Rood-Groen-Zwart Europa!!!


RKC-NEC (0-0) 0-1
94. Simr 0-1
 Temmink
 6.000 (1.000 NEC-supporters)
 Boulahrouz, Putter, vd Leegte (RKC) & Simr (NEC)

RBC : Van Dijk, Boulahrouz, Teixeira (78. Petrov), Van den Berg, Greene (59. Oost), Van der Leegte (53. Fuchs), Van Diemen, De Graef, Y.Cornelisse, Hoogendorp, Putter
NEC : Gentenaar, Wisgerhof, Leiwakabessy, Hesp, Schuurman, Wielaert, Hersi, Zonneveld, Govedarica, Ax (70. Simr), De Nooijer (85. Tumba)

WAALWIJK HUILT, NIJMEGEN JUICHT

RKC Waalwijk is er – andermaal – niet in geslaagd zich te plaatsen voor Europees voetbal. Het cruciale treffen tegen NEC ging met 0-1 verloren. Pas in de laatste minuut verzekerden de bezoekers zich van de drie punten door een treffer van Jarda Simr. De Nijmegenaren grepen daardoor wel een van de UEFA Cup-tickets, omdat ze door de zege op de vijfde plaats in de competitie eindigden.

RKC lag lange tijd op koers voor een UEFA Cup-plaats. De ploeg van Martin Jol verspeelde echter – net als in voorgaande jaren – in de laatste wedstrijden van het seizoen veel punten, maar had desalniettemin nog steeds de mogelijkheid om het felbegeerde Europese ticket binnen te slepen. Thuis moest van naaste concurrent NEC gewonnen worden.

Vol passie en inzet trokken de Waalwijkers ten strijde. Ze wisten wat hen te doen stond. Het leverde handenvol gevaarlijke momenten op voor het doel van NEC. De Nijmeegse verdediging wist – mede dankzij keeper van het jaar Dennis Gentenaar – stand te houden. De formatie van Johan Neeskens speelde op de counter en kreeg ook kansen op een treffer.

Het meeste aanspraak op de winst maakte echter de thuisploeg, maar wat de spelers van RKC ook probeerden, het net werd niet gevonden. Trainer Martin Jol spoorde zijn spelers halverwege de tweede helft nog aan vol op de winst te spelen en bracht hiertoe ook enkele verse aanvallende krachten in. Het mocht niet baten. In de laatste minuut van het duel maakte invaller Jarda Simr aan alle Waalwijkse illussies een einde door een counter doeltreffend af te ronden. Na het laatste fluitsignaal juichte alles wat NEC een warm hart toedroeg en zich in Waalwijk bevond, terwijl de RKC-spelers gedesillusioneerd achterbleven op het veld.

Precies twintig jaar geleden mocht NEC voor het laatst Europa in. Neeskens was dan ook zeer te spreken over de prestatie van zijn ploeg. “Ik ben bijzonder blij na deze wedstrijd, omdat we Europees voetbal hebben gehaald.” Pas de laatste weken mocht er in Nijmegen gepraat worden over europees voetbal. De voorzitter Han van Delft had voorafgaande aan het seizoen het ‘E’-woord nog wel laten vallen, maar dat dit een doelstelling was, werd aan alle kanten ontkent. Dat het uiteindelijk wel lukte, was dus pure winst, maar moet volgens Neeskens geen extra verwachtingen wekken. “Deze dagen genieten we, volgend jaar staan we met beide beentjes weer op de grond”, predikte de Nijmeegse trainer realisme.

Een aangeslagen Jol feliciteerde Neeskens met het succes. “NEC verliest nooit van een gelijkwaardige of mindere tegenstander en kan de nul houden. Ze hebben bovendien maar vijf uitwedstrijden verloren, ze hebben het verdiend.”

Na deze loftuitingen evalueerde hij het seizoen van zijn eigen ploeg. “Het is achteraf wel teleurstellend, maar misschien hebben we wel te lang op de zesde plaats gestaan. Als je vooraf had gezegd dat we na het vertrek van Dejan Govedarica [naar NEC, red.] en David Nascimento 46 punten zouden halen, had ik daar voor getekend.” Hij besefte ook dat er zelfs in het duel met NEC nog wel winst had ingezeten, maar legde zich gelaten neer bij de afloop. “De gelukkigste trok aan het langste eind, maar zo is voetbal.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.