Reputatie Poolse aanhang was nekslag voor NEC

De medewerkers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) sloeg de schrik om het hart, toen ze hoorden dat NEC had geloot tegen Wisla Kraków. Niet uit angst voor een gerenommeerde voetbalnaam, want niemand had nog van Wisla gehoord. De argwaan was gewekt, omdat het een Póólse voetbalclub betrof.


“Supporters van de ene club verschillen niet veel van die van een andere als ze uit eenzelfde land komen. Kijk maar naar Nederland. Supporters van Ajax, Feyenoord en PSV gedragen zich ook redelijk hetzelfde”, aldus politieman en beleidsmedewerker Henk te Roller.

Het informatiepunt is een landelijke afdeling van de politie waar vijf medewerkers fulltime bezig zijn supportersgedrag in Nederland én Europa in kaart te brengen. Het CIV is de eerste en belangrijkste instantie waar de politie van een voetbalstad informatie haalt bij de organisatie van de veiligheid rondom een wedstrijd.

Zo was ook de werkwijze van korpschef Poelert van de politieregio Gelderland Zuid. Na advies te hebben ingewonnen bij het CIV, heeft hij burgemeester Ter Horst afgeraden NEC tegen de Poolse club te laten spelen op de koopavond van donderdag 16 oktober.

Vorige week, na uitvoerig overleg, heeft Ter Horst zijn advies opgevolgd. Dit tot ongenoegen van de club die als gevolg van het besluit een ton euro aan tv-rechten door de neus geboord ziet.

Wat bij de overwegingen van het CIV een belangrijke rol heeft gespeeld, zo bevestigt Te Roller, is de puinhoop die toeschouwers van Legia Warschau in het vorige seizoen bij FC Utrecht hebben achtergelaten.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.