‘NEC is voor mij een ideale kans’

Opnieuw heeft de Jong Oranje – connectie van Johan Neeskens zijn vruchten afgeworpen. Op voorspraak van de NEC – trainer komt Pascal Heije (23) naar De Goffert. NEC is weer een voormalig jeugdinternational rijker.


Met meer dan gemiddelde interesse ondergaat Pascal Heije zijn allereerste rondleiding door De Goffert. Technisch directeur Leen Looyen heeft voor de gelegenheid de rol van gids op zich genomen. Heije, met in zijn slipstream vriendin Debby, wordt een kijkje gegund in de keuken van het Nijmeegse stadion. De kleedkamers, het veld, het spelershome. Wat Leen Looyen ook toont, Pascal Heije knikt instemmend. De geboren Amsterdammer is zichtbaar een tevreden man.

“Mooi stadion”, zegt Heije bijna ten overvloede. Voor de laatste Nijmeegse aanwinst is De Goffert overigens allesbehalve onbekend terrein. Al twee keer eerder betrad hij als RBC’er het stadion. “We hebben hier zelfs een keer van NEC gewonnen”, weet de rechtspoot die enkele ogenblikken eerder voor het eerst in zijn leven een rood-groen-zwart shirt over de schouders heeft getrokken. “Het is even wennen, maar ik moet zeggen: het is een mooi tenue.”

Met de komst van de transfervrije Pascal Heije is de NEC-selectie voor komend seizoen nagenoeg rond. Als er straks – zoals de verwachting is – een hoofdsponsor wordt gevonden, bestaat in Nijmegen hoogstwaarschijnlijk nog wel wat ruimte voor nóg een aanwinst, maar met het vastleggen van Heije, Ebbinge en Hersi zijn de wensen van trainer Johan Neeskens voorlopig vervuld.

“Ik ben hartstikke blij met NEC”, zo kopieert Heije de woorden die Arjan Ebbinge vorige week eveneens in de mond nam. Ebbinge werd overbodig geacht bij Heerenveen. En ook over Pascal Heijes nabije voetbaltoekomst bestond lange tijd onzekerheid. Opmerkelijk, omdat de oud-Ajacied de voorbije drie seizoenen in Roosendaal een bijzonder bruikbare kracht was gebleken.

“Ik heb nooit gewanhoopt. Sterker nog, alleen als mensen over mijn toekomst begonnen te praten, dacht ik erover na dat het inderdaad onzeker was waar ik komend seizoen terecht zou komen. Het is een eer dat Johan Neeskens me nu bij NEC wil hebben. Hij is toch niet de minste trainer. Ik ken hem nog van de nationale jeugdselectie en heb het altijd prima met hem kunnen vinden. NEC is voor mij een ideale kans.”

Voor het eerst sinds vijftien jaar staat Pascal Heije volgend seizoen onder contract bij een andere club dan Ajax. Acht jaar oud was hij toen Amsterdamse scouts hem wegplukten bij de Weesper amateurs van Victoria. Heije bleek als jochie een getalenteerde middenvelder die, zo werd snel duidelijk, ook prima als verdediger uit de voeten kan.

“Ik ben van de lichting Hosé, Piqué, Douglas. Ik geloof dat we alleen in de D1 een seizoen géén kampioen zijn geworden. Drie jaar geleden mocht ik bij Ajax blijven, maar toen heb ik er bewust voor gekozen om me te laten verhuren aan RBC. Ineens speelde ik bij een club waar je vaak achter de tegenstander aan moest lopen. Ineens wist ik ook wat verliezen was. Toegegeven, het was even omschakelen, maar de overstap is goed geweest voor mijn ontwikkeling. Bij Ajax doe je zoveel mogelijk op techniek. Bij RBC heb ik leren strijden, vechten.”

Van NEC en Nijmegen wist Pascal Heije tot voor kort bijzonder weinig. Toch stak ook hij op Hemelvaartsdag zijn handen juichend in de lucht toen hij op tv Jarda Simr tegen RKC Waalwijk de 1-0 zag binnenglijden. “Natuurlijk. NEC gaat Europa in. Het is toch prachtig om dat mee te mogen maken?”

“Ik heb, toen NEC interesse toonde, wel even inlichtingen ingewonnen bij jongens als Juan Viedma en Carlos van Wanrooy (beiden RBC’ers met een NEC-verleden, red). Natuurlijk speelden zij in een volkomen andere tijd bij NEC dan ik, maar ze spraken allebei over de warmte van een volksclub.”

Ook de stad Nijmegen is voor Heije nog onbekend terrein. “Toevallig ben ik onlangs voor het eerst een dagje in het centrum geweest. We zijn ook van plan om in Nijmegen te gaan wonen.”

Pascal Heije kijkt opzij naar vriendin Debby die ook is aangeschoven. “We gaan vanavond nog even naar een open dag van de opleiding die zij straks in Nijmegen wil volgen.”

Van alle NEC’ers zal Pascal Heije de enige zijn die de komende tijd vaak op De Goffert terug te vinden is. De voormalig RBC’er zal er revalideren van een operatie aan een teen. “Ik heb vandaag al gesproken met fysiotherapeut Cees van der Linden. Ook een oud-RBC’er, hoorde ik. Nee, ik ga inderdaad niet op vakantie. Ik wil per se fit zijn voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen.”

Het zal dus niet lang duren voordat Pascal Heije volledig is ingeburgerd in De Goffert. Zover is het nu nog niet, zo blijkt als Heije het stadion verlaat en vanuit de catacomben wordt toegezwaaid door ras-NEC’er Anton Janssen. Er verschijnt een frons op het gezicht van Heije. “Wie is dat ook alweer?”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.