Schuurman blinkt uit in alle stilte

Nijmegen verkeert al weken in hogere, of beter, Europese sferen. Vandaag ontmoet NEC in de competitie Volendam, maar daarna mag ook de selectie dan eindelijk in de ban raken van de UEFA Cup. Resit Schuurman: “Het wordt in elk geval een leerzaam avontuur.”


Even kon hij een grijns niet onderdrukken toen hij maandagochtend met zijn auto de parkeerplaats bij De Goffert opdraaide. Voor de kassa’s lagen tientallen NEC-fans, sommigen hadden er zelfs de nacht doorgebracht om een kaartje te bemachtigen voor het UEFA Cup-duel Wisla Kraków – NEC.

“Ik wist niet wat ik zag. Dat is toch geweldig? Op zo’n moment realiseer je je als speler pas werkelijk wat wij teweeg hebben gebracht in Nijmegen”, zegt Resit Schuurman, de middenvelder die vorig seizoen een belangrijk aandeel had in NEC’s succesvolle jacht op een Europees ticket. Hij deed dat op z’n Schuurmans. Vrijvertaald: in alle stilte.

In de zomer van 2001 streek de nu 24-jarige Deventernaar neer bij NEC. En dat bleek niet alleen voor het vrouwelijke deel van de Nijmeegse aanhang een goede zaak. Bijna geruisloos groeide Schuurman in die periode uit tot een sleutelspeler. Sterker nog: Johan Neeskens zou wensen dat hij meer voetballers van het type Schuurman in zijn selectie had. De middenvelder is een modelprof. Altijd betrouwbaar spelend in dienst van de ploeg, nimmer zeurend, nooit verzakend en ook nog eens gezegend met de uitstervende gewoonte van zelfkritiek. “Ik hoor eigenlijk al mijn hele loopbaan hetzelfde. Bij Go Ahead. Bij Jong Oranje. Nu ook bij NEC. Ik scoor tijdens een wedstrijd zelden een onvoldoende, zeggen de mensen. Altijd een zesje. Leuk om te horen. Al lijkt het me ook wel eens lekker om wekelijks een zeventje of acht te scoren.” Het is een opmerking die de bescheidenheid van Schuurman typeert. Want dit seizoen is NEC’s rechtshalf vooralsnog wel degelijk goed voor een zeven of hoger. Schuurman is inmiddels ook al stevig opgeklommen in de Gofferthiërarchie, zo maakte onlangs de uitwedstrijd tegen Utrecht helder. Toen Wielaert na 85 minuten het veld werd uitgestuurd, verhuisde NEC’s aanvoerdersband naar de arm van Resit Schuurman. “Een mooi moment, al was dat meer toeval. Eigenlijk is Gentenaar tweede aanvoerder. Maar in al die hectiek stond ik dichter bij Rob. Dennis riep dat ik de band maar om moest houden.”
Resit Schuurman
Toeval of niet, het incident in Galgenwaard, staat allerminst op zichzelf. NEC is een elftal dat overloopt van voormalig Jong Oranje-talent, maar van hen is Schuurman – zoon van een Nederlandse moeder en Turkse vader – degene die al tijden de belangrijkste groei doormaakt.

“Maar ook als mensen mij na afloop complimenteren met een goede wedstrijd, blijven in mijn hoofd toch vooral die paar fouten hangen: die verkeerde pass, dat ene verkeerde besluit”, aldus Schuurman die, net als menig ploeggenoot, deze zomer het gevoel had dat NEC een moeilijk jaar tegemoet zou gaan. “Dat is nog steeds mogelijk, al kunnen we het onszelf voorlopig makkelijk maken door ook van Volendam te winnen. Voetballend kan het bij ons allemaal nog veel beter. Je zag het zondag tegen Twente opnieuw. Na die 2-1 voorsprong hadden we toch weer moeite de wedstrijd ‘gewoon’ uit te voetballen. We winnen best vaak, maar het gebeurt zelden dat we in alle rust een voorsprong kunnen uitbouwen. Ik ben na afloop dan ook vaak kapot.”

Maar verder heeft Resit Schuurman momenteel weinig reden tot klagen. Zelfs zijn eerste NEC-jaar waarin hij door Johan Neeskens werd verbannen naar de rechtsbackplaats heeft zo zijn voordelen gehad. “Dat is voor mijn ontwikkeling goed geweest. Al voel ik me lekkerder sinds ik op het middenveld speel. Op die plek bekruipt mij veel vaker het gevoel: ‘er kan vanmiddag weinig mis gaan’.”

Nijmegen praat al weken nergens anders over dan de clash met Wisla Kraków, de Poolse landskampioen. Over Wisla is in de spelersgroep, zo bezweert Schuurman, nog nauwelijks gesproken. “Het klinkt misschien als een cliché, maar de competitie is voor NEC natuurlijk belangrijker. Europees voetbal is voor de meesten van ons een compleet nieuwe ervaring. Maar wel een héle mooie en leerzame. Kijk, de Europa Cup zullen we niet winnen met NEC, maar hopelijk zijn we volgende week in staat om in Polen heel stilletjes een goed resultaat neer te zetten.”

Met andere woorden: op z’n Schuurmans.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.