NEC opgewekt naar Kraków

NEC kan dinsdag met een opgewekt gemoed afreizen naar het Poolse Wisla Kraków. Het kostte gisteren bloed, zweet en tranen, maar dankzij een 3 – 2 sidderzege in Volendam, treedt de Nijmeegse club Europa binnen als subtopper.


Zelden had NEC meer vrienden in Nijmegen dan momenteel. Twintig jaar na de legendarische confrontaties met Brann Bergen en Barcelona is de stad al weken in opperste staat van opwinding over het nakende Europese avontuur van NEC. Supporters, bestuursleden, de plaatselijke ondernemers, de gemeenteraad; werkelijk op alle niveaus wordt gesmacht naar Nijmegens Europese rentree sinds twee decennia. Behalve dan door burgemeester Guusje ter Horst bij wie de vrees voor vijfhonderd Wisla supporters het nu eenmaal heeft gewonnen van de UEFA Cup-voorpret.

Het was in dat decor vol verwachtingen, hoop en conflicten met de burgemeester dat de NEC-spelers – hoe lastig ook – zich nog eenmaal met de beslommeringen binnen de eigen landsgrenzen dienden bezig te houden: de uitwedstrijd bij Volendam. Op papier een makkie, maar NEC zou niet de eerste ploeg zijn die rondom een Europese campagne onnodig punten morst.

Vooraf had Johan Neeskens, net als het grootste deel van vorig seizoen, binnen de muren van de NEC-kleedkamers de term ‘Europa’ in de ban gedaan. “Pas ná Volendam praten we intern over de UEFA Cup. Eerder niet”, zo bezwoer de coach.

Die aanpak leek gisteren razendsnel succes te oogsten. Het eerste halfuur dreigde een oppermachtig NEC met twee vingers in de neus degradatiekandidaat nummer één te vernederen. De 2-0 voorsprong, via Schuurman en Hersi, was na 21 minuten volkomen terecht. Maar toen nog voor rust Maurice Buys via een penalty de 2-1 binnenschoot, klapte NEC op een zeldzame wijze in elkaar. De 3-2 zege werd uiteindelijk voor de poorten van de hel weggesleept. Tot onbegrip van Johan Neeskens. “Ik ben natuurlijk tevreden met deze overwinning én de wijze waarop wij de eerste 25 minuten speelden”, sprak de coach. “Wekomen via prima aanvallen op 2-0. Niets aan de hand, zou je denken. Maar daarna hebben we Volendam helemaal terug in de wedstrijd geholpen. En dat is kwalijk. Dat mag gewoon niet.”

Afgelopen zondag zag Wisla-trainer Henryk Kasperczak – te wijten aan een problematische vliegreis – slechts tien minuten van het duel NEC- FC Twente. Het maakte hem niets wijzer. Gisteravond ontbrak op de Volendamse tribunes een Poolse spion. En dat was een gemiste kans voor Wisla dat in 94 minuten exact kreeg voorgeschoteld hoe NEC er momenteel voorstaat: aanvallend is de Nijmeegse ploeg machtig, maar in defensief opzicht laat de formatie zich veel te vaak eenvoudig verrassen. Omdat voor Volendam hetzelfde geldt, ontspon zich gisteravond aan de Dijk een doldwaas voetbalgevecht.

NEC startte furieus. Zonneveld knalde al na drie minuten op de lat. Even later toonde Gentenaar weer eens zijn wereldklasse op een schot van Esajas. Na een kwartier was het raak. Fennis de Nooijer zette een aanval op die Schuurman keurig afrondde. Toen Hersi de 0-2 binnenschoot, maakten de meegereisde NEC-fans zich op voor een eenvoudige avondje. Dat werd het allerminst. Eerst Wielaert en daarna Ebbinge haalden respectievelijk Steur en Putter neer. Tweemaal was het Buys die vanaf de stip raakschoot.

Na de 2-2 leek NEC rijk voor de sloop, maar uitgerekend Patrick Ax bleek na 71 minuten NEC’s Messias. De man die in Nijmegen maanden werd verguisd, zette een aanval op die hij uiteindelijk zelf afrondde: 3-2. Een doelpunt waardoor NEC momenteel zelfs naar de vijfde plaats in de eredivisie is opgeklommen. En laat dat nou uitgerekend de positie zijn die de club vorig seizoen het UEFA Cup-ticket opleverde.

Volendam – NEC 2-3 (1-2).

13. Schuurman 0-1, 20 Hersi 0-2, 34. Buys 1-2 (strafschop), 61. Buys 2-2 (strafschop), 71. Ax 2-3. Scheidsrechter: Oskam. Toeschouwers: 5000. Gele kaart: Wielaert, Schuurman, Ebbinge, Zonneveld (NEC).

Volendam: Van Westerop; Wilson, Luirink, Kras en Koning; Salden (75. Bridji), Tuyp en Buys; Esajas (75. Faria), Putter, Steur (87. Ouhsaine).

NEC: Gentenaar; Wisgerhof, Wielaert, Ebbinge en Leiwakabessy; Schuurman, Hersi, Zonneveld en Ax; De Freitas (81. Van Rijswijk), De Nooijer (65. Tumba).

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.