Solide defensie basis NEC-succes

Het deinende vak eiste een encore, en dus ontkwamen de spelers er niet aan nog eenmaal de felicitaties van de aanhang in ontvangst te nemen. NEC zette zaterdag opnieuw een belangrijke stap op weg naar Europees voetbal; Nijmegen is klaar voor een volksfeest.


Rob Wielaert genoot met volle teugen van de ovatie die de uitzinnige NEC-aanhang op de al even uitgelaten voetballers liet neerdalen. De Nijmeegse supporters hebben de 24-jarige Brabander in hun hart gesloten, getuige ook het spandoek ‘Rob Wielaert is goud waard’ dat zij zaterdag mee naar Roosendaal hadden genomen.

Van die tekst was niets gelogen, zo bleek zaterdagavond maar weer eens. De oud-PSV’er leidde de Nijmeegse defensie als een grootvorst, bovendien sierde Wielaert zijn glansrol op met een juweel van een doelpunt, zijn derde van het seizoen.

De treffer, in de 67ste minuut, was trademark-Wielaert. Hij kogelde een vrije trap van bijna dertig meter genadeloos achter doelman De Ron, die onmiddellijk spijt had dat hij geen muurtje had gemetseld. Eerder dit seizoen scoorde Wielaert op vrijwel identieke wijze. In de thuiswedstrijd tegen Heerenveen passeerde hij doelman Vonk met een streep in de bovenhoek.

“Die goal kwam precies op tijd”, grinnikte Wielaert. “Voor het elftal omdat RBC begon te drukken. Maar ook voor mij persoonlijk. Het was alweer een tijdje geleden dat ik uit een vrije trap had gescoord. Sommige jongens begonnen al te zeuren dat zij het eens wilden proberen. Die geluiden zullen nu wel even verstommen.”

Rob Wielaert is in Nijmegen in korte tijd uitgegroeid tot een van de dragende krachten in het elftal. Sinds hij oktober 2001 in De Goffert is komen voetballen, is NEC defensief een stuk minder kwetsbaar dan voorheen. Vooral door de manier waarop hij voortdurend voor rugdekking zorgt, is goud waard – om de terminlogie van de fans aan te halen.

De kracht van de defensie – uiteraard inclusief doelman Dennis Gentenaar die een topseizoen beleeft – vormt de basis voor de huidige successen. De cijfers spreken wat dat betreft boekdelen. Voor de vijftiende maal dit seizoen hield NEC achterin de nul.

Ook het doelsaldo van de Neeskens-equipe (40-40) is veelzeggend. Het aantal doelpunten voor wijkt niet noemenswaardig af van de totalen in de afgelopen jaren. In het seizoen ’94-’95, het eerste na de terugkeer in de eredivisie, scoorde NEC zelfs 48 maal. Met kleinste aantal gescoorde doelpunten dateert van het jaar erop, toen de Nijmeegse ‘doelpuntenmachine’ op 33 bleef steken. Het aantal tegendoelpunten laat wel een opvallende trendbreuk zien. Sinds de terugkeer op het hoogste niveau incasseerde NEC altijd meer dan 50 doelpunten, in de jaargang ’95-’96 moest doelman Brookhuis zelfs 73 keer vissen.

Hoewel de vreugde over de duidelijke zege zaterdagavond overheerste, sloeg Wielaert na afloop een kritische toon aan. “We hebben nagelaten RBC kapot te spelen. Dat had best gekund, want zij gaven erg veel ruimte weg en zeker na de 2-0 was RBC rijp voor de sloop. Het blijft merkwaardig. Tegen FC Utrecht en Ajax spelen wij echt goed maar staan we na afloop met lege handen. Vandaag was het veel minder, maar pakken we wel drie punten.”

“We hebben nu weer een flinke stap gezet, ook al omdat onze concurrenten Utrecht en Roda JC weer punten hebben laten liggen. Het is niet te geloven hoe de uitslagen telkens in ons voordeel uitvallen. En dat al zes, zeven weken lang. We hebben nu hele goede papieren, eigenlijk mag het niet meer misgaan. Als we Europees voetbal veilig stellen, ga je met een heerlijk gevoel op vakantie. Om maar niet te spreken van het feest dat in Nijmegen zal losbarsten.”

Als NEC komend seizoen inderdaad internationaal gaat voetballen, dan zullen de Nijmegenaren het zonder de routine van Danny Hesp moeten zien te stellen. “Doodzonde”, vindt Wielaert het nakende verlies van zijn partner in het hart van de defensie. “We spelen nu een heel seizoen samen achterin en je merkt dat we steeds beter ingespeeld op elkaar raken. Bovendien vullen we elkaar als links- en rechtspoot uitstekend aan. NEC zal hoe dan ook een gelijkwaardige opvolger aan moeten trekken. En dat zal niet meevallen.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.