NEC kan na verkoop beginnen aan een voorzichtigere toekomst

NIJMEGEN – NEC kan door de verkoop van zijn Goffertstadion aan de gemeente Nijmegen, gisteren, weer vooruit kijken. Die toekomst ziet er overigens wezenlijk anders uit dan de voorbije jaren. De tijd dat bij NEC de begroting almaar kon stijgen is voorgoed voorbij. Ook in Nijmegen is het tijd voor nieuw realisme.


Tevreden gezichten gisteravond in de Nijmeegse raadszaal. Voorzitter Hans van Delft, algemeen directeur Alex Tielbeke, stadionbaas Han Weijers. Ze waren er allemaal. Allen gelukkig en vooral opgelucht met het bericht dat iedereen al weken voelde aankomen: NEC verkoopt De Goffert voor twaalf miljoen euro.


NEC heeft altijd ontkend dat de schulden hoger zijn dan ‘enkele miljoenen’ alhoewel de verkoop van gisteren wel degelijk tamelijk cruciaal was voor de toekomst van de club die zich de voorbije jaren te rijk heeft gerekend. “Het was zeker niet goed geweest als dit besluit was uitgesteld”, aldus Hans van Delft. “Niet alleen vanwege de financiële kant – alhoewel die natuurlijk wel belangrijk is – maar dit heeft ook een groot psychologisch effect. Binnen alle geledingen van de organisatie merkte je dat deze kwestie voortdurend bleef rondwaren. Er heerste onzekerheid. Die is nu weg. Iedereen kan weer vooruitkijken.”


Wie dat doet, ziet een toekomst die anders oogt dan de voorbije jaren waarin Van Delft in zes jaar tijd de NEC-begroting wist op te voeren van zesenhalf miljoen gulden tot elf miljoen euro. Dat ging lang goed, maar na het instorten van de transfermarkt bleek dat NEC net als menig bvo een te grote broek heeft aangetrokken. Die tijd is geweest. NEC zal al komend jaar in zijn begroting achteruit moeten. Al was het maar omdat de post ’te verwachten transferopbrengsten’ – toch zo’n tien procent – niet meer wordt meegerekend.


“Het wordt inderdaad tijd voor reëlere begrotingen”, erkent Van Delft. “NEC maakt nu voorlopig een pas op de plaats. We moeten allemaal bij onszelf te rade gaan. Bestuur, directie, spelersmakelaars en profvoetballers hebben er allen aan bijgedragen dat de laatste jaren de gekte van de markt heeft overheerst. In de hele voetballerij overigens. NEC heeft door de verkoop van De Goffert de problemen aangepakt voordat ze ons boven het hoofd groeien. We kunnen nu enigszins rustig nieuwe, onzekere ontwikkelingen in het voetbal afwachten. Er staat ons nog wel wat te wachten.”


Met de stadionverkoop lost de club nu al zijn bankschulden – grotendeels het resultaat van de nieuwbouw in 1999 – af. ‘Een pas op de plaats maken’ betekent overigens niet dat het niveau van de eerste selectie hoeft te dalen. Voor NEC is het goedbeschouwd jammer dat er na dit seizoen maar enkele contracten – waarvan slechts twee grootverdieners – aflopen. Door de ineenstorting van de transfermarkt zijn er momenteel genoeg voetballers tegen een laag salaris binnen te halen. In de toekomst zullen NEC’ers zich met aanmerkelijk kleinere vergoedingen tevreden moeten stellen. Toch zal komend seizoen de post ‘spelerssalarissen’ – nu een kleine zeventig procent – nog zwaar op de begroting drukken.


Met het SP-amendement dat gisteravond werd aangenomen had de NEC-preses geen enkele moeite. De Socialistische Partij eist dat de Nijmeegse club uiterlijk in vijf jaar tijd een garantiefonds opbouwt waarin het huurbedrag voor drie jaar als een buffer wordt ondergebracht. “Hier kunnen we zeker vrede mee hebben.”


Door de bijna unanieme uitspraak van de gemeenteraad kan NEC voorlopig weer vooruitblikken naar een toekomst waarin – wil de club doorgroeien – op enig moment ook onvermijdelijk uitbreiding van De Goffert aan bod zal komen. NEC heeft – ongeacht de krappe financiële situatie – op de achtergrond al voorzichtig plannen gemaakt voor vergroting, op termijn, van De Gaanderij en de Hazenkamptribune.


“Dat lijkt misschien een contrast maar dat is het niet”, bezweert Van Delft. “Ik besef dat we heel voorzichtig moeten zijn, maar juist in deze tijden waarin het minder gaat moet je als club niet vergeten om in elk geval toch ook vooruit te dénken. NEC groeit nog steeds. Het aantal toeschouwers en sponsors neemt toe. Wil je die goed blijven bedienen dan is uitbreiding op termijn nodig. Vooral in slechte tijden moet je creatief zijn. Misschien zijn we straks zo creatief dat die uitbreiding er kan komen dankzij een partij buiten NEC.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.