NEC heeft Europa voor het grijpen

Dromen zijn bedrog. Maar NEC is hard op weg om het tegendeel te bewijzen. Na de onverwacht eenvoudige 2 – 0 zege zaterdagavond bij RBC ligt Europees voetbal voor het grijpen.


Fan zijn van NEC betekende jarenlang pijn lijden. Een hele Nijmeegse supportersgeneratie groeide op met het idee dat de Nijmegen Eendracht Combinatie nu eenmaal geboren is voor de strijd tegen degradatie. Over NEC viel altijd wat te ‘nuilen’. Hoe anders is het dit seizoen. Nooit eerder was het leven van een NEC-fan rooskleuriger dan nu. En zelden was er één wedstrijd die de veranderde Nijmeegse gevoelens beter illustreerde dan zaterdagavond bij RBC.

Het massaal meegereisde NEC-legioen vierde na de 2-0 zege in Roosendaal feest zoals dat niet vaak in een vijandelijk stadion werd gevierd. Het besef dat NEC twee duels voor het sluiten van de markt op eigen kracht Europees voetbal kan veiligstellen, maakte de fans – maar ook de spelers – gek van vreugde. Zelfs toen ruim na afloop Johan Neeskens in de persruimte zijn analyse gaf, werd hij overstemd door Nijmeegse supporters die met luid toeterende auto’s Roosendaal verlieten. Hun vlaggen en sjaals al wapperend uit de ramen.

Die Italiaans aandoende taferelen zijn te begrijpen. Jarenlang boekten NEC-supporters geen vakantie in de maand juni vanwege eventuele nacompetitieverplichtingen. Nu moeten diezelfde fans in hun agenda’s half september vrijhouden omdat dan de eerste ronde voor de UEFA-beker gepland staat. NEC’er Resit Schuurman vatte het zaterdag nog ’t beste samen. “Als we nú geen Europees voetbal halen, bereikt NEC het waarschijnlijk nooit meer.”

Voor de zoveelste keer dit seizoen mankeerde er zaterdag – vooral na rust – nogal wat aan het vertoonde spel van NEC, maar de 2-0 zege was dikverdiend en kwam opvallend eenvoudig tot stand. NEC is er een meester in geworden om ook zijn mindere wedstrijden winnend af te sluiten. “Het ging veel gemakkelijker dan verwacht”, vond ook Neeskens. “RBC heeft hier nog zelden verloren, maar we zijn nauwelijks echt in de problemen gekomen.”

Vlak voor rust was het Mike Zonneveld die na een akelig fraaie assist van Dejan Govedarica met het buitenkantje links afrondde. En na 67 minuten besloot RBC-doelman Wim de Ron om geen muur op te stellen toen Rob Wielaert vanaf 25 meter mocht aanleggen. Zijn vrije trap bewees het ongelijk van De Ron en bracht NEC met 47 punten uit 32 duels in een zetel richting UEFA Cup. De NEC-supporters wisten het in elk geval zeker: ‘We gaan Europa in’. Een andere veelgehoorde meezinger was het lied: ‘Neeskens moet blijven’.

Het was na afloop van RBC – NEC inderdaad de honderdduizend euro-vraag: blijft Neeskens bij NEC? Eerder had De Nees, die nog een doorlopend contract heeft, zijn spelers te verstaan gegeven dat hij rond het duel met RBC uitsluitsel zou geven over zijn toekomst. Die duidelijkheid schuift hij nu, om met zijn eigen woorden te spreken, ‘vooruit’. Ook zaterdag bleef het schimmenspel rond Neeskens overeind. Gaat-ie weg of gaat-ie niet weg? Voorlopig laat hij ook de spelersgroep nog even in het ongewisse.

Misschien is het een intelligente manier van Neeskens om zijn manschappen tot de laatste wedstrijddag scherp te houden, al lijkt het waarschijnlijker dat de trainer na drie jaar heeft geconstateerd dat – zeker met Europees voetbal op zak – het maximale uit de spelersgroep is gehaald en dat hij toe is aan groter werk. “Ik wil nu over alles praten behalve mijn toekomst”, aldus De Nees die in de immer draaiende geruchtenmachine ook weer in verband wordt gebracht met Schalke 04.

Mogelijk hangt Neeskens’ besluit om al dan niet aan te blijven ook af van de samenstelling van de NEC-selectie voor komend seizoen. Zal NEC bijvoorbeeld in staat zijn Hersi te behouden? Op de achtergrond lijkt een oplossing over de Ajax-huurling steeds dichter bij te komen, maar zekerheid is er nog altijd niet. Een andere vraag is: wie wordt de opvolger voor Hesp? NEC is serieus bezig de vacature-Hesp in te vullen, al is niet bij alle kandidaten werkelijk het besef doorgedrongen dat profvoetballers drastisch salaris zullen moeten inleveren.

Neeskens ergerde zich de voorbije drie seizoenen bij NEC op z’n tijd groen en geel aan de instelling van enkele spelers. Op dat vlak viel er voor de oude meester zaterdag absoluut niets te klagen. NEC ging voluit voor de winst. Last van zenuwen of verkramptheid had de formatie geen moment. NEC was vanaf de eerste minuut de bovenliggende partij. Vooral spits Dennis de Nooijer was voor het eerst sinds zijn blessureleed weer ouderwets op dreef en balvast. Toch gingen de meeste credits uit naar Dejan Govedarica. De man die het mooist van alle voetballers boos kan worden, ontpopte zich tot de grote regisseur. Toen ‘Gova’ vorig seizoen voor twee jaar tekende bij NEC dacht de voormalig international, die WK’s en EK’s meemaakte, dat internationale toernooien voor hem tot het verleden zouden behoren. Maar ook hij zal in zijn agenda half september voorlopig vrij moeten houden.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan