Patrick Ax heeft ‘iets’ met de Gelderse derby

NIJMEGEN – Het was in de winter van 2000 dat Patrick Ax in Nijmegen werd vervloekt. NEC stond voorlaatste in de eredivisie en was op deze koude avond van de vijfde februari al gelukkig met een bescheiden punt tegen De Graafschap. Maar na 94 minuten was daar ineens Patrick Ax, een Vitesse-huurling nog wel, die met een vlammend afstandschot De Goffert alsnog ontredderd achterliet: NEC-De Graafschap 2-3.

NEC zou in dat droevige seizoen pas op de slotdag van de competitie het eredivisieschap veiligstellen. Maar tegen die tijd was al helder dat Patrick Ax in de zomer De Graafschap zou verruilen voor NEC. Doetinchemse supportersacties – ‘Ax moet blijven’ – ten spijt. Vanavond staat Patrick Ax in de spits van NEC voor een nieuwe editie van de Gelderse derby waarmee hij sinds die gedenkwaardige februari-avond van 2000, naar eigen zeggen ‘iets speciaals heeft gekregen’.

“Het frappante is dat ik tijdens De Graafschap – NEC of andersom bijna altijd scoor”, zegt Ax die dat bij de vorige editie nog eens benadrukte door zijn eerste balcontact direct te promoveren tot de voor NEC verlossende openingstreffer. “Ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom ik in deze derby meestal scoor. Het maakt me eerlijk gezegd ook niet zoveel uit. Als ik nu opnieuw een doelpunt maak, hoor je mij niet klagen.”

Sinds Ax drie jaar geleden naar NEC verhuisde zijn de onderlingen verhoudingen in Gelderland flink door elkaar geschud. Vanavond is het juist De Graafschap dat een overwinning in De Goffert keihard nodig heeft. NEC is de trotse bezitter van dertig punten. En dat zijn er al drie meer dan in het rampseizoen 1999-2000 na 34 duels.

“Het loopt momenteel lekker met mij en met de ploeg”, zegt Ax. “Toch blijven mensen klagen dat we niet aantrekkelijk genoeg voetballen. Ik begrijp dat eerlijk gezegd niet. We staan zevende in de eredivisie, geven nauwelijks mogelijkheden weg en krijgen nu Frank (Demouge, red) en ik in de spits staan ook zelf genoeg kansen. Mensen klagen bijvoorbeeld dat Frank en ik nog te weinig scoren. Maar dan vergeten ze voor het gemak wat voor een loopwerk we met z’n tweeën elke wedstrijd opnieuw verzetten. Na 75 minuten is het vaak op bij Frank, maar ook bij mij. Dat zegt toch alles?”

Volgens Patrick Ax wordt de derby van vanavond tegen De Graafschap zeker geen makkie. “Je merkt aan de buitenwacht dat verwacht wordt dat we ‘De Graafschap wel even pakken’. Nou, als we toevallig een achterstand oplopen, graaft De Graafschap zich in en kan het nog heel moeilijk worden. Dat hebben we vorig seizoen in De Goffert wel gezien.”

Patrick Ax voelt zich inmiddels op en top NEC’er maar heeft altijd een zwak gehouden voor de club die hem in 2000 een halfjaar huurde van Vitesse. In Arnhem was Ax op een zijspoor gerangeerd. De redding kwam uit Doetinchem. “In dat halfjaar bij De Graafschap heb ik als profvoetballer mijn beste voetbal gespeeld. Tóen moest ik laten zien waartoe ik in staat was en dat lukte.”

Dat De Graafschap-fans destijds een handtekeningenactie startten om hem in Doetinchem te houden, doet Ax nog altijd goed. “De Graafschap is en blijft een mooie club, met een prachtige aanhang. Toch heb ik nooit spijt gehad dat ik voor NEC heb gekozen. Niks ten nadele van De Graafschap, maar toen ik in Nijmegen tekende, voorzag ik al dat NEC beter met de toekomst bezig was. De club haalde allerlei nieuwe, vaak jonge spelers. De club wilde beter worden. Bij De Graafschap miste ik dat in die tijd een beetje.”

Ax heeft die vooruitziende blik daarna nooit meer verloren. Sterker nog: de NEC’er beschikt dit seizoen over een opmerkelijke gave. Onlangs voorspelde hij bijvoorbeeld dat NEC met 2-0 van NAC zou winnen. Aldus geschiedde. Afgelopen week wist de NEC’er te melden dat FC Twente met 3-1 zou worden verslagen. Ax zat er slechts één doelpuntje naast. De rol van waarzegger speelde Ax dit seizoen nog het best in de rust van het duel De Graafschap-NEC. Ax, destijds nog wisselspeler, klampte NEC-reserve Gorgi Hristov aan met de woorden: “Als wij straks invallen, scoren we allebei. Zeker weten.” Hij kreeg gelijk.

“Mijn voorspelling voor deze wedstrijd? 3-1 voor NEC.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.