaal gevoetbald. Af en toe trainde ik mee bij Real Sranang, een derdeklasser in Amsterdam. Mijn vader is daar trainer.”

De Freitas moet het komend seizoen bij NEC de concurrentie aangaan met de spitsen Frank Demouge en Dennis de Nooijer, gisteravond in het oefenduel tegen De Treffers goed voor alledrie de Nijmeegse treffers. En toch ook met Zico Tumba.

De Congolees was de afgelopen week op proef bij het Zwitserse FC Wil. Maar de verhoudingen binnen de club waren zo vaag, dat Tumba besloten heeft het Zwitserse avontuur aan zich voorbij te laten gaan.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.