SP schrijft brief aan burgemeester Ter Horst

Het verbod van de wedstrijd NEC-Wisla Krakow op donderdag 16 oktober in verband met koopavond heeft tot nogal wat onbegrip geleid. Hans van Hooft jr., fractievoorzitter van de SP Nijmegen heeft een brief aan de burgemeester gestuurd. Ook het bestuur van de Supportersvereniging ontving hier een afschrift van:

Nijmegen, 6 september 2003

Geachte burgemeester, beste Guusje,

Uit de Gelderlander van vanochtend heb ik begrepen dat u de UEFA-cuf wedstrijd NEC – Wisla Kraków op donderdag 16 oktober om 18.00 uur heeft verboden. Dit omdat u van mening bent dat de wedstrijd niet te combineren is met de donderdagse koopavond in Nijmegen. Voor zover ik heb begrepen vreest u dat Poolse supporters zich mengen onder het winkelend publiek waardoor mogelijke ongeregeldheden niet in de hand te houden zijn. Door dit verbod wordt NEC gedwongen om op woensdag 15 oktober spelen waardoor de wedstrijd tegen Wisla Kraków niet rechtstreeks op TV uitgezonden wordt. Behalve dat dit voor NEC grote financiele (en dus ook sportieve) consequenties heeft, is dit voor alle mensen die NEC een warm hart toedragen een enorme domper. Immers, de belangstelling voor deze wedstrijd is in Nijmegen en omgeving vele malen groter dan de 12.500 plaatsen die er in het Goffertstadion te vergeven zijn.

Nu begrijp ik best dat er tijdens een koopavond wat extra zaken met betrekking tot openbare orde en veiligheid geregeld moeten worden. Maar het kan er bij mij niet in dat Nijmegen niet in staat is om 500 Poolse supporters op een fatsoenlijke wijze te ontvangen zonder dat dit tot ongeregeldheden leidt. Immers, hoe is het dan mogelijk dat wij tijdens de vierdaagsefeesten probleemloos een miljoen bezoekers kunnen ontvangen? Bovendien lijkt de combinatie met de koopavond een gezocht argument. In het recente verleden heeft NEC zelfs op een koopzondag tegen Vitesse gespeeld. Dan praat je dus over een serieuze risicowedstrijd op een moment dat het in het centrum echt druk is. Vergeleken met de koopzondag maakt de stad op een normale donderdagse koopavond een uitgestorven indruk. En bovendien wordt de wedstrijd gespeeld tijdens de koopavond en vormt op dat moment dus geen enkel risico. Verder lijkt het me een kleine moeite om te voorkomen dat de Poolse supporters na afloop van de wedstrijd nog het staartje van de koopavond meenemen door ze wat langer in het stadion te houden.

Mijn conclusie is dat u met dit besluit:
1. niet goed nagedacht heeft over de financiele en sportieve consequenties voor NEC
2. onvoldoende oog heeft gehad voor het belang dat een groot deel van de Nijmeegse bevolking hecht aan live-uitzending op TV
3. niet serieus gekeken heeft hoe mogelijke problemen met de koopavond te voorkomen zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat het overgrote deel van het college van B en W, de gemeenteraad en de Nijmeegse bevolking van mening is dat u met dit wedstrijdverbod te ver doorgeschoten bent. Nu weet ik ook dat zowel de gemeenteraad als het college van B en W geen enkele formele zeggenschap heeft over uw besluiten met betrekking tot openbare orde en veiligheid. Toch wil ik u dringend verzoeken als burgemeester van alle Nijmegenaren om op uw eerdere besluit terug te komen zodat de wedstrijd NEC – Wisla Kraków gewoon op donderdagavond door kan gaan.

Met vriendelijke groet,


Hans van Hooft jr
fractievoorzitter SP


Bron: Supportersvereniging NEC

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.