Reddingspoging Nijmeegse politiek voor NEC mislukt

Een ultieme poging om de UEFA Cup – wedstrijd NEC-Wisla Kraków alsnog te laten doorgaan op donderdag 16 oktober, is gisteren op een mislukking uitgelopen.


Nijmeegs loco-burgemeester Paul Depla legde, op initiatief van een voltallige gemeenteraad, bij de politie een verzoek neer om de veiligheidsproblematiek rondom de wedstrijd nog eens onder de loep te nemen. Dit in de hoop dat het speelverbod toch nog zou kunnen worden opgeheven.

Korpschef Bert Poelert van de politieregio Gelderland Zuid blijft evenwel volharden in zijn advies de wedstrijd donderdag te verbieden. Omdat vandaag de deadline verstrijkt bij de UEFA, staat vast dat de wedstrijd definitief blijft staan op de woensdagavond. Daarmee is ook zeker dat het treffen niet rechtstreeks op tv komt.

Voor NEC betekent dit een financiële domper. Voor de woensdagavond kunnen geen tv-rechten worden verkocht. Dat scheelt de club 100.000 euro aan inkomsten.

NEC-voorzitter Hans van Delft is zo woedend over het besluit dat burgemeester Ter Horst vrijdag nam, dat hij overweegt op te stappen. “Niet om te chanteren, maar omdat dit ons beleid om hogerop te komen, fundamenteel onderuithaalt. Zo kun je niet serieus bezig zijn met voetbal. Dit maakt het voor mij onmogelijk verder te functioneren.”

Hoewel de burgemeester in deze als enige formele zeggenschap heeft, reageerde ook de gemeenteraad dit weekeinde vol ongeloof. Alle fracties riepen de burgemeester op het besluit te heroverwegen. Probleem is dat Ter Horst sinds zaterdag op werkbezoek is in zusterstad Masaya en ook per mobiele telefoon niet is te bereiken.

Loco-burgemeester Paul Depla wilde de oproep van de raad echter serieus nemen en is het overleg met de politie aangegaan. “Ik was niet van plan een andere koers in te zetten dan de burgemeester. Maar je kunt nooit uitsluiten dat er nieuwe inzichten boven water komen. Als de burgemeester hier zou zijn geweest, zou ze daar ook naar hebben gekeken. Als haar plaatsvervanger moet ik dat vanzelfsprekend ook doen.”

Korpschef Poelert heeft volgens Depla echter helder gemaakt dat er voor de politie geen enkele aanleiding is het eerdere negatieve advies bij te stellen.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.