NEC-selectie telt 1600 minuten in Europa

NIJMEGEN – NEC komt elke week dichter bij het bemachtigen van een UEFA Cup – ticket. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen de Nijmegenaren via de reguliere weg Europa in. Onbegonnen werk is het avontuur niet, want de selectie beschikt over opvallend veel spelers die al eens Europees speelden.

Voorzitter Hans van Delft nam de woorden, zij het uiterst voorzichtig, als eerste in de mond: Europees voetbal. De Nijmegenaren hebben het geweten. Het ganse seizoen zijn de NEC’ers bij klinkende resultaten met het nakende UEFA Cup- avontuur om de oren geslagen. Maar met nog zes duels voor de boeg heeft zelfs de meest hardnekkige tegenstribbelaar de magische woorden uitgesproken. Ook trainer Johan Neeskens weet dat NEC niet meer aan Europees voetbal ontkomt. Althans de strijd om de zo felbegeerde tickets.

Wanneer de gekscherende opmerking van Van Delft werkelijkheid wordt, plaatsen de rood-groen- zwarten zich voor het eerst via de reguliere weg voor Europees voetbal. En dat in 103 jaar tijd. Een nieuw fenomeen in de Waalstad.

Desalniettemin is voor veel NEC’ers Europees voetbal geen geheel nieuw verschijnsel. Liefst zeven Nijmeegse voetballers hebben in hun carrière reeds in de verschillende Europese toernooien gespeeld. Met als één van de meest opvallende gelouterde krachten verdediger Mike Owusu. Behalve de Zweedse Ghanees hebben ook Rob Wielaert, Danny Hesp, Peter Wisgerhof, Dejan Govedarica, Dennis de Nooijer en Gorgi Hristov al een Europese belevenis achter de rug.

“En dat is geweldig om mee te maken”, aldus Mike Owusu. “Zoiets vergeet je nooit. Het mooie is dat je iets van andere culturen meemaakt, andere landen ziet. Al is dat ook wel moeilijk. Misschien moet NEC voor de eerste ronde naar Rusland. Daar weet je toch helemaal niks van? Ik herinner me nog dat we met Örgryte tegen Rapid Wien speelden, waar Dejan Savicevic actief was. Hij deed echt alles. Uit verloren we kansloos met 3-0.”

“In grote lijnen kan ik m’n Europacupduels nog dromen”, aldus Rob Wielaert. Met PSV reikte de verdediger in 1999 tot drie Champions League-optredens. “Fantastisch. Ik speelde tegen Valencia, en uit en thuis tegen Glasgow Rangers. Wanneer je daar staat en dat deuntje voor het eerst hoort, dat is werkelijk niet te beschrijven. De jongens bij NEC vragen me er weinig naar. We beseffen zo goed dat er nog zes duels te spelen zijn. Mochten we het halen dan verwacht ik zeker een leuk feestje, het is toch heel speciaal voor NEC. Bij PSV is Europees voetbal toch meer een vanzelfsprekendheid.”

Ook Dennis de Nooijer rekent op groot feest in Nijmegen. “Dat was bij Heerenveen ook zo. Je vecht daar een heel seizoen voor. Ik weet mijn Europese wedstrijden nog heel goed. Al was het toch een beetje een tegenvaller. We kwamen uit in de Europa Cup II en speelden tegen niet al te aansprekende tegenstanders. Amica Wronki uit Polen en het Roemeense Varteks Varazdin. Van die laatste verloren we heel knullig. Toch blijft het speciaal, Europa Cup zorgt voor een aparte sfeer en je staat constant in de aandacht. Later speelde Heerenveen nog Champions League. Ik was toen geblesseerd en kon dus niet meedoen. Dat is toch het dieptepunt van mijn carrière.”

Danny Hesp speelde al vroeg in zijn loopbaan Europees. Als 19-jarig talent mocht hij er in 1988 bij Ajax al aan ruiken. “De Super Cup tegen Porto. En in Zwitserland, dat was de Europa Cup II. We moesten toen tegen ehh.. tegen Young Boys. Oh ja, en later met Roda heb ik het opnieuw meegemaakt. We speelden tegen Ljubliana en vervolgens tegen Benfica. Zulke wedstrijden onthoud je wel. Maar dat is ook alweer zeven jaar geleden, zeg.”

Peter Wisgerhof kwam vier jaar terug tegen het Portugese Beira Mar in actie. “Met Vitesse, ja. Ik weet het niet meer precies, herinner me nog wel dat de sfeer tegenviel. Het stadion daar was praktisch leeg. Desondanks was het toch wel apart, ik was toen ook nog zo jong.”

“Europa Cup is wel nice”, aldus Gorgi Hristov. “Maar met het nationale team heb ik natuurlijk veel meer meegemaakt. Ik heb met Partizan één keer Europees gespeeld. In de tweede ronde verloren we van Nacional Boekarest.”

Dejan Govedarica is de meeste geroutineerde kracht bij NEC wat betreft internationale wedstrijden. Maar dan wel als international. Als clubspeler moet Govedarica zich zoet houden met intertoto-duels uit z’n RKC-periode. Mede door de oorlog destijds in Joegoslavië, mocht hij met zijn club Vojvodina Novi Sad niet deelnemen aan Europa Cups.

Dat maakt Dennis de Nooijer tot NEC’s meest ervaren speler, met 339 minuten Europees. In totaal kan het zevental prat gaan op ruim 1600 minuten Europa Cup.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.